Od pewnego czasu przeglądnąłem mnóstwo projektów tych zrealizowanych i nie. Podjąłem decyzję budowy frezarki CNC. Założyłem pole robocze jak w temacie. Napęd będzie realizowany za pośrednictwem śruby kulowej fi 16mm skok 5mm z Poltech'a zarobione pod podpory. Wszytko będzie "jeździło" na wałkach podpartych fi 16.
Konstrukcja będzie spawana z profili zamkniętych 100x100x5, także myślę, że maszyna będzie sztywna (jeśli nie pomyślę o zwiększeniu masy konstrukcji poprzez zalania całości betonem). Na ramę założyłem, że będą naspawane płaskowniki o grubości 10mm.

Brame również zamierzam spawać z profili stalowych 100x100x5 i tak samo spawać płaskowniki pod prowadnice osi Y.
Zastanawiam się czy będzie konieczność Witam wszystkich forumowiczów.
Od pewnego czasu przeglądnąłem mnóstwo projektów tych zrealizowanych i nie. Podjąłem decyzję budowy frezarki CNC. Założyłem pole robocze jak w temacie. Napęd będzie realizowany za pośrednictwem śruby kulowej fi 16mm skok 5mm z Poltech'a zarobione pod podpory. Wszytko będzie "jeździło" na wałkach podpartych fi 16.
Konstrukcja będzie spawana z profili zamkniętych 100x100x5, także myślę, że maszyna będzie sztywna (jeśli nie pomyślę o zwiększeniu masy konstrukcji poprzez zalania całości betonem). Na ramę założyłem, że będą naspawane płaskowniki o grubości 10mm.

Zastanawiam się nad sensem odprężania po spawaniu? Rame oraz brame zamierzam oddać w ręce zakładu ślusarskiego gdzie splanują mi powierzchnie pod wałki, bramę, podpory śrub.
Dziś oddałem wstępny projekt do wyceny frezerowi oraz spawaczowi. Chciałbym abyście wyrazili opinię na temat tej konstrukcji póki jestem w stanie coś zmienić na podstawie Waszych sugestii. Dodam tu kilka zdjęc całej konstrukcji:

Napęd śrub osi x i y chciałbym realizować poprzez kółka pasowe ( możliwość przełożenia w przyszłości w zależności w jakim materiale najczęściej bym pracował). Kwestia sterowania jest mi najbardziej odległa dlatego z czasem bede miał więcej pytań. Chciałbym aby maszyna dawała radę w aluminium i grawerowała (do osiągnięcia?) w stali.
Prosze o opinie na temat konstrukcji, pozdrawiam!