5 osi - stol uchylno-obrotowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
5 osi - stol uchylno-obrotowy
Witam. Ostatnio na forum duzo sie mowi o 5 osiowkach.
Do wielu rzeczy bardzo dobrym rozwiazaniem jest stol uchylno obrotowy.
Jest z pewnoscia duzo latwiej zbudowac taki stol, niz glowice skretna w obu osiach na ruchomej bramie. Mozna wyeliminowac problem z waga-sztywnoscia i gabarytami maszyny.
Kwestia obrotu osi w maszynach przemyslowych wyglada tak, ze obrot osi C, jest nieskoczony, natomiast A lub B, jest od -30 do +120 stopni.
W wielu przypadkach wystarczy, aby osie byly indeksowane, a nie interopolowane z tym, ze to juz kwestia CAM.
Czy ktos probowal, moze ktos ma w planach?
Jestem tematem zinteresowany
Do wielu rzeczy bardzo dobrym rozwiazaniem jest stol uchylno obrotowy.
Jest z pewnoscia duzo latwiej zbudowac taki stol, niz glowice skretna w obu osiach na ruchomej bramie. Mozna wyeliminowac problem z waga-sztywnoscia i gabarytami maszyny.
Kwestia obrotu osi w maszynach przemyslowych wyglada tak, ze obrot osi C, jest nieskoczony, natomiast A lub B, jest od -30 do +120 stopni.
W wielu przypadkach wystarczy, aby osie byly indeksowane, a nie interopolowane z tym, ze to juz kwestia CAM.
Czy ktos probowal, moze ktos ma w planach?
Jestem tematem zinteresowany
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
http://www.isel-germany.de/products/pro ... de&ID=p147
Generalnie "betoniarke" stosuje sie glownie do obrobki stali i materialow twardych mniejsze pole pracy ale duzo latwiej uzyskac sztywna maszyne. Glowice 2osiowa robi sie aby uzyskac duuuuze pole pracy ale zeby maszyna byla sztywna to musi byc ciezka jak cholera. Ja zamierzam zrobic glowice 2osiowa do swojej maszyny na przekladniach harmonicznych potem to juz zaden problem zrobic "betoniarke"
Generalnie "betoniarke" stosuje sie glownie do obrobki stali i materialow twardych mniejsze pole pracy ale duzo latwiej uzyskac sztywna maszyne. Glowice 2osiowa robi sie aby uzyskac duuuuze pole pracy ale zeby maszyna byla sztywna to musi byc ciezka jak cholera. Ja zamierzam zrobic glowice 2osiowa do swojej maszyny na przekladniach harmonicznych potem to juz zaden problem zrobic "betoniarke"

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Mnie również zawsze podobały się takie rozwiązania 5osiówek. Jednak patrząc na youtube zawsze pokazują tylko jakieś turbinki, od święta coś innego się znajdzie. Bardzo ograniczone pole robocze jest poważnym minusem, ale chyba jest to najbardziej precyzyjne rozwiązanie. Dlatego trzeba się zastanowić do czego w ogóle ta maszyna ma służyć. Czy aby nie wystarczą 4 osie. Ja jak na razie, nie mam zleceń z branży lotniczej, więc maszynke do robienia turbinek sobie odpuszcze 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja na takim stole dosc sporym pracuje, wiec znam zalety i mozliwosci.
Obrabiarka pracuje przy obrobce odlewow, dosc skomplikowanych, obrabianych w 6 plaszczyznach, z tym 5 za jednym zamachem na takim stole.
Niestety, nie nagralem filmiku jak to szlo, i teraz nie mam co pokazac, a bylo ciekawie:
wiercenie, gwintowanie, frezowanie plaszczyzn, frezowanie otworow, wytaczanie otworow, wytaczanie wsteczne, rowkowanie kanalikow wewnatrz otworow.Efekt swietny, bo pisalem na to program
Moze mi sie uda zrobic zdjecie odlewu.
Natomiast do wlasnej maszyny o przejazdach 700x500x300, idealnie by mi spasowal taki dosc maly, powiedzmy na 100-150mm, no moze troche wiecej na osi C.
Pomyslimy z czasem
Obrabiarka pracuje przy obrobce odlewow, dosc skomplikowanych, obrabianych w 6 plaszczyznach, z tym 5 za jednym zamachem na takim stole.
Niestety, nie nagralem filmiku jak to szlo, i teraz nie mam co pokazac, a bylo ciekawie:
wiercenie, gwintowanie, frezowanie plaszczyzn, frezowanie otworow, wytaczanie otworow, wytaczanie wsteczne, rowkowanie kanalikow wewnatrz otworow.Efekt swietny, bo pisalem na to program

Natomiast do wlasnej maszyny o przejazdach 700x500x300, idealnie by mi spasowal taki dosc maly, powiedzmy na 100-150mm, no moze troche wiecej na osi C.
Pomyslimy z czasem
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale