Gotowy układ chłodzenia małej frezarki

ktoś moze coś polecić?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
FTW
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Gotowy układ chłodzenia małej frezarki

Post napisał: FTW » 20 gru 2018, 18:37

Szukam gotowego układu chłodzenia do małej frezarki, tj. mam wannę, chcę zrobić pod wanną szufladę na wióry tak, żeby te wióry mi z grubsza spływały do tej szuflady, a z szuflady odpływ do zbiornika z pompą itd. Czy ktoś może polecić gotowy zestaw zbiornik (z fitrem)-pompa-dysze?

Widziałem takie zestawy w okolicy 1000 zł, ktoś może takiego używał? Na najbardziej solidny wygląda EP-18-150K na stronie sponsora forum, w sumie one mają ceny podobne. Generalnie interesuje mnie bezproblemowość jego działania, 10-20l pojemności zbiornika w zupełności wystarczy. Chciałem sam coś takiego kombinować, ale nie ma najzwyczajniej na to czasu. Urządzenie chciałbym zakupić zaraz po nowym roku.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Gotowy układ chłodzenia małej frezarki

Post napisał: RomanJ4 » 20 gru 2018, 20:08

Jeśli masz jakąś sprężarkę, to zamiast układu z pompą radziłbym Ci bardzo wydajny a zarazem oszczędny w wydatkowaniu fluidu przyrząd do chłodzenia mgłą emulsyjną, olejową, innej cieczy, albo samym powietrzem. Dodatkowo wydmuchuje wióry z pola roboczego, i można precyzyjnie ograniczyć pole chlodzenia.
jaki-kompresorek-do-mgly-olejowej-t68891-10.html
mgla-olejowa-t20202-40.html
Obrazek Obrazek
Frezowałem np przelotowo(wycinanie otworu) stal nierdzewną ≠6mm frezem ø8mm, i doskonale się sprawdzało

Wcześniej używałem klasycznego zestawu z pompką, sprawdzał się, ale często zalewał pole robocze przy pracy na drobnych detalach przesłaniając widok i nieraz mocno chlapało, dlatego zastosowałem mgłę.. Ale ogólnie nie widzę przeciwwskazań do zastosowania przy obróbce. Zastosuj tylko na zlewie drobne siteczko(np jak w zlewie kuchennym) by nie spływały większe wiórki, a zbiornik chłodziwa do którego spływa chłodziwo najlepiej podzielić na dwie komory(wstawiona ścianka działowa z otworkami w połowie wysokości), w tej do której wchodzi rurka spływu umieszczasz silny magnes w strunowej torebce do wyłapywania opiłków, a w drugiej "czystej" komorze pompka.
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
FTW
Posty w temacie: 2

Post napisał: FTW » 20 gru 2018, 20:30

RomanJ4 pisze:
20 gru 2018, 20:08
Jeśli masz jakąś sprężarkę, to zamiast układu z pompą radziłbym Ci bardzo wydajny a zarazem oszczędny w wydatkowaniu fluidu przyrząd do chłodzenia mgłą emulsyjną, olejową, innej cieczy, albo samym powietrzem. Dodatkowo wydmuchuje wióry z pola roboczego, i można precyzyjnie ograniczyć pole chlodzenia.
jaki-kompresorek-do-mgly-olejowej-t68891-10.html
mgla-olejowa-t20202-40.html
Obrazek Obrazek
Frezowałem np przelotowo(wycinanie otworu) stal nierdzewną ≠6mm frezem ø8mm, i doskonale się sprawdzało

Wcześniej używałem klasycznego zestawu z pompką, sprawdzał się, ale często zalewał pole robocze przy pracy na drobnych detalach przesłaniając widok i nieraz mocno chlapało, dlatego zastosowałem mgłę.. Ale ogólnie nie widzę przeciwwskazań do zastosowania przy obróbce. Zastosuj tylko na zlewie drobne siteczko(np jak w zlewie kuchennym) by nie spływały większe wiórki, a zbiornik chłodziwa do którego spływa chłodziwo najlepiej podzielić na dwie komory(wstawiona ścianka działowa z otworkami w połowie wysokości), w tej do której wchodzi rurka spływu umieszczasz silny magnes w strunowej torebce do wyłapywania opiłków, a w drugiej "czystej" komorze pompka.
Obrazek
Dzięki za sugestie, natomiast szukam czegoś zupełnie innego. Kompresor co prawda mam, nawet kupiony był z myślą o mgle olejowej... ale musi być koniecznie chłodziwo. Na tej maszynie obrabiam w 95% miedź i to musi iść na mokro, a najlepiej jeszcze z wypłukiwaniem wióra, końcówki mam już zrobione i przetestowane (z miedzianych kapilar). Maszyna prawie w całości obudowana dookoła i uszczelniona, więc chlapać może. Generalnie układ chłodzenia miał być od początku, ale z racji nadmiaru roboty nawet tego nie ruszyłem, bo maszyna była non stop potrzebna. Teraz mam chwilę wolnego, dlatego szukam gotowca, żeby go prostu założyć i odpalić.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Steryd » 20 gru 2018, 20:53

masz sensowną pompkę:
allegro /oferta/pompka-do-chlodziwa-do-oleju-pompa-wody-male-cisni-7585093054
za cenę samego silnika.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat