Witam,
mam mały problem z maszyną którą musiałem lekko wyremontować.
Jest to ploter termiczny
Wyjąłem silniki krokowe i odłączyłem kabelki nie opisując ich wcześniej. Tak trochę na pamięć poskładałem.
W tej chwili mam taki objaw że w maszynie z niezależnym ruchem ramion prawe ramie przy programowej próbie przejechania w prawo, jedzie w lewo i na odwrót. Natomiast góra i dół są prawidłowo.
Tylne ramie ma wszystko na odrót czyli jazda w boki normalnie a wciskając jazdę w górę jedzie w dół i jadąc w dół jedzie w górę.
W programie sterującym mam możliwość zmiany kierunku jazdy ale tylko dla obu ramion na raz więc zmiana parametrów dla osi X Y z -1 na 1 sprawia że wszystkie kierunki działają z odbiciem lustrzanym.
Co sknociłem? W jaki sposób zmienić kabelki wyprowadzone z silnika krokowego, bo to pewnie spaprałem? W opisie silników sprawdziłem w jaki sposób wyprwadzone są kable tj czarny i zielony dla jednej cewki i czerwony i niebieski dla drugiej cewki. Jak to zmienić zeby naprawić kierunki?
Potrzebna pomoc przy zgraniu kierunków jazdy
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
mam silnik z 6 kablami w tym 2 są nieużywane (te wyprowadzone ze środka kazdej z cewek).
Czyli rozwiązanie problemu to zmiana np. BLK z GRN miejscami? A co z drugą cewką
Czyli kazda z cewek odpowiada za ruch w jedną stronę tj. BLK i GRN obraca w lewo i RED i BLU w prawo czy jakiś inaczej to działa?
Czyli rozwiązanie problemu to zmiana np. BLK z GRN miejscami? A co z drugą cewką
Czyli kazda z cewek odpowiada za ruch w jedną stronę tj. BLK i GRN obraca w lewo i RED i BLU w prawo czy jakiś inaczej to działa?
- Załączniki
-
- Silnik_krokowy_FL57STH56_1006A___0.9Nm_polacz.gif (1.24 KiB) Przejrzano 10310 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt: