Rozeznanie, kosztorys...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Rozeznanie, kosztorys...
Witam
Jestem nowy na forum, wiem że pewnie większość ze znawców tematu piszących tu na forum mają dość tematów typu ile to może kosztować (wróżenie z fusów), od czego zacząć, itp itd...
Przeszukałem forum i większość tego typu postów kończy się odpowiedziami "zerknij na mój projekt" i link...
Skończyłem w zeszłym roku studia na WAT kierunek Mechatronika, specjalność: komputerowe systemy wspomagania w projektowaniu, czyli jak najbardziej pokrewne z tematem forum.
Ze zbudowaniem własnej maszyny CNC noszę się już od dawna, główne przeszkody to brak czasu i brak wiedzy na temat potencjalnych kosztów przeszkód jakie czekają podczas takiego przedsięwzięcia. Wiem, że pytania na temat kosztów całej maszyny są śmieszne bo wiele rzeczy przychodzi w trakcie budowy. Planuje zbudować frezarkę CNC o polu roboczym mniej więcej kartki A4 głownie do grawerowania w metalu, szkle, drewnie, ewentualnie jakieś drobne prace w aluminium, wiercenie, frezowanie.
Stąd moje pytania:
1. Czy warto inwestować w nowe silniki krokowe czy szukać używek?
2. Jakim momentem powinny dysponować silniki do tego typu frezarki i jaki byłby ich koszt?
3. Ile kosztuje sterowanie? czy warto zrobić je samemu? (schematy z netu + smykałka do elektroniki)
4. ile mniej więcej mogą kosztować prowadnice oraz śruby do takiej frezarki?
5. Mam niewielkie doświadczenie w spawaniu, jak spawa się bramę maszyny (przy wykonywaniu z płaskowników, kątowników, profili, aby uzyskać odpowiednią dokładność, symetrie i sztywność?
8. Czy konstrukcja bramowa z ruchomym stołem będzie najlepszym rozwiązaniem?
7. Mam dostęp do frezarki CNC, tokarki CNC, elektro-drążarki, SIP'a, za free no i trochę aluminium oraz innych materiałów na budowę tez pewnie by się znalazło... o ile może mi to zmniejszyć koszty budowy całościowo (tak miej więcej) czy obróbka elementów to duża część kosztów całej budowy?
dzięki z góry za odpowiedź
Jestem nowy na forum, wiem że pewnie większość ze znawców tematu piszących tu na forum mają dość tematów typu ile to może kosztować (wróżenie z fusów), od czego zacząć, itp itd...
Przeszukałem forum i większość tego typu postów kończy się odpowiedziami "zerknij na mój projekt" i link...
Skończyłem w zeszłym roku studia na WAT kierunek Mechatronika, specjalność: komputerowe systemy wspomagania w projektowaniu, czyli jak najbardziej pokrewne z tematem forum.
Ze zbudowaniem własnej maszyny CNC noszę się już od dawna, główne przeszkody to brak czasu i brak wiedzy na temat potencjalnych kosztów przeszkód jakie czekają podczas takiego przedsięwzięcia. Wiem, że pytania na temat kosztów całej maszyny są śmieszne bo wiele rzeczy przychodzi w trakcie budowy. Planuje zbudować frezarkę CNC o polu roboczym mniej więcej kartki A4 głownie do grawerowania w metalu, szkle, drewnie, ewentualnie jakieś drobne prace w aluminium, wiercenie, frezowanie.
Stąd moje pytania:
1. Czy warto inwestować w nowe silniki krokowe czy szukać używek?
2. Jakim momentem powinny dysponować silniki do tego typu frezarki i jaki byłby ich koszt?
3. Ile kosztuje sterowanie? czy warto zrobić je samemu? (schematy z netu + smykałka do elektroniki)
4. ile mniej więcej mogą kosztować prowadnice oraz śruby do takiej frezarki?
5. Mam niewielkie doświadczenie w spawaniu, jak spawa się bramę maszyny (przy wykonywaniu z płaskowników, kątowników, profili, aby uzyskać odpowiednią dokładność, symetrie i sztywność?
8. Czy konstrukcja bramowa z ruchomym stołem będzie najlepszym rozwiązaniem?
7. Mam dostęp do frezarki CNC, tokarki CNC, elektro-drążarki, SIP'a, za free no i trochę aluminium oraz innych materiałów na budowę tez pewnie by się znalazło... o ile może mi to zmniejszyć koszty budowy całościowo (tak miej więcej) czy obróbka elementów to duża część kosztów całej budowy?
dzięki z góry za odpowiedź
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
To chyba najważniejsza sprawa i dość sporą sumę zaoszczędzisz jeśli sporo rzeczy sam sobie dorobisz mowa o detalach oczywiście.7. Mam dostęp do frezarki CNC, tokarki CNC, elektro-drążarki, SIP'a, za free no i trochę aluminium oraz innych materiałów na budowę tez pewnie by się znalazło... o ile może mi to zmniejszyć koszty budowy całościowo (tak miej więcej) czy obróbka elementów to duża część kosztów całej budowy?
Cena nowych silników jest w tym momencie bardzo atrakcyjna a po za tym pewność co kupiłeśLifeGuard pisze: 1. Czy warto inwestować w nowe silniki krokowe czy szukać używek?

