Traub TVC200P - retrofit

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

kkudd
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 12

Post napisał: kkudd » 09 mar 2015, 22:40

dragon44 pisze:a o jakich funkcjonalnościach mowa? czym się różni "markowy" system od tych "amatorskich"?
Jak dla mnie wszystkim - bardzo proszę czy amatorskie systemy mają:
1. Rozdzielczość 80bitów - chce pracować z absolutnymi enkoderami linowymi i obrotowymi o rozdzielczości 34bitów (poważne centrum tokarsko-frezersko-szliferskie lub szlifierka 5 osiowa) i mieć bufor rozdzielczości na drgania samowzbudne maszyny no i jakość powierzchni oczekuję że będzie na bardzo wysokim poziomie
2. Możliwość pracy symultanicznej na 12 osiach plus robotyzacja
3. Współpracować z sondami narzędzia i przedmiotu w czasie inspekcji końcowej i miedzy cyklowej
4. Współpracować ze skanerem 3D na maszynie
5. Czy software umożliwia integracje systemu z oprogramowaniem cad/cam na maszynie - a po co mi laptop i oddzielny cam skoro mogę szybko wszystko zrobić na maszynie
6. Czy układ sterowania umożliwia kompleksową kontrole temperatury i dragań układów obrabiarki z automatyczną niwelacją uchybów regulacji
7. Czy amatorski układ cnc można wyposażyć w układ automatycznego wywarzania wrzeciona przedmiotowego i narzędziowego - powiem od razu że mówienie że to jest bzdura samo w sobie jest powiem obnażeniem znajomości tematu
8. Chce mieć zaawansowaną funkcjonalność systemu pod względem programowym - produkuje formy kody nie mają 1500 linijek tylko 300000 i więcej opisanych równaniami 3-6 rzędu
9. Czy system amatorski będzie pracował kilak lat na 3 zmiany bez awarii
10.Czy mogę mieć wirtualną maszynę
11. Czy będę mógł skorzystać z dobrodziejstwa systemu antykolizyjnego działającego w czasie rzeczywistym
12. Czy mogę pracować z takimi narzędziami jak: długie wytaczadła 10d, dłutaki, sterowane głowice wytaczarskie "oś U", narzędzia do nagniatania, moduły do hartowania indukcyjnego itd
13. Czy na szlifierce wyposażonej w układ amatorski mogę pracować z układem pomiaru średnicy szlifowanej w czasie rzeczywistym
14. Czy za pomocą systemu amatorskiego mogę sterować/zintegrować go z narzędziami do wybrań wewnętrznych
15. Czy szlifierka z amatorskim cnc może być wyposażona w moduł kształtowania tarczy za pomocą technologii EDM
??? - zbiorowy znak zapytania tych moich czy może być jeszcze jakieś 50

[ Dodano: 2015-03-09, 22:48 ]
kamar pisze:
dragon44 pisze: czym się różni "markowy" system od tych "amatorskich"?
Tym co złota Omega od elektonika za 500 zł - czas pokazują ten sam ale jaki prestiż :)
Tym czym Cartier ID Two od chińskiej podróby casio

Tagi:

Autor tematu
suj
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: suj » 09 mar 2015, 22:53

Panowie!

Nie rozpędzajcie się. To jest 22 letnie, trzyosiowe centrum o polu roboczym 400x300 mm :!: W moim przypadku chęć zastosowania systemu sterowania że go tak określę "fabrycznego" wynika jasno z wyartykułowanych wcześniej powodów. O ilę zdecyduję się na zastosowanie LinuxaCNC, to będzie na komputerze przemysłowym, serwa będą sterowane po EtherCAT a kartę do enkoderów chyba sam zrobię na PCI. Lubię zrobić raz a dobrze. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

kkudd

Post napisał: kkudd » 09 mar 2015, 23:01

suj pisze:Panowie!

Nie rozpędzajcie się. To jest 22 letnie, trzyosiowe centrum o polu roboczym 400x300 mm :!: W moim przypadku chęć zastosowania systemu sterowania że go tak określę "fabrycznego" wynika jasno z wyartykułowanych wcześniej powodów. O ilę zdecyduję się na zastosowanie LinuxaCNC, to będzie na komputerze przemysłowym, serwa będą sterowane po EtherCAT a kartę do enkoderów chyba sam zrobię na PCI. Lubię zrobić raz a dobrze. Pozdrawiam!
Wyróżniłem różnice - może ktoś nie wie o co biega, linuxaCNC też nie znam :oops: zresztą nie ma ludzi typu α i Ω i dobrze. Pozdrawiam działaj :smile:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 mar 2015, 23:15

kkudd pisze: Tym czym Cartier ID Two od chińskiej podróby casio
I pewnie pokazuje tylko szczęśliwe godziny :) A ten profesjonalny system też trzeba wpisywać do deklaracji majątkowej ? Jak do tych 15 puntów dopiszesz jeszcze możliwość pracy kilkunastu maszyn z jednej bazy kodów, dowolną zmianę konfiguracji maszyny zza biurka to będzie prawie , prawie :)

