Frezarka do elementów bryłowych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Frezarka do elementów bryłowych
Witam
Na wstępie chciałem napisać że jestem laikiem i chciałbym sobie zrobić maszynę sam.
Chciałbym zrobić frezarkę do elementów bryłowych .(chciałbym na niej robić) Tralki , style do siekier , style do młotków, itp.) I prosiłbym o pomoc fachowców jak takową frezarkę sprawnie wykonać. Elementy jakie będę chciał wykonywać to : długości od 15cm do 120cm , średnica od 2cm do 12cm . Frezarka żeby miała 1 kopiał i 2 lub 4 wrzeciona do kopiowania.
Myślę że pole robocze musiało by być :
1400mm x 950mm .
Teraz zwracam się z pytaniem do was. Jak powinna wyglądać podstawa z ruchomymi kiełkami ? w jaki sposób powinny poruszać się wrzeciona ? chciałbym zrobić posuw i obracanie się elementów na kołach zębatych . posuw i obracanie na 2 osobnych silnikach . prędkości obracania i posuwu dopasował bym sobie poprzez przełożenia na kołach.
Czekam na jakieś pytanie bo raczej zbyt jasno tego nie wyjaśniłem.
Na wstępie chciałem napisać że jestem laikiem i chciałbym sobie zrobić maszynę sam.
Chciałbym zrobić frezarkę do elementów bryłowych .(chciałbym na niej robić) Tralki , style do siekier , style do młotków, itp.) I prosiłbym o pomoc fachowców jak takową frezarkę sprawnie wykonać. Elementy jakie będę chciał wykonywać to : długości od 15cm do 120cm , średnica od 2cm do 12cm . Frezarka żeby miała 1 kopiał i 2 lub 4 wrzeciona do kopiowania.
Myślę że pole robocze musiało by być :
1400mm x 950mm .
Teraz zwracam się z pytaniem do was. Jak powinna wyglądać podstawa z ruchomymi kiełkami ? w jaki sposób powinny poruszać się wrzeciona ? chciałbym zrobić posuw i obracanie się elementów na kołach zębatych . posuw i obracanie na 2 osobnych silnikach . prędkości obracania i posuwu dopasował bym sobie poprzez przełożenia na kołach.
Czekam na jakieś pytanie bo raczej zbyt jasno tego nie wyjaśniłem.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
pk96 pisze:
Na wstępie chciałem napisać że jestem laikiem i chciałbym sobie zrobić maszynę sam..
Żeby coś takiego zbudować to musisz przestać być laikiempk96 pisze:znalazłem , ale ja bym chciał żeby to było bardziej zmechanizowane . posuw wrzecion też automatyczny .

Na razie to wygląda mniej więcej tak :
Koledzy, buduję samolot, powiedzcie mi dlaczego samolot w locie nie macha skrzydłami jak ptak

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
dlatego proszę was o pomoc .
To nie będzie FREZARKA CNC
Będą 3 włączniki do:
Frezarek
Do posuwu (frezarki posuwające się do przodu)
Do obrotu obrabianych elementów i kopiału.
Sobie tak myślę żeby frezarki do przodu jeździły na szynach liniowych . tylko nie wiem jak zrobić napęd żeby był stosunkowo wolny .
I szukam pomocy u znawców .
To nie będzie FREZARKA CNC
Będą 3 włączniki do:
Frezarek
Do posuwu (frezarki posuwające się do przodu)
Do obrotu obrabianych elementów i kopiału.
Sobie tak myślę żeby frezarki do przodu jeździły na szynach liniowych . tylko nie wiem jak zrobić napęd żeby był stosunkowo wolny .
I szukam pomocy u znawców .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1