Ploter frezujący - problem z doborem części.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
Ploter frezujący - problem z doborem części.
Witam, zacząłem projekt budowy mojego pierwszego plotera ale mam kilka dylematów i pytań na które nie znam odpowiedz. Ploter ma pracować z płytkami PCB ewentualnie pleksja. Rodzaj konstrukcji - aluminiowa skręcana z ruchomym stołem. Pole robocze-30x30x10cm. Moje pytanie są takie: czy wystarczą mi wałki fi 20 bez podpory by się nie uginały? Bo skoro mam ruchomy stół to wałki będą miały długość jakieś 50cm. Na portalu aukcyjnym są obudowy zamknięte z łożyskami oraz obudowa z łożyskiem do kasowania luzu ale tę są 30% droższe. To w jaki sposób można kasować luzy na wersji bez takiej możliwości kasowania. Czy opłaci się więcej zapłacić?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Dudi1203 pisze:Pytanie do czego sprzęt
Romeczek pisze:Ploter ma pracować z płytkami PCB ewentualnie pleksja.
Nie można. Luzy nie pokażą się po kilku miesiącach więc nie jest źle.Romeczek pisze:To w jaki sposób można kasować luzy na wersji bez takiej możliwości kasowania.
Bedą się uginały. Mam u siebie dokładnie takie same. Niby "niewiele" ale jednak. Im większym frezem "ryjesz" tym bardziej...trzeba zwalniać...Romeczek pisze:Moje pytanie są takie: czy wystarczą mi wałki fi 20 bez podpory by się nie uginały? Bo skoro mam ruchomy stół to wałki będą miały długość jakieś 50cm.
Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Proszę o wyjaśnienie kolejnemu "nieobeznanemu"namemartin pisze:Nie można. Luzy nie pokażą się po kilku miesiącach więc nie jest źle.

-
Mowa chyba o łożyskach, a nie o nakrętkachjacek-1210 pisze:Proszę o wyjaśnienie kolejnemu "nieobeznanemu"namemartin pisze:Nie można. Luzy nie pokażą się po kilku miesiącach więc nie jest źle.: na początku, po zakupie śrub i nakrętek trapezowych nie ma na nich luzów ? Dopiero z czasem, w miarę używania pojawiają się luzy ? Czy dobrze to rozumiem ? Myślałem że luzy są od początku a później tylko powiększają się dalej

To, że na trapezach jest od razu czuć już po nakręceniu nakrętki palcami. I to dość znacznie.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
to akurat wyjdzie ci podwojnie drozej, teraz kupisz normalne walki i lozyska, a po miesiacu stwierdzisz ze jest kicha i kupisz nowe z podporami..., super jesli ci sie uda to wymienic bez wiekszych przerobek...Romeczek pisze:A że to moja pierwsza konstrukcja to zbuduje bez podpór ze względu na cenę i doświadczenie.
a dwa ze taniej to si wiele nie wyjdzie jesli kupisz lozyska w oprawach i podpory/mocowania walkow...
z walkami podpartymi nie musisz kombinowac....poprostu nawiercasz i montujesz...
sam juz przerabiam etap "ciecia kosztow"....
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
Z racji tego że już to przerabiałeś powinienem skorzystać z Twoich wskazówek i chyba też tak uczynię.
Nie dość że gną się wałki, tworzą luzy na łożyskach to przez to jestem ograniczony małym obszarem roboczym. Na podporach mogę zrobić więcej niż 30x30 choć z konstrukcją o ruchomym stole też nie poszaleje. A z ruchomą brama nie wiem czy dam rade. Wykonam projekty i zobaczymy co wyjdzie... Dzięki za pomoc.

-
Taki obszar roboczy wykonuje się z ruchomym stołem. Jak dasz tą bramę z całą resztą na 20stkach to dopiero będzie wisieć... Zrób stała bramę i ruchomy stół. Mniej problemów.Romeczek pisze: A z ruchomą brama nie wiem czy dam rade.