modelarska maszynka 1300 x 650 x650
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
modelarska maszynka 1300 x 650 x650
Witam
po długim czasie czytania forum i zabrałem się do wykonania własnej maszynki.
Przeznaczenie - modelarskie
materiały - ogólnie ujmując - bardziej miękkie niż twarde.
Rama - spawana - profile 250x150x8, ceowniki 250, dwutowniki 120, blaszki pod prowadnice 15 i 20mm oraz trochę wycinanek z lasera.
Odprężana termicznie - w poważnej firmie
Frezowana na wytaczarko - frezarce w niepoważnej firmie niestety..
No to może tyle na dobry początek - foty zrzucę z telefonu i wstawię sooon,
Rama - spawana - profile 250x150x8, ceowniki 250, dwutowniki 120, blaszki pod prowadnice 15 i 20mm oraz trochę wycinanek z lasera.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2013, 22:47 przez qrba, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Re: modelarska maszynka 1300 x 650 x650
Co to za firma niepoważna?Żeby ktoś znowu nie wtopił. Jakbyś chciał wymianieć doświadczenia w sprawach organizacyjnych to zapaszamqrba pisze:Witam
Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu - Edison

BUDOWA FREZARKI - Raptor 800x400x250

-
Tak od początku
materiał
zbieranie trochę trwało - posiłkowłem się zaprzyjaźnionymi firmami - bo kupno małego kawałka czasami jest bardzo skomplikowane
Zakup lagi 12m - od ręki - ale ja potrzebowałem 4m - i co z resztą
spawanie
Można powiedzieć w rodzinnym groni - jak ktoś pracował 30 lat w zawodzie - to miałem nadzieję że nie pokreci za bardzo konstrukcji
Na stole frezerskim brama ma kołyskowanie po przekątnej około 0.5mm
a łoże na poziomie niemierzalnym
Odpreżanie
Wybrłem Heatmaster w Będzinie - rozwalili mnie profesjonalnym podejściem do zagadnienia
Jedyna firma gdzie ktoś zapytał jak będzie pracowała rama, jaki materiał, jakie spawy, jakie rozmieszczenie spawów.
Widać ze zajmują się elementami do elektrowni atomowych.
Termin, kasa, obior - miodzio.
Certyfikat -hehehe - w ramki...
Zrestą jakby kogoś interesowało maja piece do 15m długości
Frezowanie
Kiedyś coś robiłem a zakładach Zieleniewskiego w krakowie - teraz mają siedzibę w Niepołomicach
Na pierwszy rzut oka - supper- duże maszyny, rozległy park maszynowy.
Zakres prac określony - oczekiwania - wyjasnione - kasa za godzine - wiadono - czas wykonywania - wiadomo.
Termin - bo mamy pilne zlecenie, bo operatora nie ma, bo rurka na tokarce bije - parę tygodni w plecy - kto by sie spieszył.
Odbiór - połowa rzecy nie wykonana, - wiercenia, nakiełkowania- przecież mogę sobie zrobić sam - bedzie taniej, jedna płaszczyzna zjecchane - bo mi maszyna staneła...
Kasa - przefrezowali dwie pod prowadnice osi x, prowadnice osi y, pod wózki, pod modowania pod śruby - i wyszło 2x więcej niż przy pierwszej wycenie...(a wiercenie i nakiełki gdzie??)
Po głupawych pyskówkach otrzymałem extra rabat - i zabrałem swoje klocki byle szybciej, byle komuś nie przypier..ć...
po prosto porażka
Ale tak to jest - był pożądny zakład a został nic..
Montaż
tak więc wiercenie i gwintowanie we własnym zakresie
potem malowanie i składanie
ps dla moderatorow
nazwy przedsiebiorstw w tekscie nie zostały zawarte w celach reklamowych a jedynie celem przedstawienia mojego punktu widzenia na współpracę z powyższymi firmami
materiał
zbieranie trochę trwało - posiłkowłem się zaprzyjaźnionymi firmami - bo kupno małego kawałka czasami jest bardzo skomplikowane
Zakup lagi 12m - od ręki - ale ja potrzebowałem 4m - i co z resztą
spawanie
Można powiedzieć w rodzinnym groni - jak ktoś pracował 30 lat w zawodzie - to miałem nadzieję że nie pokreci za bardzo konstrukcji
Na stole frezerskim brama ma kołyskowanie po przekątnej około 0.5mm
a łoże na poziomie niemierzalnym
Odpreżanie
Wybrłem Heatmaster w Będzinie - rozwalili mnie profesjonalnym podejściem do zagadnienia
Jedyna firma gdzie ktoś zapytał jak będzie pracowała rama, jaki materiał, jakie spawy, jakie rozmieszczenie spawów.
Frezowanie
Kiedyś coś robiłem a zakładach Zieleniewskiego w krakowie - teraz mają siedzibę w Niepołomicach
Na pierwszy rzut oka - supper- duże maszyny, rozległy park maszynowy.
Zakres prac określony - oczekiwania - wyjasnione - kasa za godzine - wiadono - czas wykonywania - wiadomo.
Termin - bo mamy pilne zlecenie, bo operatora nie ma, bo rurka na tokarce bije - parę tygodni w plecy - kto by sie spieszył.
Odbiór - połowa rzecy nie wykonana, - wiercenia, nakiełkowania- przecież mogę sobie zrobić sam - bedzie taniej, jedna płaszczyzna zjecchane - bo mi maszyna staneła...
Kasa - przefrezowali dwie pod prowadnice osi x, prowadnice osi y, pod wózki, pod modowania pod śruby - i wyszło 2x więcej niż przy pierwszej wycenie...(a wiercenie i nakiełki gdzie??)
Po głupawych pyskówkach otrzymałem extra rabat - i zabrałem swoje klocki byle szybciej, byle komuś nie przypier..ć...
po prosto porażka
Ale tak to jest - był pożądny zakład a został nic..
Montaż
tak więc wiercenie i gwintowanie we własnym zakresie
potem malowanie i składanie
ps dla moderatorow
nazwy przedsiebiorstw w tekscie nie zostały zawarte w celach reklamowych a jedynie celem przedstawienia mojego punktu widzenia na współpracę z powyższymi firmami
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Długością handlową jest również 6mqrba pisze:Zakup lagi 12m - od ręki - ale ja potrzebowałem 4m - i co z resztą

qrba pisze: Odpreżanie
skoro kasa miodzio to można wiedzieć ile taka przyjemność? i jak liczona za kg, dm^3?

-
nie spotkałem nigdzie sprzedawcy profili 250x 150 x8 lub 10 w mniejszym wydaniu niż 12m - ale się nie upieramdragon44 pisze: Długością handlową jest również 6m![]()
troche bardziej skomplikowana kalkullacja - do jakiego pieca się zmieści kubatura itddragon44 pisze: skoro kasa miodzio to można wiedzieć ile taka przyjemność? i jak liczona za kg, dm^3?
trzeba pytać
Cena w porównaniu do innych firm jest na pozimie średnim - tyle że - jak wspomniałem wszędzie gdzie pytałem nikt nie pytał o szczegóły - waga wielkość - koniec
W Będzinie wykazali znacznie większe zainteresowanie i wydaje mi się wiedzę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Koenig Sthal w mikołowie. Maja po 6mb ale kiedys pytalem to niemiecka cena lub finlandzkie rukki. Profil 240x160x12,5 to ok 350zl/mb
Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu - Edison