Witam
Mam problem nie wiem co może być powodem drgań maszyny w trakcie pracy 2 osi Z i X
- niema bicia na prowadnicach
- niema luzów na śrubach
Drgania są większe jak zwiększy się posuw.
Wydaj się mi ze powodem jest to ze silniki krokowe pracują za sztywną
np X +10 Z+2 (stop)
X20 Z+ 10 (stop) itd
Jak zmienić w mach3 żeby było to płynniej ??
Pozdrawiam
Paweł
Co może być powodem drgań
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
zmiana G61 i G64 poprzez g code.....exact stop lub constant velocity....lub w zakładce state w machu....osie będą chodziły płynnie ..
zajrzyj równiez tu ...
http://www.cnczone.com/forums/attachmen ... 1170239544
zajrzyj równiez tu ...
http://www.cnczone.com/forums/attachmen ... 1170239544
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
wyobraź sobie 3 punkty, i łamaną miedzy nimi.
Jak wiadomo sterowanie ciągłe wymaga funkcji gładkich, i ciągłych, łamana taką nie jest.
jeżeli chcesz zeby maszyna przeszłą gładko od punktu A do C i nie zatrymywała się w B to musi go niestety minąć.
Ty jak jedziesz samochodem szybko też masz skłonność ścinania zakrętu
.
Rozwiązania są różne, najczęściej linearyzuje się tyle ile się da, następnie w okolicy punktu przez który ma przejść maszyna dokonuje się jakiejś interpolacji (ominięcia) i dalej znowu linearyzuje a wszytko skleja do kupy i to udaje że jest funkcją gładką.
.
.
.
Tak mi sie wydaje
Jak wiadomo sterowanie ciągłe wymaga funkcji gładkich, i ciągłych, łamana taką nie jest.
jeżeli chcesz zeby maszyna przeszłą gładko od punktu A do C i nie zatrymywała się w B to musi go niestety minąć.
Ty jak jedziesz samochodem szybko też masz skłonność ścinania zakrętu

Rozwiązania są różne, najczęściej linearyzuje się tyle ile się da, następnie w okolicy punktu przez który ma przejść maszyna dokonuje się jakiejś interpolacji (ominięcia) i dalej znowu linearyzuje a wszytko skleja do kupy i to udaje że jest funkcją gładką.
.
.
.
Tak mi sie wydaje