Szukam gotowego układu chłodzenia do małej frezarki, tj. mam wannę, chcę zrobić pod wanną szufladę na wióry tak, żeby te wióry mi z grubsza spływały do tej szuflady, a z szuflady odpływ do zbiornika z pompą itd. Czy ktoś może polecić gotowy zestaw zbiornik (z fitrem)-pompa-dysze?
Widziałem takie zestawy w okolicy 1000 zł, ktoś może takiego używał? Na najbardziej solidny wygląda EP-18-150K na stronie sponsora forum, w sumie one mają ceny podobne. Generalnie interesuje mnie bezproblemowość jego działania, 10-20l pojemności zbiornika w zupełności wystarczy. Chciałem sam coś takiego kombinować, ale nie ma najzwyczajniej na to czasu. Urządzenie chciałbym zakupić zaraz po nowym roku.
Gotowy układ chłodzenia małej frezarki
ktoś moze coś polecić?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Gotowy układ chłodzenia małej frezarki
Jeśli masz jakąś sprężarkę, to zamiast układu z pompą radziłbym Ci bardzo wydajny a zarazem oszczędny w wydatkowaniu fluidu przyrząd do chłodzenia mgłą emulsyjną, olejową, innej cieczy, albo samym powietrzem. Dodatkowo wydmuchuje wióry z pola roboczego, i można precyzyjnie ograniczyć pole chlodzenia.
jaki-kompresorek-do-mgly-olejowej-t68891-10.html
mgla-olejowa-t20202-40.html

Frezowałem np przelotowo(wycinanie otworu) stal nierdzewną ≠6mm frezem ø8mm, i doskonale się sprawdzało
Wcześniej używałem klasycznego zestawu z pompką, sprawdzał się, ale często zalewał pole robocze przy pracy na drobnych detalach przesłaniając widok i nieraz mocno chlapało, dlatego zastosowałem mgłę.. Ale ogólnie nie widzę przeciwwskazań do zastosowania przy obróbce. Zastosuj tylko na zlewie drobne siteczko(np jak w zlewie kuchennym) by nie spływały większe wiórki, a zbiornik chłodziwa do którego spływa chłodziwo najlepiej podzielić na dwie komory(wstawiona ścianka działowa z otworkami w połowie wysokości), w tej do której wchodzi rurka spływu umieszczasz silny magnes w strunowej torebce do wyłapywania opiłków, a w drugiej "czystej" komorze pompka.

Frezowałem np przelotowo(wycinanie otworu) stal nierdzewną ≠6mm frezem ø8mm, i doskonale się sprawdzało
Wcześniej używałem klasycznego zestawu z pompką, sprawdzał się, ale często zalewał pole robocze przy pracy na drobnych detalach przesłaniając widok i nieraz mocno chlapało, dlatego zastosowałem mgłę.. Ale ogólnie nie widzę przeciwwskazań do zastosowania przy obróbce. Zastosuj tylko na zlewie drobne siteczko(np jak w zlewie kuchennym) by nie spływały większe wiórki, a zbiornik chłodziwa do którego spływa chłodziwo najlepiej podzielić na dwie komory(wstawiona ścianka działowa z otworkami w połowie wysokości), w tej do której wchodzi rurka spływu umieszczasz silny magnes w strunowej torebce do wyłapywania opiłków, a w drugiej "czystej" komorze pompka.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Dzięki za sugestie, natomiast szukam czegoś zupełnie innego. Kompresor co prawda mam, nawet kupiony był z myślą o mgle olejowej... ale musi być koniecznie chłodziwo. Na tej maszynie obrabiam w 95% miedź i to musi iść na mokro, a najlepiej jeszcze z wypłukiwaniem wióra, końcówki mam już zrobione i przetestowane (z miedzianych kapilar). Maszyna prawie w całości obudowana dookoła i uszczelniona, więc chlapać może. Generalnie układ chłodzenia miał być od początku, ale z racji nadmiaru roboty nawet tego nie ruszyłem, bo maszyna była non stop potrzebna. Teraz mam chwilę wolnego, dlatego szukam gotowca, żeby go prostu założyć i odpalić.RomanJ4 pisze: ↑20 gru 2018, 20:08Jeśli masz jakąś sprężarkę, to zamiast układu z pompą radziłbym Ci bardzo wydajny a zarazem oszczędny w wydatkowaniu fluidu przyrząd do chłodzenia mgłą emulsyjną, olejową, innej cieczy, albo samym powietrzem. Dodatkowo wydmuchuje wióry z pola roboczego, i można precyzyjnie ograniczyć pole chlodzenia.
![]()
![]()
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
masz sensowną pompkę:
allegro /oferta/pompka-do-chlodziwa-do-oleju-pompa-wody-male-cisni-7585093054
za cenę samego silnika.
allegro /oferta/pompka-do-chlodziwa-do-oleju-pompa-wody-male-cisni-7585093054
za cenę samego silnika.
Można?
Morzna!!!