Przeglądając tematy między innymi użytkownika Unix, zauważyłem iż można skonstruować bardzo fajne narzędzie pracy do obróbki aluminium - materiału powszechnie stosowanego w kolarstwie oraz wielu aspektach życia codziennego. Więc tutaj nasunęło mi się pytanie czy jest możliwość zbudowania Frezarki/Obrabiarki CNC w "domowych" warunkach, która dała by sobie radę z takimi rzeczami:
mostek rowerowy -
Napinacz rowerowy -

Oczywiście można wywnioskować że pole pracy nie musi być zbyt duże, 300mm x 300mm x200mm w 150% by wystarczyło. Aczkolwiek nie zaprzeczę że większe pole mogłoby się przydać w przyszłości do większych elementów rowerowych.
Jeśli chodzi o majsterkowanie i sprawność manualne to uważam iż wystarczające by spróbować siły w budowie frezarki.
Proszę też powiedzieć mi jakie narzędzia są potrzebne oczywiście oprócz podstawowych typu wiertarka, imbusy, śrubokręty, narzędzi tnących, miar, spawarki, kątowników i poziomic.
Po przeglądnięciu forum również wywnioskowałem iż statyw do wiertarki jest niezbędny by dobrze i precyzyjnie wiercić w ramie frezarki.
Proszę o pomoc i z góry dziękuje za pomoc