Ploter frezujący stalowo aluminiowy 2200x1500x150

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
zwierzak0
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Ploter frezujący stalowo aluminiowy 2200x1500x150

Post napisał: zwierzak0 » 16 sty 2011, 04:09

Cześć,

Przymierzam się do budowy swojego pierwszego plotera frezującego, jak w temacie. Przesyłam wstępny projekt do korekty :D

Oś x jeszcze nie ukończona, oś Z muszę jeszcze gruntownie przemyśleć, bramy są 2 zeby pokazać zasięg.

Brama z blachy aluminiowej 3mm (puste pudło, cięta laserem), rozstaw wózków sme w osi Y 50 cm, nogi z kątownika 100x100x8, rama z kątownika stalowego 150x100x10(ramka dookoła + 2 belki wzdłuż osi Y), usztywnienie nóg rura prostokątna 80x40x4. Nogi skręcane z ramą śrubami, tak samo wzmocnienie nóg z nogami.

Wałki fi25, podparte albo na całej długości, albo na połowie (20 cm podparcia, 20 cm przerwy) wózki sme.

Śruby kulowe skok 5mm, średnica 20 mm. Po jednej na oś. Krańcówki i pomiar długości narzędzia.

Materiały do obrabiania : aluminium i niżej. Chłodziwo jednak musi być więc proszę mieć to na uwadze.

I teraz pytania :

Jak przymontować śrubę kulową do bramy ? są jakieś wózki do tego ?

Jakie łożyska do gwintów ? zakładam te w żeliwnych obejmach...dobrze ?

Czy jeden gwint wystarczy na oś y ?

Zakładam silniki krokowe 2nm, czy nie za małe ? a jak za małe to jakie ? (zakładana prędkość posuwu 10-20 mm/s, tworzywa sztuczne gr. 3 mm)

Czy ktoś mi może powiedzieć dokładnie czego i ile z elektroniki potrzebuje ? Zakładam sterowanie komputerem bezpośrednio.

I oczywiście przyjmuję wszelką konstruktywną krytykę... na błędy mnie nie stać ;]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 16 sty 2011, 08:12

Witam. Poczytaj forum , na wiele pytan znajdziesz odpowiedzi. Tak na gorąco - silniki troche małe, 4Nm to raczej minimum. Belkę górą wydłużyć - zetka zabierze sporo przejazdu. Wiązanie belki od spodu - do tworzyw raczej zbyteczne a kompikuje konstrukcje. Napęd belki na dwie strony -konieczny. Jeżeli zakładasz obudowy łożysk żeliwne do śrub to do belki przymocowujesz nakrętkę :)
Kombinuj tak aby miała możliwość lekkiego przesuwu poprzecznego, zniweluje niewielkie błedy.

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ARAS » 16 sty 2011, 15:08

zwierzak0 pisze:Zakładam silniki krokowe 2nm, czy nie za małe ? a jak za małe to jakie ?
silniki 3Nm na każdą oś
płyta główna SSK-MB1
sterowniki M-542 4.2 A
zasilacz 48V
napewno będzie na tym chodzic :wink:
nie ma co oszczędzac , bo się zemści
jak będziesz miał gotową maszynkę to wjadę na kontrolę bo mieszkam w okolicy :grin:
ARAS

Autor tematu
zwierzak0

Post napisał: zwierzak0 » 16 sty 2011, 16:50

kamar pisze:Witam. Poczytaj forum , na wiele pytan znajdziesz odpowiedzi. Tak na gorąco - silniki troche małe, 4Nm to raczej minimum. Belkę górą wydłużyć - zetka zabierze sporo przejazdu. Wiązanie belki od spodu - do tworzyw raczej zbyteczne a kompikuje konstrukcje. Napęd belki na dwie strony -konieczny. Jeżeli zakładasz obudowy łożysk żeliwne do śrub to do belki przymocowujesz nakrętkę :)
Kombinuj tak aby miała możliwość lekkiego przesuwu poprzecznego, zniweluje niewielkie błedy.
Czytam forum non stop od dwóch dni ;]

