Rozeznanie, kosztorys...

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
LifeGuard
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Rozeznanie, kosztorys...

Post napisał: LifeGuard » 06 sty 2009, 14:30

Witam
Jestem nowy na forum, wiem że pewnie większość ze znawców tematu piszących tu na forum mają dość tematów typu ile to może kosztować (wróżenie z fusów), od czego zacząć, itp itd...

Przeszukałem forum i większość tego typu postów kończy się odpowiedziami "zerknij na mój projekt" i link...

Skończyłem w zeszłym roku studia na WAT kierunek Mechatronika, specjalność: komputerowe systemy wspomagania w projektowaniu, czyli jak najbardziej pokrewne z tematem forum.
Ze zbudowaniem własnej maszyny CNC noszę się już od dawna, główne przeszkody to brak czasu i brak wiedzy na temat potencjalnych kosztów przeszkód jakie czekają podczas takiego przedsięwzięcia. Wiem, że pytania na temat kosztów całej maszyny są śmieszne bo wiele rzeczy przychodzi w trakcie budowy. Planuje zbudować frezarkę CNC o polu roboczym mniej więcej kartki A4 głownie do grawerowania w metalu, szkle, drewnie, ewentualnie jakieś drobne prace w aluminium, wiercenie, frezowanie.
Stąd moje pytania:

1. Czy warto inwestować w nowe silniki krokowe czy szukać używek?
2. Jakim momentem powinny dysponować silniki do tego typu frezarki i jaki byłby ich koszt?
3. Ile kosztuje sterowanie? czy warto zrobić je samemu? (schematy z netu + smykałka do elektroniki)
4. ile mniej więcej mogą kosztować prowadnice oraz śruby do takiej frezarki?
5. Mam niewielkie doświadczenie w spawaniu, jak spawa się bramę maszyny (przy wykonywaniu z płaskowników, kątowników, profili, aby uzyskać odpowiednią dokładność, symetrie i sztywność?
8. Czy konstrukcja bramowa z ruchomym stołem będzie najlepszym rozwiązaniem?
7. Mam dostęp do frezarki CNC, tokarki CNC, elektro-drążarki, SIP'a, za free no i trochę aluminium oraz innych materiałów na budowę tez pewnie by się znalazło... o ile może mi to zmniejszyć koszty budowy całościowo (tak miej więcej) czy obróbka elementów to duża część kosztów całej budowy?

dzięki z góry za odpowiedź

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 06 sty 2009, 14:59

7. Mam dostęp do frezarki CNC, tokarki CNC, elektro-drążarki, SIP'a, za free no i trochę aluminium oraz innych materiałów na budowę tez pewnie by się znalazło... o ile może mi to zmniejszyć koszty budowy całościowo (tak miej więcej) czy obróbka elementów to duża część kosztów całej budowy?
To chyba najważniejsza sprawa i dość sporą sumę zaoszczędzisz jeśli sporo rzeczy sam sobie dorobisz mowa o detalach oczywiście.
LifeGuard pisze: 1. Czy warto inwestować w nowe silniki krokowe czy szukać używek?
Cena nowych silników jest w tym momencie bardzo atrakcyjna a po za tym pewność co kupiłeś :wink:
LifeGuard pisze:2. Jakim momentem powinny dysponować silniki do tego typu frezarki i jaki byłby ich koszt?
Patrząc co chcesz zbudować to miedzy 1,9Nm a 3 Nm bym stawiał :wink:
LifeGuard pisze:3. Ile kosztuje sterowanie? czy warto zrobić je samemu? (schematy z netu + smykałka do elektroniki)
Sterowanie z 1/8 krokiem to chyba podstawa czyli sterownik musisz dobrać prądowo do silników które zastosujesz a jeśli ma być dobre to skłonił bym się do sterowników z grupy M542 .
4. ile mniej więcej mogą kosztować prowadnice oraz śruby do takiej frezarki?
To w miarę łatwo wyliczyć sobie ze strony np: www.akcesoria.cnc.info.pl kwestia czy wałki czy prowadnice prostokątne oraz śruby trapezowe czy też kulowe ..
8. Czy konstrukcja bramowa z ruchomym stołem będzie najlepszym rozwiązaniem?
Pole A4 jest nie wielkim więc jak najbardziej z ruchomym stołem a zyskasz sztywną konstrukcję .
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
LifeGuard

