Frezarka CNC do obróbki metali kolorowych.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 18
Może się troszkę pospieszyłem ale kupiłem sterownik ZELPR. I zamówiłem przejściówkę do PIKO CNC.
Teraz pytanie o dobór silników. Myślałem nad profiCNC - 3Nm 3A [OK 130 zł/sztuka]. Trochę szarpnie finansowo ale cóż. Czy wystarczą takie silniki?
(Śruby kulowe 25x5).
Nad zetką myślę jak ja zrealizować.
No i zasilacz torioidalny 230/32V o mocy 200-250VA .
Sterować będe z laptopa.
Jak na początek jest ok potem będe nad MACH myślał.
Teraz pytanie o dobór silników. Myślałem nad profiCNC - 3Nm 3A [OK 130 zł/sztuka]. Trochę szarpnie finansowo ale cóż. Czy wystarczą takie silniki?
(Śruby kulowe 25x5).
Nad zetką myślę jak ja zrealizować.
No i zasilacz torioidalny 230/32V o mocy 200-250VA .
Sterować będe z laptopa.
Jak na początek jest ok potem będe nad MACH myślał.
Tagi:
-
zamówione elektrowrzeciono z aliexpress z wysyłką z anglii...
Czas się pochwalić postępami...
Blat i zetka w sklejce brzozowej- 21mm - brakło funduszy- po uruchomieniu planuje samemu zrobić zetkę z alu.
Zastanawia mnie tylko jak mogę zaoszczędzić na łożyskowaniu osi Z w drewnie.
W osi Y mam bloki BK12 I BY12 ale do osi Z brakło mi kolejnych 250 zł na bloki dlatego muszę jakoś sensownie obmyśleć jak to zmontować po taniości żeby uruchomić maszynę- mam śrubę 2005... wałki podparte 16 i łożyska liniowe w oprawie przedłużane więc jest OK.
Jakie łożyska moge zamontować w osi Z i jak to sensownie zrobić w sklejce żeby utrzymać jakąś tam sztywność?
Wiem mocowanie nakrętki i blatu trochę przekombinowane ale takie tylko miałem a tak jak mówiłem wcześniej brakło mi kasy i chciałem chwilowo ograniczyć budżet, stąd takie rozwiązanie
Jak uruchomię maszynę to zrobię nową z alu- mam tokarce CNC do dyspozycji w pracy więc wykorzystam to;)

Czas się pochwalić postępami...
Blat i zetka w sklejce brzozowej- 21mm - brakło funduszy- po uruchomieniu planuje samemu zrobić zetkę z alu.
Zastanawia mnie tylko jak mogę zaoszczędzić na łożyskowaniu osi Z w drewnie.
W osi Y mam bloki BK12 I BY12 ale do osi Z brakło mi kolejnych 250 zł na bloki dlatego muszę jakoś sensownie obmyśleć jak to zmontować po taniości żeby uruchomić maszynę- mam śrubę 2005... wałki podparte 16 i łożyska liniowe w oprawie przedłużane więc jest OK.
Jakie łożyska moge zamontować w osi Z i jak to sensownie zrobić w sklejce żeby utrzymać jakąś tam sztywność?
Wiem mocowanie nakrętki i blatu trochę przekombinowane ale takie tylko miałem a tak jak mówiłem wcześniej brakło mi kasy i chciałem chwilowo ograniczyć budżet, stąd takie rozwiązanie
Jak uruchomię maszynę to zrobię nową z alu- mam tokarce CNC do dyspozycji w pracy więc wykorzystam to;)

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Najtaniej będzie dać dwa zwykłe najtańsze chińskie łożyska kulkowe (od strony napędowej) i podkładki z puszki po piwie między bieżnie zewnętrzne aby je lekko naprężyć. Obudowę do tego bloku albo z amelinium albo nawet ze sklejki. Spokojnie taki zestaw da sobie radę.
W sumie teraz wymyśliłem jeszcze prostszy sposób. Daj łożysko w obudowie wahliwej UCP 202 (otwór wewnętrzny fi 15mm powinien pasować pod standardowe zatoczenie śruby kulowej)
Fotka o czym prawię:

Może być w innej obudowie jak na przykład UCFL 202:

W sumie teraz wymyśliłem jeszcze prostszy sposób. Daj łożysko w obudowie wahliwej UCP 202 (otwór wewnętrzny fi 15mm powinien pasować pod standardowe zatoczenie śruby kulowej)
Fotka o czym prawię:

-
A no fakt mam takie na os x a nie wiedziałem ze jest o mniejszej średnicy jak 20. W sumie to już miałem opcje żeby zrobić tuleje z 15 mm na 20 i użyć to łożysko ale jutro zamówię właśnie to z.orworem wewnętrznym 20.Alvar4 pisze:Najtaniej będzie dać dwa zwykłe najtańsze chińskie łożyska kulkowe (od strony napędowej) i podkładki z puszki po piwie między bieżnie zewnętrzne aby je lekko naprężyć. Obudowę do tego bloku albo z amelinium albo nawet ze sklejki. Spokojnie taki zestaw da sobie radę.
Fotka o czym prawię:
Nie potrzebnie kupowałem drogie bloki bk12... No ale cóż człowiek się uczy.
Teraz mam problem z zetka bo zamknąłem się przy skręcaniu... Nie jestem w stanie zamocować jej bo w tym miejscu gdzie są śruby do wózków mam łożyska liniowe przedłużane w obudowie... Będzie to zagadka konstrukcyjna na poniedziałek albo niedziele.
-
A więc prace poszły w przód. Jak na razie bez problemów tylko sprzegła elastyczne które kupiłem to poszły- wystarczyło że przytrzymałem ręką śrubę i pozwijały się jak z papieru.
Kupie kłowe tylko czy tak samo będą kompensować nieosiowość silnika i śruby?
Kupiłem te krańcówki z allegro- ME-8108 i zauważyłem że jak przykręcę je to kilka z nich nie działa w jedną stronę(poustawiałem je tak, żeby wszystko chodziło) ale zmartwiło mnie to- kosztowały 15 zł jedna i taki szajs...
I rozeznaje się w PIKO CNC:)

Kupie kłowe tylko czy tak samo będą kompensować nieosiowość silnika i śruby?
Kupiłem te krańcówki z allegro- ME-8108 i zauważyłem że jak przykręcę je to kilka z nich nie działa w jedną stronę(poustawiałem je tak, żeby wszystko chodziło) ale zmartwiło mnie to- kosztowały 15 zł jedna i taki szajs...
I rozeznaje się w PIKO CNC:)