Pomysł pojawił się gdy przypadkowo trafiłem na podobną konstrukcje gdzieś w internecie. Przedstawiam efekt około 25 godzin pracy . Wiem, że sztywna brama byłaby o wiele stabilbiejsza, jednak jako że mniej mi się podoba taka konstrukcja zdecydowałem się na sztywny stół. Po obejrzeniu kilku podobnych ploterów w ruch poszła kartka długopis, zrobiłem wstępny projekt. Troche posłużyłem się inventorem. Jednak dla takiego żółtodzioba ciężko wszystko przewidzieć w projekcie więc dużo improwizuje. Wychodzi dosyć ciekawie. Jestem świadomy "lekkości konstrukcji" ale nie zamierzam gryźć tym stali. Planuje od czasu do czasu pobawić się z jakimiś miękkimi materiałami(sklejka, aluminium, mdf, pleksi).
Użyte materiały;
Płaskowniki stalowe (plus ceowniki na frontach stołu na których planuje ebonitowy blat roboczy)
Łożyska i prowadnice na wałkach podpartych fi20 i fi16. Śruby tr20 i tr16.
W przyszłości jeśli konstrukcja się sprawdzi planuje swap na śruby kulowe. Dodam że projekt nie skończony. Zrobie jeszcze kilka zastrzałów wzmacniających brame, żebra wzmacniające pod blat roboczy.
Proszę podpowiedzcie mi jakie silniki(jeszcze nie kupiłem) zastosować do poszczególnych osi. Nie stać mnie na jakieś kozaki po 1000 za sztuke.
Mam w szufladzie adduino, fajnie byłoby go użyć.
Link do galerii(jeśli chcecie będe aktualizował)
https://photos.app.goo.gl/jBoeuuvsKB1FbbvD9
Ps i w jakim kolorze to widzicie ??
Pozdrawiam i proszę o komentarze