Zagadka: Napędy helikalne: Dlaczego taki kąt???
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Wydaje mi się że chodzi tu o kąt wzniosu lini śrubowej koła poruszającego się po tej listwie. Nie znam dokładnie tematu ale po przeczytaniu kilku zdań na temat tych przekładni wydaje mi się że koło poruszające się po tej listwie może mieć oś obrotu równoległą do listwy i współpracuje z nią jak ślimak ze ślimacznicą. Ot taka teoria zielonego w temacie. Pewnie odkryłem ameryke 

Ostatnio zmieniony 08 wrz 2010, 23:13 przez pasierbo, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
witam.
wygląda na to że tylko przy tym kącie zapewniona będzie prostopadłość między osią zębatki a listwą .
przy zachowaniu stosownej powierzchni styku .
zastanawia mnie dlaczego nikt z szerokiego grona inżynierów z forum nie podejmuje prób wyjaśnienia tej zagadki .
muszą się męczyć amatorzy i " absolwenci " szkół zawodowych ( np - ja )
pozdrawiam .
wygląda na to że tylko przy tym kącie zapewniona będzie prostopadłość między osią zębatki a listwą .
przy zachowaniu stosownej powierzchni styku .
zastanawia mnie dlaczego nikt z szerokiego grona inżynierów z forum nie podejmuje prób wyjaśnienia tej zagadki .
muszą się męczyć amatorzy i " absolwenci " szkół zawodowych ( np - ja )

pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
No to tak;
-są cichsze,
-szybsze,
-posiadają wysoki wskaznik kontaktu,
-ten kąt to jedyny kąt,który umożliwia zastosowanie równej-pełnej długości listwy napędu helikalnego np.1000mm
Długości listew z zębami prostymi zawsze będą związane z liczbą pi i zawsze wyjdzie długość
1005,31mm co czasem przeszkadza konstruktorowi...
-są cichsze,
-szybsze,
-posiadają wysoki wskaznik kontaktu,
-ten kąt to jedyny kąt,który umożliwia zastosowanie równej-pełnej długości listwy napędu helikalnego np.1000mm
Długości listew z zębami prostymi zawsze będą związane z liczbą pi i zawsze wyjdzie długość
1005,31mm co czasem przeszkadza konstruktorowi...