Post napisał: LifeGuard » 06 sty 2009, 18:31

a czy są sprawdzone schematy sterowników właśnie takich np M542? czy trzeba kupować gotowe, bo ceny gotowych są bardzo wysoki a sądzę że można by było za 1/3 ceny zrobić taki sterownik samemu, ale mogę się mylić

Awatar użytkownika

tanifon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 06 sty 2009, 19:22

kolega niech przeszuka forum... dział schematy

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ma555rek » 06 sty 2009, 19:29

LifeGuard pisze:można by było za 1/3 ceny zrobić taki sterownik
to są rozwiązania z prockiem i przy takim upakowaniu to na dwustronnym PCB. Wiec taniej to może być problematycznie, szczególnie gdy chcieć zachować podobną niezawodność - czyli właśnie dobre PCB, obudowa, soft pewnie kilkakroć poprawiany. Dla kilku szt raczej się nie opłaca. Natomiast jeżeli umiejętności pozwalają to zarobkowo zrobić coś, czego nie ma a z zarobku M542.
Pasjonat

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ARGUS » 06 sty 2009, 19:40

LifeGuard pisze:bo ceny gotowych są bardzo wysoki
http://allegro.pl/item515740769_4_2a_st ... m_cnc.html
600 zł sterowniki
600 - 800 silniki
i na ty bym raczej nie oszczędzał
Poszukaj troszke a sam znajdziesz i sobie pododajesz ceny
a ile planujesz wydać ?

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 06 sty 2009, 20:21

tanifon pisze:a ile planujesz wydać ?
W zasadzie od tego warto by było zacząć , kwota przeznaczona w pewnym sensie da nam pogląd jak i na co można sobie pozwolić . :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Autor tematu
LifeGuard

Post napisał: LifeGuard » 07 sty 2009, 03:01

no właśnie nie wiem, nie mam od góry narzuconego budżetu... 2, 3, 4 tys... przy założeniu, że będę to robił ok kilku miesięcy z powodu ograniczonego wolnego czasu, oraz korzystaniu z darmowych obróbek (a takie fuchy darmowe to trwaaaają :) ).
Wiadomo wolałbym np nie przekroczyć 4 tys zł, ale jak mam zrobić coś w miare profi, co może będzie kiedyś tam zarabiało na siebie jak dobrze zakombinuje, to można nagiąć tę górną granicę... A może inaczej... (odwrócę trochę kota ogonem :) ), czy przy takim budżecie można nad czymś realnie myśleć...

3 lata temu zainspirowało mnie to

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 07 sty 2009, 09:17

LifeGuard pisze:nie przekroczyć 4 tys zł

Ta kwota już pozwoli zbliżyć się do konstrukcji przyzwoitej tylko trzeba się jakoś nastawić na coś konkretnego jeśli chodzi o konstrukcję a by być choć w połowie zadowolonym z swojej maszyny trzeba po kolei z głową przejść etapy by uniknąć zbędnie wydanych zasobów kwotowych.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ARGUS » 07 sty 2009, 09:27

LifeGuard pisze:czy przy takim budżecie można nad czymś realnie myśleć...
Na pewno tak
przy sporym nakładzie własnej pracy można zrobić przyzwoitą maszynkę
LifeGuard pisze:korzystaniu z darmowych obróbek
zmniejszy Ci dość znacznie koszty więc tylko "wybrać" jak napisał kolega
gmaro, jaka to ma być konstrukcja - galeria forum- i można zaczynać
Jak Ci już napisałem jeśli chcesz mieć przyzwoite osiągi i "kulturę pracy" to na sterownikach nie oszczędzaj Te z linku który Ci podałem są dobre
(Link przykładowy :-) to nie musi być Ten sprzedawca)
I raczej odradzałbym samodzielną produkcję sterowników -szkoda czasu
Zrób jakiś szkic albo wklej zdjęcie i pokombinujemy co dalej
LifeGuard pisze:jak mam zrobić coś w miare profi, co może będzie kiedyś tam zarabiało na siebie
To raczej nie będzie :domowa maszynka" skręcona z tego co pod ręką

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”