Problem z lozyskami liniowymi
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Problem z lozyskami liniowymi
Witam
Mam pytanie , czy lozyska otwarte powinny do obudowy wchodzic luzno czy na wcisk i jak mocno je mozna docisnac i jaki to daje efekt? Czy to normalne ze walek sie rysuje od lozysk nawet jezdzac na sucho lozyskiem po walku?
Mam pytanie , czy lozyska otwarte powinny do obudowy wchodzic luzno czy na wcisk i jak mocno je mozna docisnac i jaki to daje efekt? Czy to normalne ze walek sie rysuje od lozysk nawet jezdzac na sucho lozyskiem po walku?
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jaki masz wałek( twardość ,jaka tolerancja wykonania ) ? powinien być wykonany w tolerancji h6, twardość 60HRC a otwory montażowe pod łożyska H7
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
tylko ze te 60HRC to raczej naciagane
do obudowy wchodza luźno i pasuje sie calośc na wałku, jak wcisniesz lozysko w obudowie i troche dokrecisz, to wkładając na wałek kulki sie wysypią, a po wałku powinno jechać w miare lekko.
fajne są łozyska w obudowie typu SME - problem regulacji odpada
do obudowy wchodza luźno i pasuje sie calośc na wałku, jak wcisniesz lozysko w obudowie i troche dokrecisz, to wkładając na wałek kulki sie wysypią, a po wałku powinno jechać w miare lekko.
fajne są łozyska w obudowie typu SME - problem regulacji odpada
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Temat wałków był już wiele razy wałkowany na tym forum i nieporozumieniem jest stosowanie badziewia teoretycznie spełniającego warunki. Zestaw wałek-łożysko liniowe jest łożyskiem i wałek musi być wykonany ze stali łożyskowej o odpowiedniej twardości, chropowatości powierzchni, tolerancji itd. Odstępstwa od tej zasady najczęściej się kończą jak powyżej opisano. Tak nawiasem, po co kupować łożyska skoro wystarczą same kulki a resztę sobie dorobimy??
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
radził bym od razu wymienić na lepsze wałki , bo te z allegro są już odpowiednio skomentowane tutaj na forum ..Maniek_22 pisze:mam te walki z allegro i 60 HRC jest bardzo mocno naciągane
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...