Maszyna naprawdę jest solidnie wykonana, oglądając całość nie widzę żadnych niedoróbek, mi trafił się niedokończony projekt, wydaje mi się, że ktoś kupił taką maszynkę oryginalnie na śrubach kulowych, i zaczął kompletować ( oryginalne ) części do przeróbki, z innym sterownikiem i silnikami. Jeden uchwyt aluminiowy do trzymania silnika nie pasuje, jest za ciasny otwór ( brakuje mi jednego, dorobię sobie we wtorek )

I jeden krążek na pasek zębaty ma zbyt krótki gwint, przez co nie da się skasować luzu na śrubie kulowej ( do poprawy ) przez to sądzę, że oryginalnie nie była ona wyprodukowana jako CNC.
Tak wygląda mój ( jeszcze mały ) warsztacik, i 6040cnc 4 osiowe 1,5kw jak widać brama i stół już przerobiony, żeby miało to ręce i nogi. Ale za 7k to był świetny zakup, elektronika zrobiona super.

No i sprawca zamieszania ( maszyna okazała się nowa, trzeba poczyścić stół jeszcze ) :

Korbki i inne elementy są w całości oczywiście przymierzałem do mocowania silnika, brakuje mi tylko kilku specyficznych śrubek, ale już je sobie zaprojektowałem i wrzucę na Haasa do toczenia. Będę jeszcze robił nakrętkę plastikową na śrubę kulową (przeciętą na pół, po górze zrobiony sześciokąt ), aby móc pokasować luzy na łożysku skośnym, nie obciążając nakrętki.
No i lecimy z przerostem formy nad treścią ( jak się dowiedziałem od użytkownika @hrumque ) silniki i sterowanie maszyną:

To już fajne bydle:

Tylko ktoś kto je kupował nie pomyślał, i przez to, że ma wałek wychodzący z dwóch stron, to nie mieści się do oryginalnej obudowy, trzeba wiercić, a przecież korbki i tak będą do ręcznego przesunięcia.
Skrzynka elektryczna ( sama jest warta więcej niż zapłaciłem za całość ) przystosowana do 4 osi

SmoothStepper

Wyświetlacz, nawet nie wiem po co, pewnie będę potrzebował pomocy z ustawieniem i podpięciem automatycznym wrzeciona.
Tak będzie wyglądać:

No i tak, jak będzie to podpięte, i działające, to obudowa poleci na laser, gięcie i lakierowanie proszkowe, na razie zaprojektowałem coś takiego ( jeszcze nie zdecydowałem się jakie zrobić drzwi, albo standard do przodu dwoje drzwiczek, albo jak w vanie na bok (blacha 2mm ) :