pierwsze uruchomienie i praca frezarki- problemy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
Hej, ponownie powróciłem do włączenia starego projektu. Kupiłem nowe silniki 2 Nm na silnik (Silniki), ale zostawiłem ten beznadziejny chiński czerwony sterownik i mam takie problemy:
Silniki przejeżdżają max 500mm/min później wydają dziwne dźwięki (burczą) i tak jakby przeskakują.
Wydają bardzo dziwne dźwięki (syczą) gdy tylko załączę macha- jeszcze nic nie przejeżdżają. wrzucę filmiki jak to wygląda, może ktoś coś podpowie, może to złe ustawienie macha (mam nadzieję) : <
Dodam, że zatrzymam śrubę nawet ręką, nie potrzebuję do tego jakiejś specjalnie dużej siły : /
Silniki przejeżdżają max 500mm/min później wydają dziwne dźwięki (burczą) i tak jakby przeskakują.
Wydają bardzo dziwne dźwięki (syczą) gdy tylko załączę macha- jeszcze nic nie przejeżdżają. wrzucę filmiki jak to wygląda, może ktoś coś podpowie, może to złe ustawienie macha (mam nadzieję) : <
Dodam, że zatrzymam śrubę nawet ręką, nie potrzebuję do tego jakiejś specjalnie dużej siły : /
Tagi:
-
Niestety nie mam innego kompitera z lpt : < ale mam podłączoną do tego samego komputera frezarkę XMD i działa normalnie
A przy tej dziwne jest to, że mogę zatrzymać te śruby palcami ; / nie wiem czy to nie trzeba nic zmieniać przy sterowniku, bo gdzieś czytałem, że zmiana napięcia powoduje lepszą pracę silnika
A przy tej dziwne jest to, że mogę zatrzymać te śruby palcami ; / nie wiem czy to nie trzeba nic zmieniać przy sterowniku, bo gdzieś czytałem, że zmiana napięcia powoduje lepszą pracę silnika
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Po pierwsze sprawdź czy dasz rade przekręcić śrubę palcami przy odłączonym silniku kiedy oś stoi w miejscu gdzie silnik się blokuje - sytuacja w pierwszym filmiku bardzo przypomina to co się działo u mnie przy braku równoległościprowadnic i śruby. W pewnych obszarach opory ruchu były zbyt duże i napęd się blokował.
Po drugie, być może masz ustawiony zbyt niski prąd silnika. Najprostszy "test", po prostu uruchom maszynę i po paru minutach pomacaj silnik - jeśli jest całkiem zimny prąd jest zbyt mały (jak parzy, zbyt duży)
Po drugie, być może masz ustawiony zbyt niski prąd silnika. Najprostszy "test", po prostu uruchom maszynę i po paru minutach pomacaj silnik - jeśli jest całkiem zimny prąd jest zbyt mały (jak parzy, zbyt duży)
-
Hej, a więc tak, ruszałem ręcznie i czuć niewielki opór, jak poluzowałem śruby to jest lepiej, czyli myślę, że po prostu muszę to osiowo ustawić, ale tak jak pisałem NIEWIELKI opórgrg12 pisze:Po pierwsze sprawdź czy dasz rade przekręcić śrubę palcami przy odłączonym silniku kiedy oś stoi w miejscu gdzie silnik się blokuje - sytuacja w pierwszym filmiku bardzo przypomina to co się działo u mnie przy braku równoległościprowadnic i śruby. W pewnych obszarach opory ruchu były zbyt duże i napęd się blokował.
Silniki włączyłem po ponad 20 minutach pracy dopiero zrobiły się leciutko ciepłe, mogę coś zmienić, żeby było lepiej ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Ustaw większy prąd na sterowniku - muszą tam być jakieś zworki, switche albo potencjometr. Powinno być opisane w instrukcji sterownika. Silnik po paru minutach pracy może być wyraźnie ciepły (jeśli nie jesteś w stanie utrzymać na nim ręki 10 sekund jest ZBYT ciepły
). Jeśli nie masz instrukcji podaj symbol sterownika (link do aukcji nie działa)

-
Ja znalazłem taką instrukcję
Nie wiem czemu tak dziwnie pracują. Sami zobaczcie
Mam ustawione 400 kroków, prędkość 600, przyspieszenie 500 i już silniki nie wyrabiają i gubią kroki : < Da się uzyskać na takich silnikach większe prędkości ?
Nie wiem czemu tak dziwnie pracują. Sami zobaczcie
Mam ustawione 400 kroków, prędkość 600, przyspieszenie 500 i już silniki nie wyrabiają i gubią kroki : < Da się uzyskać na takich silnikach większe prędkości ?
- Załączniki
-
- tb6560-4.pdf
- (3.31 MiB) Pobrany 424 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
wymyslacie glupoty i cuda, wystarczy zmniejszyc adekwatnie przyspieszenie i dopiero potem jesi bedzie nie halo zastanawiać sie nad resztą zmiennych
predkosc 600 to troche mało tak na marginesie
aha, krokowce zawsze syczą i spiewają i tanczą czasem jak w zespole mazowsze
predkosc 600 to troche mało tak na marginesie
aha, krokowce zawsze syczą i spiewają i tanczą czasem jak w zespole mazowsze
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign