Pochłonął mnie wir pracy, ale prac związanych z maszyną nie zaniechałem:) Pospawałem nogi pod maszynę z profili 100x100x3 oraz 100x50x3 metodą mig/mag. Po wyszlifowaniu spawów całość została pomalowana podkładem antykorozyjnym (kolor czerwony tlenkowy).
W między czasie od ostatniego posta zamówiłem również śruby kulowe FI16 skok 10 wraz z nakrętkami firmy TBI Motion. Do tego bloki łożyskujące BK/BF12 dla osi Y i FF/FK12 dla osii X na bramię.
Dlatego boki FF/FK, ponieważ planuję wykonać dwie płyty z aluminium na boki bramy, które byłby z jednej strony elementem, w którym montujemy blok łożyskujący a z tyłu bramy byłby do niej przykrecony silnik np na łezkach by móc naciągnąć pasek.
Polecacie taki system naciągu czy odradzacie ? Myślałem też o rolce napinającej.
Za niedługo będe chciał montować prowadnicę i ustawiać geometrię i tutaj proszę Was o jakieś porady w jaki sposób ustawić geometrie. Jak w to robiliście. Czujnik zegarowy z ramieniem mam, jest konieczne bym kupował kątownik precyzyjny? Proszę o odpowiedz:)
Pozdrawiam Szymon!
Zdjęcia:
[ Dodano: 2016-11-13, 17:32 ]
W konstrukcji podstrumentu wspawałem do nóg nakrętki M10 i planuję tam wkręcić stopy wahliwe. Całość od ziemi do góry stołu teowego będzie miała ok. 110 cm. Myślę, że to ergonomiczna wysokość. Co sądzicie?