PLOTER TERMICZNY LYNX-T1 - moja pierwsza konstrukcja
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Oczywiście. Mamy przecież zarówno frezarki CNC, jak i termoformierki. Spójrz na nasze lasery - tam od dawna wszystkie osłony bramy robione są w ten sposób (nawet z logo nszej firmy). Jak to mówi młodzież "pełna profeska".
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź - znalazłem ten drut także u chińczyka. Zamówię go i sprawdzimy, jak działa. Ponieważ pewnie będzie go dużo spokojnie będę mógł się nim z Wami podzielić - to chyba lepsze od kliknięcia przycisku [Pomógł] 

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Od: Piotr Rakowski
Do: KamazPW
Wysłany: 2009-04-12, 19:08
Temat: Re: wycinarka do Styropianu Cytuj wiadomość
KamazPW napisał/a:
Mam pytanie:
Czy napisałeś, ze używasz jednego silnika na oś - to jak masz ramę i drut jest rozpięty pomiędzy dwiema prowadnicami to na jednej powinien być jeden silnik? czy jestem w błędzie?
I jeszcze jedno czy silniki mają regulowaną prędkość w trakcie pracy???(znaczy się przez program CNC- do wycinania różnych kształtów - bo widziałem Twoje dzieła na zdjęciach i postać ludzika przy napisie "lynx" mi się spodobała).
Pozdrawiam
Kamaz
1. Jak napisałem obu osiach jest po jednym silniku. W osi Y (góra-dół) pracuje silnik połączony przekładnią poruszając jednocześnie oboma paskami zębatymi. W osi X - jeden pasek centralny.
2. Tak oczywiście - prędkość pracy jest regulowana płynnie, nawet w trakcie wycinania i to oddzielnie dla dojazdów (ruchów jałowych), jak i ruchów pracy.
3. Dlaczego nie napisałeś swoich pytań w wątku? - pytania są fajne i byłyby bardzo przydatne dla innych użytkowników.
Pozdrawiam, Piotr Rakowski
Do: KamazPW
Wysłany: 2009-04-12, 19:08
Temat: Re: wycinarka do Styropianu Cytuj wiadomość
KamazPW napisał/a:
Mam pytanie:
Czy napisałeś, ze używasz jednego silnika na oś - to jak masz ramę i drut jest rozpięty pomiędzy dwiema prowadnicami to na jednej powinien być jeden silnik? czy jestem w błędzie?
I jeszcze jedno czy silniki mają regulowaną prędkość w trakcie pracy???(znaczy się przez program CNC- do wycinania różnych kształtów - bo widziałem Twoje dzieła na zdjęciach i postać ludzika przy napisie "lynx" mi się spodobała).
Pozdrawiam
Kamaz
1. Jak napisałem obu osiach jest po jednym silniku. W osi Y (góra-dół) pracuje silnik połączony przekładnią poruszając jednocześnie oboma paskami zębatymi. W osi X - jeden pasek centralny.
2. Tak oczywiście - prędkość pracy jest regulowana płynnie, nawet w trakcie wycinania i to oddzielnie dla dojazdów (ruchów jałowych), jak i ruchów pracy.
3. Dlaczego nie napisałeś swoich pytań w wątku? - pytania są fajne i byłyby bardzo przydatne dla innych użytkowników.
Pozdrawiam, Piotr Rakowski
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-