Jak do jednego sterownika (Y) można podpiąć dwa silniki krok
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Jak do jednego sterownika (Y) można podpiąć dwa silniki krok
Nie wiem jak podpiąć dwa silniki krokowe do jednego sterownika, a bardzo by mi to uprościło sprawe
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Powinien, ale nie musi. Jak podłączysz sztywno dwa identyczne silniki do jednej śruby to powstanie jeden układ mechaniczno-elektryczny. Wypadkowa indukcyjność będzie o połowę mniejsza, prąd 2x większy i moc też wzrośnie dwukrotnie. Jeśli nie ma pewności co do sztywnego sprzęgnięcia osi silników to lepiej tak nie łączyć, bo silniki mogą "walczyć ze sobą" podczas pracy szarpiąc się wzajemnie i nici z większe mocy.tuxcnc pisze:Tylko po co ?ezbig pisze:Może napisz co chcesz osiągnąć w ten sposób i trochę więcej szczegółów jak te silniki są zainstalowane mechanicznie w układzie (i czy są identyczne).
Każdy silnik musi mieć swój sterownik, wejścia sterowników łączy się ze sobą.
.
-
- Posty w temacie: 7
Przy 200 krokach na obrót, przesunięcie o pół kroku to 0,9°.ezbig pisze:Jak podłączysz sztywno dwa identyczne silniki do jednej śruby to powstanie jeden układ mechaniczno-elektryczny. Wypadkowa indukcyjność będzie o połowę mniejsza, prąd 2x większy i moc też wzrośnie dwukrotnie. Jeśli nie ma pewności co do sztywnego sprzęgnięcia osi silników to lepiej tak nie łączyć, bo silniki mogą "walczyć ze sobą" podczas pracy szarpiąc się wzajemnie i nici z większe mocy.
Naprawdę nietrudno skręcić o tyle całkiem sztywny układ.
Pomijając już zupełnie fakt, że osi silnika i śruby nie należy łączyć na sztywno, tylko przez sprzęgło podatne ...
Natomiast można się domyślać, że autorowi wątku chodzi o elektryczne sprzężenie dwóch mechanicznie niezależnych śrub napedzających tą samą oś Y, a to można zrobić wyłącznie dwoma sterownikami sterowanymi tymi samymi impulsami.
.
-
- Posty w temacie: 5
Przy dwóch identycznych silnikach zasilanych z tego samego źródła, raczej to mało prawdopodobne.tuxcnc pisze:Przy 200 krokach na obrót, przesunięcie o pół kroku to 0,9°.ezbig pisze:Jak podłączysz sztywno dwa identyczne silniki do jednej śruby to powstanie jeden układ mechaniczno-elektryczny. Wypadkowa indukcyjność będzie o połowę mniejsza, prąd 2x większy i moc też wzrośnie dwukrotnie. Jeśli nie ma pewności co do sztywnego sprzęgnięcia osi silników to lepiej tak nie łączyć, bo silniki mogą "walczyć ze sobą" podczas pracy szarpiąc się wzajemnie i nici z większe mocy.
Naprawdę nietrudno skręcić o tyle całkiem sztywny układ.
Pomijając już zupełnie fakt, że osi silnika i śruby nie należy łączyć na sztywno, tylko przez sprzęgło podatne ...
Domyślać się można, ale nauczony doświadczeniem wolę zapytać co autor miał na myśli, bo nie raz już się zdziwiłem. Zgadzam z wysuniętą hipotezą, niech ją tylko jeszcze autor potwierdzi, że o to mu chodziłotuxcnc pisze: Natomiast można się domyślać, że autorowi wątku chodzi o elektryczne sprzężenie dwóch mechanicznie niezależnych śrub napedzających tą samą oś Y, a to można zrobić wyłącznie dwoma sterownikami sterowanymi tymi samymi impulsami.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Zawsze byłem zwolennikiem połączenia jeden sterownik - jeden silnik.
Jednak na świecie powstaje tysiące konstrukcji w których jeden sterownik zasila dwa silniki.
Takie rozwiązanie jest stosowane w większości RepRapów - drukarek 3D.
Driverem obsługującym dwa silniki jest A4988 firmy Allegro (kontroler Sanguinololu), uzwojenia silników połączone są równolegle , czyli teoretycznie każdy silnik zasilany jest połową prądu sterownika a max prąd fazowy nie przekracza 1 A
http://reprap.org/wiki/Sanguinololu
Drukarka pracuje u mnie od kilku miesięcy i nie zauważyłem aby coś działało nieprawidłowo.
poglądowe zdjęcie drukarki , równolegle są połączone silniki osi z.
http://blog.tinyenormous.com/2011/07/19 ... y-to-roll/
Jednak na świecie powstaje tysiące konstrukcji w których jeden sterownik zasila dwa silniki.
Takie rozwiązanie jest stosowane w większości RepRapów - drukarek 3D.
Driverem obsługującym dwa silniki jest A4988 firmy Allegro (kontroler Sanguinololu), uzwojenia silników połączone są równolegle , czyli teoretycznie każdy silnik zasilany jest połową prądu sterownika a max prąd fazowy nie przekracza 1 A
http://reprap.org/wiki/Sanguinololu
Drukarka pracuje u mnie od kilku miesięcy i nie zauważyłem aby coś działało nieprawidłowo.
poglądowe zdjęcie drukarki , równolegle są połączone silniki osi z.
http://blog.tinyenormous.com/2011/07/19 ... y-to-roll/
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (33.41 KiB) Przejrzano 3074 razy