Traub TVC200P - retrofit

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 mar 2015, 12:20

grzes_rupinski1 pisze:A czym się różni kod do mach ,linux czy fanuc? .
Ale jest kolosalna różnica w przygotowaniu tego kodu :) Wygenerowany z Cama to każde wykona tak samo.

Tagi:

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: hecza » 10 mar 2015, 12:30

margor pisze:KKUDD włożył przysłowiowy kij w mrowisko i jak zwykle zrobiło się ciekawie.
…. - bo ciekawie/śmiesznie jest zawsze, jak ktoś deprecjonuje coś (w tym przypadku LinuxCNC), czego nie zna – do czego zresztą sam się przyznaje.
A najzabawniej jest, jak jakiś profesjonalista (nie mam tu na myśli kolegi, bo się nie znamy) ma maszynę, oczywiście też profesjonalną z kilkudziesięcioma funkcjonalnościami, a nie umie jej wręcz uruchomić lub jej funkcji wykorzystać.

Pozdrawiam

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 6

Post napisał: grzes_rupinski1 » 10 mar 2015, 13:10

kamar pisze: Ale jest kolosalna różnica w przygotowaniu tego kodu :)

?
Jak sie na makrach operuje to dalej nie widzę różnicy. Tylko jak co dzień inny element idzie to poco makro?
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: m.j. » 10 mar 2015, 13:30

Dla mnie jest jedna podstawowa różnica - cena. W wypadku zwykłego garażowego hobbysty ta kwestia zamyka temat przewagi nastu osi i innych wodotrysków.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 mar 2015, 14:28

grzes_rupinski1 pisze: Tylko jak co dzień inny element idzie to poco makro?
Toż wlaśnie makro, sub czy procedura ( jak to tam się nazywa w danym sterowaniu) ma umożliwiać wykonanie rożnych detali najmniejszym nakladem sił. I to widzę różnice :)

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 10 mar 2015, 18:00

albo wizzardy. Tak jeszcze zwiększając offtop, to chwaląc się w CV znajomością gcode w standardzie ISO, można na dzień dobry stracić okazję zatrudnienia. Co innego jak się powie, że zna się dobrze wizzarda sinumerica...
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 mar 2015, 18:24

syntetyczny pisze: że zna się dobrze wizzarda sinumerica...
Gdybym podejrzewał, ze przyjdzie mi szukać zatrudnienia to też wgryzałbym się w wizardy a nie suby :)

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 6

Post napisał: grzes_rupinski1 » 10 mar 2015, 19:00

kamar pisze: Toż wlaśnie makro, sub czy procedura ( jak to tam się nazywa w danym sterowaniu) ma I to widzę różnice :)
Jeżeli można operować i w jednym systemie i w drugim na zmiennych to jaka jest różnica ?.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 mar 2015, 19:13

grzes_rupinski1 pisze: to jaka jest różnica ?.
Wskażesz na forum jakieś makra czy wizardy obróbcze ? Bo subami to każdą tokarkę obsłużysz a i na frezarkę, szlifierkę czy plazmę , znajdzie się sporo.

Awatar użytkownika

kkudd
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: kkudd » 10 mar 2015, 21:07

hecza pisze:
margor pisze:KKUDD włożył przysłowiowy kij w mrowisko i jak zwykle zrobiło się ciekawie.
…. - bo ciekawie/śmiesznie jest zawsze, jak ktoś deprecjonuje coś (w tym przypadku LinuxCNC), czego nie zna – do czego zresztą sam się przyznaje.
A najzabawniej jest, jak jakiś profesjonalista (nie mam tu na myśli kolegi, bo się nie znamy) ma maszynę, oczywiście też profesjonalną z kilkudziesięcioma funkcjonalnościami, a nie umie jej wręcz uruchomić lub jej funkcji wykorzystać.

Pozdrawiam
Tak przyznaje się nie znam nie widziałem i nawet dodam nie interesi mnie za bardzo :razz: i nie deprecjonuje tego układu - ja tylko wymieniłem różnice - czyżbym "obraził" linuxa? :roll: Masz rację co do funkcjonalności - w większości mogą one się tu ludziom wydawać dziwne/głupie/burżujskie/śmieszne powiem ale zawsze znajdzie się taki delikwent który będzie na nie patrzył pożądliwym wzrokiem - akurat tak mam że pracuje w takiej branży (napędy hydrostatyczny) gdzie te tzw. "wodotryski" są na miarę złota - przykład dla kolegów - toczenie niesymetrycznego pierścienia rozrządu - valve plate tutaj w klasie tolerancji 1 lub 0 z wibracjami raczej nie wchodzi w grę, szlifowanie trwa za długo (profil sferyczny w większości się tu stosuje, prosty jak na zdjęciu posiada sporo wad np większe przecieki brak auto centrowania itd.) - pozostaje tylko toczenie na twardo w wywarzanym dynamicznie wrzecionie płytkami z cbn - tak robią to w sauer danfoss. Jak speirniczy się tarczę rozrządu i powierzchnię przylegania wirnika (rozrząd generuje 45-52% przecieków i około 10% przestrzeni martwej w pompie-musi być cienki w miarę i perfekcyjnie wykonany plus powtarzalność procesu oczywiście) to jest po ptokach - złom pompa na hamowni nie dojdzie nawet do 200 bar, pochodzi przez kilak minut i zdechnie. Wszyscy narzekają na cenę pomp, silników hydrostatycznych zwłaszcza linde, rexroth-a, poclain-a, wymagają przy tym aby pracowały one przy pełnym obciążeniu (420bar, 4000 obr/min) jak najdłużej-z czego wynika cena odpowiadam min z takich problemów jak przestawiłem wyżej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”