Potrzebowałbym zmajstrować maszynkę cnc, w którą móglbym wsadzić wrzeciono albo wypalarkę plazmową, którą mógbłym oskrobać drewno i aluminium, rozmiar roboczy X=2m Y=1.3m Z=0.2m albo w blasze coś wyciąć, w zasadzie temat identyczny jak tutaj
Tylko że nie mam gdzie i czym zrobić takiej fajnej konstrukcji stalowej. Tzn stal kupić to nie problem, ale ją sensownie obrobić (zwłaszcza w takim wymiarze), pospawać z idealną prostopadłością, wyżarzyć, splanować idealnie poziomo pod prowadnice itd - to problem, przynajmniej dla mnie lub w mojej okolicy... Robiłem elektronikę do cnc kolegi, to wiem ile się naklął na różne firmy, które mu pospawały bramę - wykrzywiła się, szlifowały pospawaną konstrukcję - nie prostopadle, stoczyły koćcówki śrub kulowych - śruby krzywe... itp, więc co się da - chciałbym zrobić sam.
I tak sobie myślę, czy nie dało by się zrobić (choćby w wersji "skręcamy i korygujemy geometrię przy każdym użyciu od nowa) cnc "prowizorki" z profili aluminiowych, typu:

i taką prowizoryczną maszyną wystrugać sobie wszystkie istotne detale z metalu? O ile może mi się rozjechać (ze względu na brak sztywności konstrukcji z aluminium) detal, np brama ~1500mm obrabiana na długość (by uzyskać płaskie czoło dla posadowienia szyn Y, idealnie prostopadłe do miejsca posadowienia łożysk tocznych dla osi X)?
Pospawałbym "jak umiem", a potem obrabiał na tymczasowym cnc dla uzyskania właściwych kątów, od razu zagłębień na śruby, mocowania itp, i zamieniał po kolei elementy skręcone aluminiowe na pospawane i obrobione stalowe...