Jako że w tej dziedzinie doświadczenia większego nie mam to i sa wątpliwości jak co wykonać i jakie przyjąć założenia.
Tak więc jak napisałem w temacie pole robocze to około 500x500x200 ale może się powiększyć.
Prędkość obróbki no tego nie wiem jakie są przyzwoite przejścia ale chyba 0,5m/min nie będzie źle ?
Konstrukcja na początku myślałem żeby wszystko wyspawać i potem się męczyć z obróbką tego żeby to miało odpowiednie powierzchnie ale jako że dużo robię w profilach itema i tak się zastanawiam nad nimi i ewentualnie wzmocnić je jakimiś płytami stalowymi.
Napęd śruby kulowe i wózki na prowadnicach z PMI
Silniki i tu kolejna możliwość wyboru: silniki krokowe albo serwa, z tego co czytam to tutaj większość ludzi korzysta z silników krokowych i programu mach lub podobnego, jak to wygląda przy użyciu serw ? (jak się zdecyduje na serwa to pewnie będą to mitsubishi) czy trzeba miec podłączony komputer do tego czy da się to załatwić na PLC i HMI ?
Wrzeciono nie wiem jakie

Teraz dodatkowe osie nie wiem czy jest w takiej małej maszynie dawać dodatkowe osie ale myślę mogą się przydać a i edukacyjnie wyjdzie mi to na zdrowie

No to na początek tyle moich wątpliwości. Jak już zacznie ich być mniej to zacznę to rysować.
Jak coś niejasno napisałem to postaram się rozjaśnić w razie potrzeby a jak napisałem jakąś straszna bzdurę to już mi głupio

Z góry dzięki za pomoc
Rafał