Zaczynam - Frezarka 300x500x110
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Zaczynam - Frezarka 300x500x110
Mama zamiar zbudować frezarake amtorską ze stałą bramą z profili metalowych 60x60x5 .Wstępnie mam zamiar poskręcac konstrukcje a następnie pospawać pozwyższe elmenty.Moje pierwsze pytanie, gdzie w okolicy Czestochowy wykonam na frezarce rowki w rame pod podpory do prowadnic przy czym rama ma wymiary 1000x570 . Czy na profile o 60x60x5 mam naspawywac jeszcze płaskowniki przed oddaniem do wyrównania pow. pod podpory?
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
zdecydowanie TAKdomin0 pisze:Czy na profile o 60x60x5 mam naspawywac jeszcze płaskowniki przed oddaniem do wyrównania pow. pod podpory?

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam Można wspawać wzmocnienia z płaskownika o grubości 10 lub 12mm gdzie można swobodnie nagwintować otwory pod śruby podpór bramy.Jedna zasada najpierw wszystko spawamy (w miare możliwosci wyżazamy) nastepnie planujemy powierzchnie istotne dla uzyskania geometri maszyny.Ja proponuje przesledzić pare konstrukcji które zostały pokazane na forum .Jest tam wszystko co potrzebne do złożenia dobrze działajacej maszyny.Nie chce cie zniechęcać ale pytasz o sprawy podstawowe konstrukcji co znaczy że nie masz żadnego doświadczenia w budowaniu takich konstrukcji, dlatego proponuje jeszcze raz aby przesledzic jużistniejace maszyny a dopiero potem rozpoczać budowe własnej. Pozdrawiam!!!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Wystarczy dać spoinę przerywaną w zupełności wystarczy , mniejsze ryzyko że nam zrobi np: bananadomin0 pisze:hmm to moze tak złape w kilku miejscach śrubami a spaw dam swoja droga , spawac po calej długości czy odcinakami , jakiej grubosci dac ten płaskownik

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...