Potrzebna Fachowa pomoc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Potrzebna Fachowa pomoc
Witam, Postanowiłem zrobić sobie frezarko ploter do mdf, pbc, drewna, małych profili al, grawerki itp, sterowniki jakie planuje wykorzystać to 3xSSK-B01 i SSK-MB1/2 silniczki do napędu dam jakieś 2Nm wrzeciono na razie badzie w firmy toy, konstrukcja będzie skręcona i sklejona odpowiednimi klejami . Projekt wykonałem w solid edge v19 i nie wiem czemu w czasie konwersji znikły wszystkie śruby i niektóre elementy zmienił kształt ale ogólny zarys jest widoczny
PROJEKT NR1 (link należy otwierać IE)
proszę o konsultacje co zmienić nad czym jeszcze popracować
PROJEKT NR1 (link należy otwierać IE)
proszę o konsultacje co zmienić nad czym jeszcze popracować
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Panowie to ci zaraz tu doradzą 
A tak na poważnie to:
-Niepodparte cieniutkie jak słomka prowadnice.
-Rama wiotka mocno
-Brama tak samo
-śrubeczki jakies takie cieniutkie
-stolik conajmniej dziwny ale to już kwestia gustu.
-silniki na nibynóżkach - tak intuicyjnie to się lubi ugiąć od momentu przy cienkich prętach.
Generalnie do tych gabarytów to za delikatne wszystko zrobiłeś, po rozyjsku musi być, porządnie i z chlebkiem. Pozdrawiam.

A tak na poważnie to:
-Niepodparte cieniutkie jak słomka prowadnice.
-Rama wiotka mocno
-Brama tak samo
-śrubeczki jakies takie cieniutkie
-stolik conajmniej dziwny ale to już kwestia gustu.
-silniki na nibynóżkach - tak intuicyjnie to się lubi ugiąć od momentu przy cienkich prętach.
Generalnie do tych gabarytów to za delikatne wszystko zrobiłeś, po rozyjsku musi być, porządnie i z chlebkiem. Pozdrawiam.
-
Mrozik - prowadnice mają D=16mm z ramą też raczej nie będzie problemu robiłem testy i powinno wytrzymać najwyżej dam jeszcze jakieś poprzeczki kwestia stołu jest taka ponieważ mam taką rurkę na stanie a chciałbym żeby konstrukcja była jak najbardziej budżetowa jeżeli chodzi o mocowanie silnika to tam są jeszcze tulejki dystansowe wiec powinno wytrzymać a jeżeli chodzi o śrubę to ty zaproponuj jakaś konkretną
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Strzelam że prowadnice od stołu mają z 700mm wiec 16mm to sieuginać będzie pięknie, śruba może być dowolna - tu chodzi o skok, tak jak bartus pisze jest ok, zastrzały koniecznie na bramę no i te tulejki dystansowe, jeśli mają małą średnicę to pod działąniem momentu będą miały tendencję do pochlania się na boki brzy dużym obciążeniu przy frezowaniu, jeśli możesz to zrób je tak aby z silnikiem i mocowaniem stykały się jak najwięszką powierzchnią.
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ehh kolego , nie wiem dlaczego zaczynasz od końca. Silniki to na koniec lepiej skupić się na samej konstrukcji i ja doszlifować a w między czasie pomyślimy o mocowaniach itd...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-