Mam na imię Rafał i prowadzę w Krakowie firmę zajmującą się produkcją rozmaitych mebli do wnętrz.
W ciągu najbliższego miesiąca a może i szybciej mam do wykonania frezarkę jaka mi będzie służyć do obróbki rozmaitych materiałów. Na bierząco śledzę forum, staram się szukać odpowiedzi sam, i nie spodziewam się odrazu gotowych rozwiązań a jedynie przyjaznej dyskusji na poniższy temat
Proszę o asystę. W miarę postępu prac będę zamieszczał coraz więcej zdjęć i mam nadzieję coraz więcej pytań

PLAN:
Frezarka będzie głównie używana do skrawania MDF i prawdopodobnie małych elementów z 3mm aluminium, jednak bez właściwego frezowania w płycie aluminiowej.
1. dokładność na poziomie 0,1mm całkowicie wystarcza. To chyba najważniejsze założenie. Elementy po wyciągnięciu z frezarki będą jeszcze dodatkowo obrabiane, więc spokojnie +/- 0,05mm jest do przyjęcia.
2. stół: Konstrukcja spawana stalowa, profil 40x40x3mm przykrycie wykonany na tej maszynie stół podciśnieniowy ( to potem), położony na płycie laminowanej/mdf
prowadzenie bramy w osi Y na łożyskach liniowych otwartych, wałki podparte25mm.
PYTANIE: czy przy podanej wielkości i długości (200cm) takie wałki będą wystarczająco sztywne?
Napęd bramy: śruba trapezowa fi20mm.
3. brama: Konstrukcja spawana, profil zamknięty 60x30x3 albo troszkę sztywniejszy. Czy taki profil wydaje się być wystarczający?
prowadzenie osi X na łożyskach liniowych otwartych, opartych na wałkach fi20mm (wałki podparte), napęd śrubą trapezową fi 16mm
4. oś Z i całe mocowanie wrzeciona czy innych obrabiarek spawany profil zamknięty 30x30x3mm prowadzenie po wałkach fi16 (wałki niepodparte, łożyska zamknięte) napęd śrubą trapezową fi16mm.
Zapewniam, że zagadnienia spawalnicze są mi dobrze znane i nie obawiam się o deformacje w trakcie spawania.
Chciałem zapytać o to czy Wam powyższa konstrukcja wydaje się rozsądna - > jeśli tak, przystępuję do rysowania, jeśli nie, to proszę o wskazanie które komponenty powinny być solidniejsze / inaczej wykonane

Chciałem zapytać jeszcze o propozycje rozwiązań sterownika i silników. Nie zależy mi na jakiejś szczególnej szybkości działania ale dobrze by było przyjąć przesuw na poziomie 100cm/min za podstawę projektową. Myślicie, że to osiągalne?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i wszelką pomoc