Taki mam budzet na dzien dzisiejszy a chcialbym zbudowac frezarke do tworzyw i aluminium, czasami stal.
Interesujące mnie pole robocze 40x60x15cm, lub większe jeśli się da w tej kwocie.
Konstrukcja najlepiej aluminiowa skręcana ale równie dobrze mogę ją pospawać.
Mam spawarkę więc mogę sprawać alu lub stal... Najchętniej wykonałbym
elementy z alu na centrum cnc i potem tylko poskręcał.
Prowadnice szynowe 12 lub 15mm oczywiście z wózkami. Śruby oczywiście kulowe 1605. Wrzeciono mokre 1,5kW z falownikiem z ebaja uk.
Silniki krokowe 4Nm i odpowiednie sterowniki (alle..)
Piszę swój własny program sterujący z obsługą enkoderów i kamery na wrzecionie do określania pozycji z dokładnością 0,025mm. Przyda mi się gdy będę chciał coś frezować w istniejącym już detalu. Enkodery wyeliminują mi gubienie kroków, przez
ciągłe porównanie wykonanego aktualnie wektora a faktyczne przemieszczeniem zliczonym na enkoderach. Na sam koniec dynamiczna analiza wektorów dla przyśpieszenia pracy całości.
Mam pytanie do fachowców, nad rozwiązaniem konstrukcji, jak i z czego itd itp oczywiście mając na uwadze moje założenia 90% alu+tworzywa, 10% stal...z resztą sobie poradzę. Mógłbym wykonać w stali ale nie mam doświadczenia i nie wiem
jak później wszystko poustawiać aby było prostopadłe, równoległe itd. oczywiście
po planowaniu powierzchni bazowych. W przypadku elementu z aluminium skręcam
i mam gotowe

Dziękuję i pozdrawiam.