TB6560ahq silniki nie ruszają

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
mariusz88
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: mariusz88 » 21 mar 2015, 14:31

witam, zakupiłem w/w sterownik oraz silniki krokowe http://www.cncprofi.com/s...duplikat-1.html , zasilam to zasilaczem 24V 6,3A sterownik podłączony jest pod IBM T41, próbowałem konfigurować mach3 różnymi tutorialami (strona cnc.info, youtube itp) jednak silnik nie kręci(słychać tylko ciągły cichy pisk) , silnik podłączyłem B-(zielony) B+(czarny ) A-(niebieski) A+(czerwony) zaczynając od strony gdzie podłączamy napięcie z zasilacza, patrząc na schemat z wyżej podanej strony z silnikami krokowymi oraz raf z aukcji http://allegro.pl/sterown...190336549.html,
jak podłączałem ją ostatnio pod innymi ustawieniami to środkowa dioda zgasła i silnik zaczął ciszej (prawie wcale) piszczeć. Czy to znaczy że właśnie spaliłem sobie 200zł?

Tagi:

Eryk1000
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Eryk1000 » 21 mar 2015, 14:48

Link do aukcji nie działa, ale domyślam się jaki to sterownik. Pewnie chiński szit, niebieski, lub czerwony. Kupiłem kiedyś to ustrojstwo od pewnego gościa z zapewnieniem że sprawny, niestety nie miałem czasu go sprawdzić. Pomału mi idzie budowanie maszyny. Tydzień temu skończyłem konstrukcję myślę czas na sterownik, podpinam go i nic, silnik piszczy i nie obraca się, u mnie oś X, reszta chodziła poprawnie. Straciłem całą noc w nadziei że może zła konfiguracja, ustawienia itp. Pozamieniałem transoptory i dalej nic. Na forum jest tona wpisów o tym sterowniku, na zagranicznych też, jakoś mi te informację umknęły, szkoda pakować w to kase. Ten sterownik jest zrobiony na wygląd i nic pozatym. Silnik dopiero zrobił krok jak mu podałem długie wymuszenie poprzez program do testowania portu. Czyli brakuje mu szybkiej reakcji na zmiany na porcie. Finalnie walnąłem nim do pudełka, może kiedyś go wskrzeszę, jak mi wróci cierpliwość. Finalnie kupiłem sterownik ZELRP od Pana z Bielska B. Wystartował na tym samym zestawie bez najmniejszego problemu. Bardzo ładnie pracuje, na razie na sucho, silniki mają odpowiednią moc i kulturę pracy. Wystarczy podpiąć trafo i silniki i można się bawić. Jak coś nie zaskoczy to zawsze jest na miejscu człowiek, którego można się poradzić, tudzież serwisować. Bielsko akurat mam pod nosem :)

Autor tematu
mariusz88

Post napisał: mariusz88 » 21 mar 2015, 16:20

Eryk1000
Posty w temacie: 2

Post napisał: Eryk1000 » 21 mar 2015, 16:31

Silniki będą dobre, co do sterownika to ten sam, który ukradł mi całą noc. Jak masz możliwość zwróć ten sterownik. Chińczycy klonują już swoje własne klony. Ja niestety swojego już nie oddam niejaki [email protected] się nie odzywa sprzedał, schit i pewnie dobrze o tym wiedział. Nauczka na przyszłość to wszystko od razu testować sprawdzać. Nauka niestety kosztuje. W załączniku konfiguracja, mojego sterownika dla Mach3, jest poprawna, mimo to silnik osi X ani drgnie. Pisałem o tym powyżej tak że nie piszę więcej.
Załączniki
3 Axis TB6560 3.5A Stepper Motor Driver Board Manual.pdf
(5.52 MiB) Pobrany 215 razy

Autor tematu
mariusz88

Post napisał: mariusz88 » 21 mar 2015, 16:48

faktycznie, coś jest z tą osią X, przełożyłem silnik na Y puściłem macha i da się wyczuć trzymając silnik takie delikatne tyknięcia, ale jest też drugi problem w machu otóż jak załadowałem program (jeden z przykładowych, które w nim są) mam położenie osi +1887,3380 i ma dojechać na 0,375 i niby jedzie tylko że z prędkością 0,1mm na jakieś 3 sekundy jak to zmienić żeby chodziło normalnie?

[ Dodano: 2015-03-21, 23:08 ]
Już doszedłem co było nie tak: najwidoczniej tak jak doczytałem na innych forach był problem z LPT w laptopie, wygrzebałem komunijny PC po 2 godzinach zabawy ożył. Mach działa elegancko, wszystkie osie starują tylko (ale to już kwestia dobrania ustawień) silniki na przykładowym programie trochę wibrują (gdy się bawię "strzałkami jest ok").

ostace
Posty w temacie: 1

Post napisał: ostace » 09 gru 2015, 00:53

jeśli chodzi o ten chiński sterownik to nie jest to takie złe ustrojstwo, u mnie spisuje się na 4+, nie powiem trochę zajęło czasu rozgryzienie go, fakt na laptopie nie da sie go uruchomić ze względu na zbyt niskie napięcie sygnału lpt i transoptory nie reagują prawidłowo, w pc jest wyżśze i smiga , polecam stronke hobbycncaustralia :) pozdrawiam

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: m.j. » 09 gru 2015, 09:57

...a ja polecam sterowniki ZELRP. Wszystko mi ruszyło od pierwszego razu, a analfabeta elektroniczny jestem. Silniki cichutka pracują. Na postoju nie słychać ich wcale i nie ma żadnych podejrzanych dźwięków o jakich piszą przy okazji chińskich sterowników. Nie wiem po co się denerwować chińszczyzną kupioną wcale nie tak tanio jak policzyć wszystko do kupy mając na miejscu dobre i sprawdzone podzespoły.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

beatliner
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: beatliner » 09 gru 2015, 19:25

Każda złotówka wydana na ZELRPa jest tego warta. Silniki pracują perfekcyjnie, a jakość wykonania, użyte komponenty i dbałość o szczegóły konstrukcji zasługują na 6+

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”