Następnypixes2 pisze:.
Coś trzeba będzie zakombinować z tą krańcówką, aby co obrót jej nie trykało.
Zamocować na jakimś ramieniu i dosuwać tylko na czas bazowania.
.
Mała frezarka ze stali i aluminium.
-
pascalPL
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
A może .axisrc w katalogu domowym a w nim:
Kod: Zaznacz cały
c.state(linuxcnc.STATE_ESTOP_RESET)
c.state(linuxcnc.STATE_ON)
ensure_mode(linuxcnc.MODE_MANUAL)
c.wait_complete()
c.home(0)
c.home(1)
c.home(2)
c.home(3)
-
pixes2
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 23
To powyżej moich możliwości... w tych sprawach jestem analfabetą...pascalPL pisze:A może .axisrc w katalogu domowym a w nim:
Tymczasem zrobiłem jak Kamar podpowiedział i wszystko dziamie.
Silnik osi A nawet nie drgnął, ale pojawił się symbol zbazowania i można już zerować układ współrzędnych, ustawiać ofsety - słowem jest ok.
Dzięki za pomoc.
Może jeszcze ktoś mnie oświeci, tak łopatologicznie, jak wrzucić filmik na yutube.
Nagram film telefonem, bo nic innego nie mam pod ręką, zrzucę plik na kompa i co dalej z tym zrobić ? jakieś wymagania odnośnie rozdzielczości tego obrazu ?
To już trzecia maszynka, którą przedstawiłem na forum, a żadna nie została zaprezentowana w czasie pracy. Wypada nadrobić zaległości...
Pozdrawiam.
Tomek.
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Trzeba zacząć to zmieniaćpixes2 pisze:To powyżej moich możliwości... w tych sprawach jestem analfabetą...pascalPL pisze:A może .axisrc w katalogu domowym a w nim:
.
Bazowanie klawiszem Home też nie jest najszczęśliwsze. Przy jazdach zetką w góre często gęsto trafia się w Home ( szczególnie przy klawiaturach bez numerycznej) i przebazowuje maszynę. Lepiej przypisac bazowaniu "Ctrl + Home".Jest to opisanie gdzies w dziale LinuxCNC.
-
Zienek
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
http://www.youtube.com/uploadpixes2 pisze: Może jeszcze ktoś mnie oświeci, tak łopatologicznie, jak wrzucić filmik na yutube.
Nagram film telefonem, bo nic innego nie mam pod ręką, zrzucę plik na kompa i co dalej z tym zrobić ? jakieś wymagania odnośnie rozdzielczości tego obrazu ?
To już trzecia maszynka, którą przedstawiłem na forum, a żadna nie została zaprezentowana w czasie pracy. Wypada nadrobić zaległości...![]()
każdy filmik w sensownym formacie powinien zostać łyknięty.
Tylko musisz być zalogowany w google (np. mieć konto w gmailu).