Belkę główną wydłużyć ale w osi X rozumiem ? zakładam że oś X ma długość 200 cm, z czego przekłada się na długość roboczą około 150 cm... W belce w ścianach bocznych zakładam że będą dziury rewizyjno-odchudzające... przez nie będzie można regulować tymi łożyskami...
ARAS pisze:silniki 3Nm na każdą oś
płyta główna SSK-MB1
sterowniki M-542 4.2 A
zasilacz 48V
napewno będzie na tym chodzic
nie ma co oszczędzac , bo się zemści
jak będziesz miał gotową maszynkę to wjadę na kontrolę bo mieszkam w okolicy
Jak chcesz to możesz nawet pomóc przy produkcji ;)
Elektryk ze mnie żaden więc się spytam, tak gwoli ścisłości : krańcówki i czujnik długości narzędzia podłącza się do płyty głownej bezpośrednio ?

ps. dobra juz znalazłem tą płytę...

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kak » 16 sty 2011, 17:06

Brama z blachy aluminiowej 3mm (puste pudło
Materiały do obrabiania : aluminium
2200x1500x150

Chyba zartujesz:-)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 16 sty 2011, 17:27

zwierzak0 pisze: Czytam forum non stop od dwóch dni ...
I tak trzymać :)
zwierzak0 pisze:Belkę główną wydłużyć ale w osi X rozumiem ? zakładam że oś X ma długość 200 cm, z czego przekłada się na długość roboczą około 150 cm.
Belkę górą wydłużyć !. Wysuń prowadnice tak zeby zetka mogla wyjeżdzac osią na brzeg stolu. Możesz wtedy zmniejszyć całość X albo mieć wiekszy format. Co do czujnika narzędzia to jeżeli nie przewidujesz magazynu - jest raczej zbędny. Przy tak dużym formacie szybciej ustawisz na papierek czy kontakt.

Autor tematu
zwierzak0

Post napisał: zwierzak0 » 16 sty 2011, 17:36

kak pisze:Brama z blachy aluminiowej 3mm (puste pudło
Materiały do obrabiania : aluminium
2200x1500x150

Chyba zartujesz:-)
Nie bardzo rozumiem o co chodzi ? :D

[ Dodano: 2011-01-16, 17:45 ]
Belkę górą wydłużyć !. Wysuń prowadnice tak zeby zetka mogla wyjeżdzac osią na brzeg stolu. Możesz wtedy zmniejszyć całość X albo mieć wiekszy format. Co do czujnika narzędzia to jeżeli nie przewidujesz magazynu - jest raczej zbędny. Przy tak dużym formacie szybciej ustawisz na papierek czy kontakt.
Ja zdaję sobie sprawę że na tym modelu wychodzi na to ze wrzeciono nie dochodzi do stołu :D ale napisałem że jest to jeszcze do przemyślenia... Zastanawiam się nad tym jak zrobić żeby mechanizm osi z był jak najbardziej kompaktowy... chyba użyję szyn zamiast wałków...

W osi x założyłem że wózki są w rozstawie 50 cm, nie wiem czy nie za dużo...

Czasem się zastanawiam... co ja bym zrobił bez tego forum ? :d

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 16 sty 2011, 18:10

zwierzak0 pisze:zakładam że oś X ma długość 200 cm, z czego przekłada się na długość roboczą około 150 cm... W belce w ścianach bocznych zakładam że będą dziury rewizyjno-odchudzające... przez nie będzie można regulować tymi łożyskami...
2 metrowa belka z blachy 3mm i jeszcze odchudzona :)

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kak » 16 sty 2011, 18:10

Chcesz zrobic brame dlugosci 1500mm z 3mm blach aluminiowych, do obrabiania aluminium? Wiesz ile to jest 3mm?:-)

Nie wiem czy ci sie uda zrobic bardziej kompaktowa Zetke na szynach z gotowych elementów. Obudowa nakretki kulowej pewnie bedzie wieksza niz szyna i wózek razem, a na nia tez musi byc miejsce.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 16 sty 2011, 18:25

Taka zetka (180 mm szeroka) u mnie tyra w żelazie

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”