Do oceny stół krzyżowy
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Do oceny stół krzyżowy
Witam. Kupiłem niedawno wiertarkę WS 15 zmyślą o przerobieniu jej na frezarkę pionową, wrzeciono będzie przelotowe na stożek mk3, ale jest problem ze stołem krzyżowym ponieważ stół który chciałem kupić od kolegi jest moim zdaniem za wątły. Pytanie czy ktoś ma taki stół jak ten z allegro http://allegro.pl/stol-krzyzowy-495x165 ... 07475.html i może coś powiedzieć o jakości wykonania owego stołu, a może ktoś ma na sprzedaż podobny stół?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
widziałem taki stół
prawda jest taka ze to jest powierzchnia z pod freza, ale jak sie pobawisz z tym troche i to doskrobiesz to nawet powinno lekko chodzic
tandetne nakretki trapezowe i łozyska oporowe w srubach w załozeniach 0.5 obrotu korbki luzów nawrotowych ale to mozna poprawic
wiec jesli po zakupie rozbierzesz wyczyscisz troche poskrobiesz i nasmarujesz to bedzie sie suwac
prawda jest taka ze to jest powierzchnia z pod freza, ale jak sie pobawisz z tym troche i to doskrobiesz to nawet powinno lekko chodzic
tandetne nakretki trapezowe i łozyska oporowe w srubach w załozeniach 0.5 obrotu korbki luzów nawrotowych ale to mozna poprawic
wiec jesli po zakupie rozbierzesz wyczyscisz troche poskrobiesz i nasmarujesz to bedzie sie suwac
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
moj kumpel ma dokladnie takie wlasnie używa go w maszynie do prostowania i naprawy felg aluminiowych i mowi ze calkiem dobrze sie spisuje choc na tej maszynie sluzy głównie do ustawienia narzędzia praca jest na zblokowanych osiach, bez posuwu (szlifierka, polerka, nóż, czujnik ) mowi ze sruby trapezowe i ich "lozyskowanie" sa tragiczne tulejki dystansowe są krzywo odciete , luzy w otworach góra dół przód tył i "backlash" o pol obrotu dodatkowo korbki sie pourywały zerwało nakrętki na koncach , z tym musisz odrazu to zrobic sruba trapezowa jest ok i moze zostac tylko łozyskowanie zrobic kompletnie od nowa , podziałka tez "orientacyjna pi x oko" do wymiany jak chcesz jej uzywac i oczywiscie podskrobac też trzeba i wymienic badziewne sruby dociskowe na poządne imbusiki i kosmetyka kanty i otwory podfazowac ale mowi to porobisz w sumie nie duzo roboty bo geometria ogolna byla bez zastrzeżen (tak przynajmniej pomierzyl)
ja tylko dodam ze 800zł za ten stolik w życiu bym nie dał to jest chinczyk niewykonczony taka fuszerka typowa chinska do roboty. wolał bym juz wykonac za ta kase wlasne od zera albo cos z uzywek
ja tylko dodam ze 800zł za ten stolik w życiu bym nie dał to jest chinczyk niewykonczony taka fuszerka typowa chinska do roboty. wolał bym juz wykonac za ta kase wlasne od zera albo cos z uzywek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
jesli chodzi o uzywki to doradzil bym ci zakombinowac w taki sposób , mała frezarka pozioma np. fd16 i podobne bardzo często ludzie wystawiają je w cenach rzedu + - 1500zł lub na kilogramy licza... poprostu pozbywaja sie na zlom. tam znajdziesz profesionalny stół w takich wymiarach jak szukasz (zazwyczaj 600x165 blat)
wyjmujesz stolik dla siebie , inne chodliwe podzespoły na alegro reszte żelastwa na najblizszy złom
i masz stolik zawodowy mozliwe ze za darmo, nierzadko w gratisie dwie skrzynki narzędzi , montaży teowych, imadel itp do niej i jestes juz grubo do przodu. Niestety wiekszosc takich maszyn nie trafia do internetu bo zazwyczaj pozbywają się ich ludzie starsi dają ogloszenia gdzies do gazet itp . ale i w necie tez czesto sie trafi

wyjmujesz stolik dla siebie , inne chodliwe podzespoły na alegro reszte żelastwa na najblizszy złom
i masz stolik zawodowy mozliwe ze za darmo, nierzadko w gratisie dwie skrzynki narzędzi , montaży teowych, imadel itp do niej i jestes juz grubo do przodu. Niestety wiekszosc takich maszyn nie trafia do internetu bo zazwyczaj pozbywają się ich ludzie starsi dają ogloszenia gdzies do gazet itp . ale i w necie tez czesto sie trafi

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1