projekt małej frezarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
projekt małej frezarki
oto moje wypociny.. maszynka ma służyć do "zabawy" i charakteryzować się dużą dokładnością (no przynajmniej 0,1) do materiałów miękkich (gipsy, drewno, plexi) choć nie ukrywam ,że chciałbym "przerysować" ją aluminium lub kamień przejazdem na 0,5-1mm.
konstrukcja- formatki aluminiowe 20mm; wałki podparte fi16 + kasowanie luzu; śruby kulowe 16 skok 5;
osprzęt- "mokry chińczyk"1,5kv; może ktoś podać dokładne wymiary (samego korpusu oraz wymiar całościowy)
poproszę o uwagi związane z podstawowymi wymiarami (odległości wałków), oraz sztywnością konstrukcji. jakimi śrubami ładnie i solidnie (yyy.. solidnie i ładnie) skręcić całość.
co do napędu.. jeszcze nie podjąłem decyzji.. najlepiej przełożenie na paskach, (silniki schowane w konstrukcji) , 2Nm chyba wystarczające..
konstrukcja- formatki aluminiowe 20mm; wałki podparte fi16 + kasowanie luzu; śruby kulowe 16 skok 5;
osprzęt- "mokry chińczyk"1,5kv; może ktoś podać dokładne wymiary (samego korpusu oraz wymiar całościowy)
poproszę o uwagi związane z podstawowymi wymiarami (odległości wałków), oraz sztywnością konstrukcji. jakimi śrubami ładnie i solidnie (yyy.. solidnie i ładnie) skręcić całość.
co do napędu.. jeszcze nie podjąłem decyzji.. najlepiej przełożenie na paskach, (silniki schowane w konstrukcji) , 2Nm chyba wystarczające..
- Załączniki
-
- PROJEKT.png (85.14 KiB) Przejrzano 1492 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Moja opinia:
1. Zbyt mały rozstaw wałków bramy - daj ze 140mm
2. Dość mały rozstaw wałków stołu - czy kolega się boi, że przy szerzej rozstawionych wałkach stół się ugnie na środku?
3. Boki maszyny są duuże - mogłyby mieć kształt litery L - wtedy dałoby się obrobić szerokie elementy (wystające poza maszynę) - może się to czasem przydać, jak sie chce obrobić krawędź czegoś dużego na przykład.
4. Można dać jakieś dodatkowe zastrzały do boków bramy - niby alu 20mm powinno być sztywne, ale jak się dorzuci takie wzmocnienia, to może i stal by się dało skrobnąć.
Śruby - do 20mm formatek to mogą być śruby M10. Względne pozycjonowanie elementów powinno się opierać na rowkach zrobionych w formatkach, a śruby tylko ściskają elementy.
1. Zbyt mały rozstaw wałków bramy - daj ze 140mm
2. Dość mały rozstaw wałków stołu - czy kolega się boi, że przy szerzej rozstawionych wałkach stół się ugnie na środku?
3. Boki maszyny są duuże - mogłyby mieć kształt litery L - wtedy dałoby się obrobić szerokie elementy (wystające poza maszynę) - może się to czasem przydać, jak sie chce obrobić krawędź czegoś dużego na przykład.
4. Można dać jakieś dodatkowe zastrzały do boków bramy - niby alu 20mm powinno być sztywne, ale jak się dorzuci takie wzmocnienia, to może i stal by się dało skrobnąć.
Śruby - do 20mm formatek to mogą być śruby M10. Względne pozycjonowanie elementów powinno się opierać na rowkach zrobionych w formatkach, a śruby tylko ściskają elementy.
