Przymierzam się do budowy swojego pierwszego plotera frezującego, jak w temacie. Przesyłam wstępny projekt do korekty

Oś x jeszcze nie ukończona, oś Z muszę jeszcze gruntownie przemyśleć, bramy są 2 zeby pokazać zasięg.
Brama z blachy aluminiowej 3mm (puste pudło, cięta laserem), rozstaw wózków sme w osi Y 50 cm, nogi z kątownika 100x100x8, rama z kątownika stalowego 150x100x10(ramka dookoła + 2 belki wzdłuż osi Y), usztywnienie nóg rura prostokątna 80x40x4. Nogi skręcane z ramą śrubami, tak samo wzmocnienie nóg z nogami.
Wałki fi25, podparte albo na całej długości, albo na połowie (20 cm podparcia, 20 cm przerwy) wózki sme.
Śruby kulowe skok 5mm, średnica 20 mm. Po jednej na oś. Krańcówki i pomiar długości narzędzia.
Materiały do obrabiania : aluminium i niżej. Chłodziwo jednak musi być więc proszę mieć to na uwadze.
I teraz pytania :
Jak przymontować śrubę kulową do bramy ? są jakieś wózki do tego ?
Jakie łożyska do gwintów ? zakładam te w żeliwnych obejmach...dobrze ?
Czy jeden gwint wystarczy na oś y ?
Zakładam silniki krokowe 2nm, czy nie za małe ? a jak za małe to jakie ? (zakładana prędkość posuwu 10-20 mm/s, tworzywa sztuczne gr. 3 mm)
Czy ktoś mi może powiedzieć dokładnie czego i ile z elektroniki potrzebuje ? Zakładam sterowanie komputerem bezpośrednio.
I oczywiście przyjmuję wszelką konstruktywną krytykę... na błędy mnie nie stać ;]