Właśnie znalazłem ten temat drążąc temat przekładni falowej. Czyżby się rozleciał plan budowy maszyny? Znalazłem, że kolega chce sprzedać przekładnię ze stołem obrotowym na alledrogo...
http://allegro.pl/stol-obrotowy-os-cnc- ... 85535.html
nie będzie zdjęć i relacji z postępów pracy nad maszyną?
FREZARKA 5 OSIOWA ( POLE PRACY 300x300x300 ze stołem obrot.)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Witam:) Jak wczesniej pisalem o to martwic sie nie trzeba... zapewniam:) Pewnie juz bym konczyl niedlugo frezarke gdybym tak nie kombinowal i nie zmienial ciagle koncepcji hehe. W miedzyczasie wymienilem whale3 na Dugongi . przymierzam sie do duzo mocniejszych serw i tak ciagle mi cos nowego do glowy przychodzi. Pierwsza przekladnie sprzedalem bo pomyslalem sobie ze skoro ma poruszac ciezkim stolem uchylnym to lepiej bedzie zrobic wieksza i zamowilem niedawno 4 razy silniejsza. Natomiast druga przekladnia czyli ta z allegro jak najbardziej mi pasuje ale mialem okazje kupic jeszcze jedna 4 razy silniejsza i troche sie zastanawialem czy jest w ogole sens skoro juz mam dobra. Jak widac nie moglem sie powstrzymac i juz mam 2 nowe do budowy na 4 razy silniejszych komponentach. Druga przekladnie wiec wystawilem chociaz troche mi jej zal sprzedawac, ale trzech osi to mi nie potrzeba a drugiej frezarki chyba robic nie bede. Sprzedaje ja znowu za cene bez zysku ale nie o to chodzi. Jesli sie nie sprzeda to plakac na pewno nie bede a kto wie.. moze kiedys sie faktycznie jeszcze przyda:)
Rozpisalem sie troche...
W kazym razie temat bedzie aktualny do konca i na pewno bede dalej opisywal budowe. Po prostu przez te kombinacje jest chwilowy zastój. Ale mysle ze juz niedlugo bo koncze projekt trzeciej przekladni. Potem dam do wykonania i bede zamieszczal zdjecia z postepow.
[ Dodano: 2011-05-29, 11:37 ]
Troche sie wszystko przeciaga jak zwykle przez brak pieniadzy wiec w miedzyczasie kilka zdjec czesci na nowe osie obrotowe.
2x CSF-40-100 HARMONIC DRIVE
2x łożysko YRT80 do stolow obrotowych (zmierzony fabrycznie luz osiowy i promieniowy 1micrometr!) i ogromna sztywnosc:
[ Dodano: 2011-05-29, 11:54 ]
przekladnia i łożysko
Rozpisalem sie troche...
W kazym razie temat bedzie aktualny do konca i na pewno bede dalej opisywal budowe. Po prostu przez te kombinacje jest chwilowy zastój. Ale mysle ze juz niedlugo bo koncze projekt trzeciej przekladni. Potem dam do wykonania i bede zamieszczal zdjecia z postepow.
[ Dodano: 2011-05-29, 11:37 ]
Troche sie wszystko przeciaga jak zwykle przez brak pieniadzy wiec w miedzyczasie kilka zdjec czesci na nowe osie obrotowe.
2x CSF-40-100 HARMONIC DRIVE
2x łożysko YRT80 do stolow obrotowych (zmierzony fabrycznie luz osiowy i promieniowy 1micrometr!) i ogromna sztywnosc:
[ Dodano: 2011-05-29, 11:54 ]
przekladnia i łożysko
- Załączniki
-
- CSF-40-100
- 6.jpg (251.12 KiB) Przejrzano 924 razy
-
- 1.jpg (245.63 KiB) Przejrzano 919 razy
-
- 3.jpg (257.05 KiB) Przejrzano 918 razy
-
- 4.jpg (158.84 KiB) Przejrzano 931 razy