-
-
- Kontakt:
Re: projekt małej frezarki
mój (1,5 KW ER11) ma fi 80 dł 175, jak znajdę chwile to zwymiaruję dokładniej.pavell pisze: "mokry chińczyk"1,5kv; może ktoś podać dokładne wymiary (samego korpusu oraz wymiar całościowy)
ale uwaga ono waży 4,5kg co trzeba wziąć pod uwagę przy projektowaniu Zki
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
-
ok poszerzam rozstaw wałków osi X i Z;
rozstaw wałków stołu - chciałem utrzymać "kwadrat" odległość między wałkami do odległości między końcami łożysk;
boki w kształcie litery L.. da się zrobić;
dodatkowe zastrzały?? nie widzę tego..poproszę o rysunek;
"mało skrzynkowy dół" - tu sugerowałem się maszynką biurkową v2 by Gmaro
dokładne wymiary wrzeciona przydadzą się do dokładniejszego określenia pola pracy w osi Z; a jego waga? 4,5 kg to dużo.. ale czy sprawę rozwiąże tylko mocniejszy krokowiec np. 3Nm?
biorę się do rysowania.. dzięki za sugestie
rozstaw wałków stołu - chciałem utrzymać "kwadrat" odległość między wałkami do odległości między końcami łożysk;
boki w kształcie litery L.. da się zrobić;
dodatkowe zastrzały?? nie widzę tego..poproszę o rysunek;
"mało skrzynkowy dół" - tu sugerowałem się maszynką biurkową v2 by Gmaro
dokładne wymiary wrzeciona przydadzą się do dokładniejszego określenia pola pracy w osi Z; a jego waga? 4,5 kg to dużo.. ale czy sprawę rozwiąże tylko mocniejszy krokowiec np. 3Nm?
biorę się do rysowania.. dzięki za sugestie
-
- Kontakt:
przy śrubie 16x5 i bezpośrednim napędzie silnik-śruba będzie opadać Z po wyłączeniu zasilania, ino tez by się przydała sprężyna żeby trochę odciążyć Zke. chociażby częściowo.
rozwiązanie można podpatrzeć na jednej z "niebieskich" konstrukcji kolegi Gmaro
rozwiązanie można podpatrzeć na jednej z "niebieskich" konstrukcji kolegi Gmaro
-
oś X i Z podpatrzyłem w maszynie Janek99.. rozstawy osi są teraz zbliżone do rozstawów osi w jego maszynie i chyba już tak zostanie..
wzmocnienie konstrukcji "dołu" jest teraz odrobinę solidniejsze ,a cały ciężar opiera się wyłącznie na nogach/bokach
boki maszyny wyciąłem choć nie wiem czy kąt prosty w L nie będzie praktyczniejszy..
poproszę o rys. ewentualnych zastrzałów usztywiniających konstrukcję.. oczywiście jeśli to konieczne
wzmocnienie konstrukcji "dołu" jest teraz odrobinę solidniejsze ,a cały ciężar opiera się wyłącznie na nogach/bokach
boki maszyny wyciąłem choć nie wiem czy kąt prosty w L nie będzie praktyczniejszy..
poproszę o rys. ewentualnych zastrzałów usztywiniających konstrukcję.. oczywiście jeśli to konieczne
- Załączniki
-
- PROJEKT.png (84.15 KiB) Przejrzano 1339 razy
-
- Kontakt:
ile jest prześwitu w Z?
do czego zmierzam, na rysunku wydaje się być całkiem spory i pytanie czy taki jest rzeczywiście potrzebny?
przy obróbce niezbyt grubych materiałów bądź na sporym zagłębieniu frez będzie pracował na dość dużym wysunięciu od wałków X a jak to wiadomo siła razy ramie itd itp i mamy po frezie albo łożyskach X (pomimo tego że wałki są podparte)
do czego zmierzam, na rysunku wydaje się być całkiem spory i pytanie czy taki jest rzeczywiście potrzebny?
przy obróbce niezbyt grubych materiałów bądź na sporym zagłębieniu frez będzie pracował na dość dużym wysunięciu od wałków X a jak to wiadomo siła razy ramie itd itp i mamy po frezie albo łożyskach X (pomimo tego że wałki są podparte)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, 16:09 przez zacharius, łącznie zmieniany 1 raz.