Witam
Troszkę ruszyłem do przodu z pracami. Udało mi się kupić frezarkę AVIA FNC25 w pięknym stanie i za bardzo okazyjną cenę i teraz nic już mnie nie powstrzyma

. Narazie udało mi się wykonać stół teowy. Poniżej krótka fotorelacja z przebiegu prac.
Najpierw w płycie aluminiowej wyfrezowałem prostokątne rowki.

Płaskowniki są przyklejone do alu i przykręcone śrubami imbusowymi.
Po montażu ofrezowałem rowki na gotowo, oraz boczne krawędzie stołu z jednego mocowania, aby mieć się do czego bazować podczas obróbki gniazd pod łożyska.

Na tym zdjęciu widać, że rozmiar wcale nie ma znaczenia

. Stół może i mały ale możliwości frezarka ma spore.
Oczywiście nie mogło się obejść bez szlifowania. końcówki śrub, które wystawały są prawie niewidoczne.
Po szlifowaniu przyszła pora na frezowanie gniazd pod łożyska i oprawę nakrętki. Jedna krawędź jest bazowa dla łożysk.
Stół w pełnej krasie.
Wyszło dość ciekawie. Stół porusza się gładko i lekko. Jest twardszy niż wykonany z aluminium i lżejszy niż cały ze stali. W przyszłości chciałbym zrobić taki z utwardzanym blatem ale to narazie plany. Teraz jestem na etapie robienia osi Z i skrzynki sterującej. Za jakiś czas wrzucę kolejne foty z postępów prac.
[ Dodano: 2011-04-17, 20:08 ]
Przedstawiam kolejne efekty prac nad maszyną. Jestem już bliżej ukończenia niż dalej
Sterownik starałem się również wykonać w wersji dydaktycznej i muszę przyznać, że jak się diodki zaświecą to efekt jest ciekawy. Niech studenci wiedzą co tam w środku tak pika.
Jestem już po pierwszych rozruchach. Wydaje się, że powinno być wszystko w porządku. Teraz wykonuję oś Z. Trochę tam ciasno, ale mam nadzieję, że wszystko pomieszczę.