ploter styro

Maszyny do wycinania gorącym drutem
Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tom22 » 13 lut 2013, 11:38

Czy ktoś gdzieś zamieścił zdjęcie ukazujące sposób podłączenia prądu do drutu tnącego ?
w temacie o budowie styroplotera jaki założyłem tu kilka lat temu jest rysunek jak to zrobić wraz z wyłącznikami prądu podczas zerwania drutu - ten wątek chyba gdzieś tu jest jeszcze.
dodam że tak jak na rysunku zrobiłem w praktyce i działa do dzisiaj bez żadnych poprawek.

Tagi:

pe.en.de
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: pe.en.de » 14 lut 2013, 23:39

No, dzięki za wskazówkę, pokombinuję nad pytaniami do wyszukiwarki, to może faktycznie coś znajdę.
Ale mam jeszcze jedno pytanie - czy drut grzeje się jednakowo na całej długości?

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pukury » 15 lut 2013, 00:03

witam.
grzeje się jednakowo - ale nie jednakowo stygnie .
część będąca w materiale stygnie szybciej - materiał odbiera ciepło.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

tanifon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 12 maja 2013, 11:33

A mnie bardzo przypadł do gustu ten oto bardzo prosty i elegancki system..

Obrazek

1. Zasilanie drutu zrealizowane po rolce prowadzącej ... (genialne)
2. Zgrabny profilek ze sprężyną napinającą

PS. Modernizuje właśnie swój ploterek i szukam kogoś kto mi zatoczy rolki oraz podstawki pod wałek..
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: rena » 12 maja 2013, 11:59

Brak wentylatorka to spory błąd czego efektem jest częstsze zrywaniu drutu klika cm od tej roleczki. Biorąc pod uwagę koszt wentylatorów kilka zł, warto zainwestować z czasem wróci się na zakupie drutu

Awatar użytkownika

tanifon
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 12 maja 2013, 12:38

rena pisze:Brak wentylatorka to spory błąd czego efektem jest częstsze zrywaniu drutu klika cm od tej roleczki. Biorąc pod uwagę koszt wentylatorów kilka zł, warto zainwestować z czasem wróci się na zakupie drutu
Mysle e nie jest to duży problem gdy mamy dobra regulacje temperatury drutu ..
Inna sprawa ze wystarczy większa rolka prowadząca i problem przegrzania tez ostatecznie zniknie. U mnie np. drut sie nie zrywa ale prowadzenie mam beznadziejne dlatego chce to przerobić jak powyżej

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Kontakt:

Post napisał: rena » 12 maja 2013, 13:14

Mam 2 plotery jeden z wentylatorem drugi bez, który zrywa drut wyjaśniać nie muszę.
Jeśli tniemy kilka formatek jednocześnie XPS dobrej firmy dobrze spieniony drut musi mieć odpowiedniego kopa żeby się nie wlókł i nie zataczał na krawędziach. Często tniemy formatki w poprzek lub listwy gdzie rozstaw ramion musi być większy drut dłuższy, naciąg mocniejszy i drut strzela. Żadna regulacja nic nie daje drut musi mieś odpowiednią temperaturę i prędkość ciecia, a w miejscach gdzie nie jest zanurzony w materiale nagrzewa się bardziej. Różnice temperatury w miejscu wyjścia drutu z materiału załatwia wentylator co tu pisać i wyjaśniać.

Awatar użytkownika

tanifon
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 12 maja 2013, 13:28

rena pisze:Mam 2 plotery jeden z wentylatorem drugi bez, który zrywa drut wyjaśniać nie muszę.
Jeśli tniemy kilka formatek jednocześnie XPS dobrej firmy dobrze spieniony drut musi mieć odpowiedniego kopa żeby się nie wlókł i nie zataczał na krawędziach. Często tniemy formatki w poprzek lub listwy gdzie rozstaw ramion musi być większy drut dłuższy, naciąg mocniejszy i drut strzela. Żadna regulacja nic nie daje drut musi mieś odpowiednią temperaturę i prędkość ciecia, a w miejscach gdzie nie jest zanurzony w materiale nagrzewa się bardziej. Różnice temperatury w miejscu wyjścia drutu z materiału załatwia wentylator co tu pisać i wyjaśniać.
Zamontować wentylator nie zaszkodzi.. sam jestem ciekaw efektów .

Moze kolega napisać jakiej produkcji sa to styroploterki?
Moj ploterek HOMEMADE posiada jedynie 45cm drut

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Kontakt:

Post napisał: rena » 12 maja 2013, 13:38

Co do wentylatorów nie będę się upierał. Kupuję gzymsówkę u producenta i tam tną kostki na plastry wiele drutów w odstępach na daną grubość wentylatorów nie ma i dają rade ale druty grube i dobrze naciągnięte. Przy dłuższych drutach niektóre firmy stosują nacią pneumatyczny nie sprężynowy i wentylatorów nie ma wiele uważanych za profesjonalnych producentów też nie stosuje i plotery działają w firmach godzinami. Ja opisałem problem jaki zauważyłem w czasie mojej eksploatacji. Dla ciekawskich wyjaśniam że drut nigdy w czasie cięcia nie jest czerwony praktycznie nie zmienia barwy. Plotery mam własnej konstrukcji z profili systemowych z odzysku padła fabryka żarówek w Czechach wiec pojawiły się w sprzedaży tanio. Oj drżała by ręka przy cięciu nowego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
rap3k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 34
Kontakt:

Post napisał: rap3k » 12 maja 2013, 21:54

w sobotę będę kontynuował budowę termika po mroźnej zimie ... i już wiem, że przekazanie prądy na drut przez "krokodylka" mogę wybić sobie z głowy ...

i chyba zrobię to przez rolkę .... jak kolega tanifon to pokazał i mam nadzieje że wiatraczki nie będą tam potrzebne .... rena masz jakieś fota jak to wygląda?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”