Patrząc co chcesz zbudować to miedzy 1,9Nm a 3 Nm bym stawiałLifeGuard pisze:2. Jakim momentem powinny dysponować silniki do tego typu frezarki i jaki byłby ich koszt?

Sterowanie z 1/8 krokiem to chyba podstawa czyli sterownik musisz dobrać prądowo do silników które zastosujesz a jeśli ma być dobre to skłonił bym się do sterowników z grupy M542 .LifeGuard pisze:3. Ile kosztuje sterowanie? czy warto zrobić je samemu? (schematy z netu + smykałka do elektroniki)
To w miarę łatwo wyliczyć sobie ze strony np: www.akcesoria.cnc.info.pl kwestia czy wałki czy prowadnice prostokątne oraz śruby trapezowe czy też kulowe ..4. ile mniej więcej mogą kosztować prowadnice oraz śruby do takiej frezarki?
Pole A4 jest nie wielkim więc jak najbardziej z ruchomym stołem a zyskasz sztywną konstrukcję .8. Czy konstrukcja bramowa z ruchomym stołem będzie najlepszym rozwiązaniem?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
to są rozwiązania z prockiem i przy takim upakowaniu to na dwustronnym PCB. Wiec taniej to może być problematycznie, szczególnie gdy chcieć zachować podobną niezawodność - czyli właśnie dobre PCB, obudowa, soft pewnie kilkakroć poprawiany. Dla kilku szt raczej się nie opłaca. Natomiast jeżeli umiejętności pozwalają to zarobkowo zrobić coś, czego nie ma a z zarobku M542.LifeGuard pisze:można by było za 1/3 ceny zrobić taki sterownik
Pasjonat
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
http://allegro.pl/item515740769_4_2a_st ... m_cnc.htmlLifeGuard pisze:bo ceny gotowych są bardzo wysoki
600 zł sterowniki
600 - 800 silniki
i na ty bym raczej nie oszczędzał
Poszukaj troszke a sam znajdziesz i sobie pododajesz ceny
a ile planujesz wydać ?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
W zasadzie od tego warto by było zacząć , kwota przeznaczona w pewnym sensie da nam pogląd jak i na co można sobie pozwolić .tanifon pisze:a ile planujesz wydać ?

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
no właśnie nie wiem, nie mam od góry narzuconego budżetu... 2, 3, 4 tys... przy założeniu, że będę to robił ok kilku miesięcy z powodu ograniczonego wolnego czasu, oraz korzystaniu z darmowych obróbek (a takie fuchy darmowe to trwaaaają
).
Wiadomo wolałbym np nie przekroczyć 4 tys zł, ale jak mam zrobić coś w miare profi, co może będzie kiedyś tam zarabiało na siebie jak dobrze zakombinuje, to można nagiąć tę górną granicę... A może inaczej... (odwrócę trochę kota ogonem
), czy przy takim budżecie można nad czymś realnie myśleć...
3 lata temu zainspirowało mnie to

Wiadomo wolałbym np nie przekroczyć 4 tys zł, ale jak mam zrobić coś w miare profi, co może będzie kiedyś tam zarabiało na siebie jak dobrze zakombinuje, to można nagiąć tę górną granicę... A może inaczej... (odwrócę trochę kota ogonem

3 lata temu zainspirowało mnie to
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
LifeGuard pisze:nie przekroczyć 4 tys zł
Ta kwota już pozwoli zbliżyć się do konstrukcji przyzwoitej tylko trzeba się jakoś nastawić na coś konkretnego jeśli chodzi o konstrukcję a by być choć w połowie zadowolonym z swojej maszyny trzeba po kolei z głową przejść etapy by uniknąć zbędnie wydanych zasobów kwotowych.
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Na pewno takLifeGuard pisze:czy przy takim budżecie można nad czymś realnie myśleć...
przy sporym nakładzie własnej pracy można zrobić przyzwoitą maszynkę
zmniejszy Ci dość znacznie koszty więc tylko "wybrać" jak napisał kolegaLifeGuard pisze:korzystaniu z darmowych obróbek
gmaro, jaka to ma być konstrukcja - galeria forum- i można zaczynać
Jak Ci już napisałem jeśli chcesz mieć przyzwoite osiągi i "kulturę pracy" to na sterownikach nie oszczędzaj Te z linku który Ci podałem są dobre
(Link przykładowy

I raczej odradzałbym samodzielną produkcję sterowników -szkoda czasu
Zrób jakiś szkic albo wklej zdjęcie i pokombinujemy co dalej
To raczej nie będzie :domowa maszynka" skręcona z tego co pod rękąLifeGuard pisze:jak mam zrobić coś w miare profi, co może będzie kiedyś tam zarabiało na siebie