Po długich podchodach do budowy własnego plotera frezującego postanowiłem wziąć się do roboty. Sformułowałem założenia konstrukcyjne jednak aby ominąć problemy konstrukcyjne postanowiłem skonsultować się z osobami doświadczonymi - wami

Na początek w czym maszyna miała by frezować:
Najtwardszym materiałem w którym chcę frezować będzie aluminium. Poza tym wykorzystuję sklejki drewniane, PVC, laminat grawerski, oraz laminat pod płytki PCB.
Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to maks 3500 zł bez wrzeciona. Mógłbym oczywiście przeznaczyć więcej pieniędzy ale wydaję mi się, że zaciskając pasa uda mi się coś takiego zbudować.
Aby budowa szła sprawnie chciałbym wykorzystać gotowe aluminiowe profile konstrukcyjne oraz gotowy mechanizm osi Z dostępny w sklepie akcesoria.cnc.info.pl
Silniki krokowe 1,89 NM ze sterownikiem 1/8 kroku. Ze względu, że jestem w miarę dobrze obeznany z elektroniką i techniką wykonywania płytek PCB, sterownik chciałbym wykonać samodzielnie.
Zastanawiam się czy przy tym polu roboczym zastosować ruchomą bramę czy ruchomy stół, martwię się też o sztywność konstrukcji wykonanej z poskręcanych aluminiowych profili konstrukcyjnych oraz co za tym idzie dokładność i geometrię wykonywanych detali. Zdaję sobie sprawę, że dokładności atomowej nie uzyskam ale chce wycisnąć jej maksimum przy tym budżecie. Zastanawiam się również czy takie silniczki o takim momencie trzymającym wystarczą do rzeźbienia w aluminium.
Prosiłbym o ocenę wstępnej koncepcji i o rady co dalej. Projektować zacznę jak rozwieję wątpliwości.
Zastanawiam się też czy nie dać sobie przysłowiowego siana i nie kupić czegoś gotowego...
Dzięki z góry i Pozdrawiam!