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Alvar4 » 10 mar 2015, 00:02

Lepiej uruchomić tą maszynę nawet na Machu czy Linuxie i pracować sobie na niej niż marzyć i czekać aż może będzie stać na wymarzone sterowanie z fajnymi funkcjami które, jak się potem okaże, są wogóle nie potrzebne bo maszyna obrabia głównie płaskie nieskomplikowane detale. Także możesz sobie tam wychwalać zalety przemysłowej maszyny. Nas (amatorów CNC) to raczej nie wzrusza bo mało kogo stać na takie centra obróbcze a nawet mało kto by to umiał obsłużyć i funkcjami żonglować. Ta maszyna ma dwie drogi w swoim dalszym żywocie - zmartwychwstanie albo złomowanie :mrgreen: Jak na razie daję jej szanse 50:50
Obrazek

Awatar użytkownika

kkudd

Post napisał: kkudd » 10 mar 2015, 00:09

kamar pisze:
kkudd pisze: Tym czym Cartier ID Two od chińskiej podróby casio
I pewnie pokazuje tylko szczęśliwe godziny :) A ten profesjonalny system też trzeba wpisywać do deklaracji majątkowej ? Jak do tych 15 puntów dopiszesz jeszcze możliwość pracy kilkunastu maszyn z jednej bazy kodów, dowolną zmianę konfiguracji maszyny zza biurka to będzie prawie , prawie :)
Nie wiem czy zauważyłeś ale zmian konfiguracji maszyny jest raczej trudna zza biurka - wiem czepiam się ale tak mam co do wspólnej bazy - polecam NX-a można obecnie robić zaskakująco ciekawe rzeczy (lobbuje tu oczywiście :smile: ) Nie bardzo rozumiem aluzję co do deklaracji? Wszystko co wymieniłem (możliwości rozbudowy) ma sinumerik, indramotion mtx, fanuc chyba nie muszę tłumaczyć tego (mi sinumerik najbardziej przypadł do gustu ma największe możliwości rozbudowy o takie funkcje własnie)?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 mar 2015, 04:45

kkudd pisze: ma największe możliwości rozbudowy o takie funkcje własnie ?
Rozbudowa = dokupienie funkcji ?
Rozbudować to można np. LinuxCNC. Kumaty zawiąże nim krawat i usunie ciążę :)
kkudd pisze: ale zmian konfiguracji maszyny jest raczej trudna zza biurka ?
Żaden problem. Mam kody na maszynę w danym układzie osi a akurat wolna z innym układem.
Edytuje plik konfiguracyjny w biurze, zmieniam, restartuje i zanim dojdę do maszyny już mam wymagany układ.

margor
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: margor » 10 mar 2015, 09:31

KKUDD włożył przysłowiowy kij w mrowisko i jak zwykle zrobiło się ciekawie.
Ale powiedzmy sobie szczerze, istnieją rozwiązania proste do prostych rzeczy (na moje oko 90%) i te kilka pozostałych gdzie bez niektórych wodotrysków nie podskoczymy. Mi wystarcza nie profesjonalny Mach (choć mam o nim jak najlepsze zdanie), codziennie zarabiam nim na chleb i jest ok. A w ogóle, takie porównanie jest bez sensu, proste i złożone układy nie są przeciwstawne tylko uzupełniają się.
Założyciel tematu pytał jak to jest z plc i mach - spieszę donieść, że właściwie nijak. W machu piszemy sobie brakujące funkcje jako makra (jak dla mnie to takie połączenia visual basic i Gkod) i nawet działa. Trzeba jednak pamiętać, że mach to tylko głupi wykonywacz kodu, natomias dodatkowo jest zwykły PLC jako układ nadrzędny ( co by maszyna krzywdy sobie nie zrobiła). Przynajmniej ja tak robię swoje złomki i jak dotąd nie było żadnej wpadki.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 mar 2015, 09:41

margor pisze: codziennie zarabiam nim na chleb i jest ok..
I tak ma być. Gdyby mi przyszło zamiast przy swoich, stanąć przy prostym tokarkowym fanucu, to by mnie trafiło po dniówce.

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 6

Post napisał: grzes_rupinski1 » 10 mar 2015, 11:15

A czym się różni kod do mach ,linux czy fanuc? kilkoma linijkami na początku , jakimiś szczegółami w postaci kropek , tytułem programu . G kod w formacie iso wygląda tak samo funkcje maszynowe podstawowe są takie same. Reszta w zależności od rodzaju i wyposażenia maszyny.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”