Witam. Po dwoch miesiacach dlubania, udalo mi sie prawie zlozyc moja pierwsza jak to ujela moja 5 letnia corka "wielka maszyne". Konstrukcja (prawie) zbudowana z blach alu 20mm jedynie dolna podstawa szyn jest 12mm i profili bosh 45x45, 90x45 i Item 40x80 w wersjach ciezkich, sruby 12x4 chinczyki, prowadnice i wozki rexrotha, sterowanie na machu i chinskiej plytce usb + tb6600 ktore beda wymienione na cos innego z chyba wiadomych powodow, silniki 3Nm 3,5A. Ukonczona jest w mysle w 80%. Wszystko na bramie bardzo ciasno. Na montaz czekaja oslony harmonijkowe, stol jest narazie taki prowizoryczny z tego co bylo pod reka 10mm 220x300 i wrzeciono chinczyk 500 kupione nowe z zasilaniem za 2 stowy po okazji no ale koszty troszke za wysokie bym mogl pozwolic sobie na wszystko naraz. Docelowo jakis chinol 1,5kw i stol od xproject tylko nie wiem czy 30 czy 40mm. Pozostalo popracowac nad krancowkami i tym co mi tutaj podpowiecie. Ogolnie estetyka maszyny tez narazie troche lezy chociaz nad nia tez mam zamiar jeszcze popracowac. No ale to co jest udalo sie uruchomic co sprawilo wielka frajde dla starego konia jak ja.
Zdjecia robione spontanicznie, z budowy tylko takie mam. Bede dorzucal to co uda mi sie skonczyc.
Na filmiku material zle zamocowany dlatego brzeczalo strasznie no i parametry zle bo odpalilem gotowy program testowy aby tylko sprawdzic czy sie ruszy, zbierane 0,25mm. Byla przywieszka bo obudowa nakretki osi Y o plyte ocierala, ale w tym momencie juz to poprawilem i ma 1,1 mm przeswitu
https://youtu.be/AZ3nrZTHsik
Moja kobieta nie podziela mojego entuzjazmu to i pochwalic nie ma kto chyba ze ewentualnie opieprzyc ze polowe kawalerki maszyna zagraca. Troszke sie narobilem przy niej wiec moze oprocz uwag co zrobilem nie tak lub na jakie poprawki nie jest jeszcze za pozno (za ktore bede wdzieczny) znajdzie sie chociaz tutaj jakies slowko otuchy heh