Niech wątek będzie wstępem do mojej przygody z budową frezarki

Założeniem było pole pracy 500x500, ale patrząc po dostępnych wymiarach elementów i braku chęci docinania wszystkiego na wymiar, pole urosło mniej więcej do 700x500mm, osi Z jeszcze nie zaprojektowano

Bardzo skomplikowany projekt stołu:

Planuje wykonać go z najtańszej wersji profili, czyi L (light), jest jeszcze XL (bardoz lekkie), oraz H (ciężkie). Na stół idzie płyta wiórowa laminowana czy jak to się nazywa, 16-20mm, a na nią już formatka PCV lub MDF 10 które będzie splanowane już na maszynie. Mam teraz problem z projektem Z, tyle na razie narysowałem w 2D sobie schematycznie:

Teraz pojawia się pare pytań:
1.Brama oraz wszystkie elementy Z chciałbym wykonać z blachy 15mm, co wyjdzie taniej z materiałem oraz cięciem/wierceniem, stal czy alu? Co lepiej?
2.Jak dobrze zaprojektować oś Z? Na co zwracać uwagę?
3.Jak wyżej, tylko do bramy, wyczytałem, że dobrze jak oś frezu jest między łożyskami bramy, tak też jest teraz zrobione

4.Czy te profile lekkie nie mają za cienkich ścianek? nie wyrwie z nich prowadnica z bramą wszystkiego? Nie powinna chyba...
5.Śruby trapezowe 18x4 do tej maszyny będą dobre?
6.Łożyskować śrubę Y zaraz za silnikiem?
7.Ogólnie nie jest za wiotki ten stół? Będzie mocno skręcone gdzie się da tylko, zamierzam nagwintować te profile i przewiercić żeby skręcało się dobrze.
Z góry dziękuję za porady, najbardziej mi zależy na wskazówkach na temat projektu bramy i osi Z, resztą się będę później martwił, bo projekt nie musi być na jutro