Potrzebna pomoc przy zgraniu kierunków jazdy

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
komar190
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2011, 12:01
Lokalizacja: Cz-wa

Potrzebna pomoc przy zgraniu kierunków jazdy

#1

Post napisał: komar190 » 08 sty 2016, 19:41

Witam,

mam mały problem z maszyną którą musiałem lekko wyremontować.
Jest to ploter termiczny

Wyjąłem silniki krokowe i odłączyłem kabelki nie opisując ich wcześniej. Tak trochę na pamięć poskładałem.
W tej chwili mam taki objaw że w maszynie z niezależnym ruchem ramion prawe ramie przy programowej próbie przejechania w prawo, jedzie w lewo i na odwrót. Natomiast góra i dół są prawidłowo.
Tylne ramie ma wszystko na odrót czyli jazda w boki normalnie a wciskając jazdę w górę jedzie w dół i jadąc w dół jedzie w górę.
W programie sterującym mam możliwość zmiany kierunku jazdy ale tylko dla obu ramion na raz więc zmiana parametrów dla osi X Y z -1 na 1 sprawia że wszystkie kierunki działają z odbiciem lustrzanym.

Co sknociłem? W jaki sposób zmienić kabelki wyprowadzone z silnika krokowego, bo to pewnie spaprałem? W opisie silników sprawdziłem w jaki sposób wyprwadzone są kable tj czarny i zielony dla jednej cewki i czerwony i niebieski dla drugiej cewki. Jak to zmienić zeby naprawić kierunki?



Tagi:


kamil1986
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 316
Rejestracja: 10 cze 2007, 15:09
Lokalizacja: Ostrów

#2

Post napisał: kamil1986 » 08 sty 2016, 20:53

Zamień kable na odwrót w miejsce czarnego i zielonego wepnij czerwony i niebieski a w miejsce czerwonego i niebieskiego wepnij czarny i zielony i silnik powinien zacząć się obracać w drógą stronę. Niech ktoś mnie poprawi jesli się mylę.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3443
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#3

Post napisał: pitsa » 09 sty 2016, 07:14

Tylko jedną parę wystarczy zamienić miejscami.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
komar190
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2011, 12:01
Lokalizacja: Cz-wa

#4

Post napisał: komar190 » 09 sty 2016, 10:18

mam silnik z 6 kablami w tym 2 są nieużywane (te wyprowadzone ze środka kazdej z cewek).
Czyli rozwiązanie problemu to zmiana np. BLK z GRN miejscami? A co z drugą cewką
Czyli kazda z cewek odpowiada za ruch w jedną stronę tj. BLK i GRN obraca w lewo i RED i BLU w prawo czy jakiś inaczej to działa?
Załączniki
Silnik_krokowy_FL57STH56_1006A___0.9Nm_polacz.gif
Silnik_krokowy_FL57STH56_1006A___0.9Nm_polacz.gif (1.24 KiB) Przejrzano 9279 razy

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3443
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#5

Post napisał: pitsa » 09 sty 2016, 10:49

Po prostu zamień jedną parę lub drugą i będzie ci się kręcić w drugą stronę.
I nie zadawaj durnych pytań. ;-)
Malo to w internecie opisów jak działają silniki krokowe? :mrgreen:
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
komar190
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2011, 12:01
Lokalizacja: Cz-wa

#6

Post napisał: komar190 » 09 sty 2016, 10:59

wiem że jest z gatunku durnych jak na to forum :oops:

Jednak jak się kupuje gotowe rozwiązania to trochę obawy jest aby tam swoje łapki włożyć i nie zepsuć. Teoria jest ale z praktyką gorzej


JacentyJacek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 07 mar 2016, 08:58
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#7

Post napisał: JacentyJacek » 28 cze 2016, 19:54

Zamień kabelki. Miałem to samo. Nie chcę w prowadzać w błąd ale chyba z niektórych programów też można zamienić tak żeby kierunek się zgadzał choć nie wiem czy to poprawne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”