Frezarka do stali i aluminium - początkujący

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
loneman
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 22

Post napisał: loneman » 18 cze 2013, 00:38

to zależy jak się do pewnych spraw podejdzie ...
a książkę bardzo lubię :)

co do żeliwa i obróbki to moim skromnym zdaniem nie ma co porównywać kosztów wykonania takiego korpusu więc czas na przemyślany kompromis :wink:

co myślicie o takiej koncepcji , podpory do bramy nie są skończone ,(zastanawiam się jak to zrobić by obróbka była tania )

brama profil 100x200mm wypełniony "kompozytem" z przyspawanymi szlifowanymi płytkami pod prowadnice

stół to płyta 900x900x20mm i dwa profile stalowe 100x200mm z przyspawanymi od góry szlifowanymi szynami
Załączniki
Granite_based.pdf
(1.04 MiB) Pobrany 195 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 18 cze 2013, 08:46

loneman pisze: co myślicie o takiej koncepcji , podpory do bramy nie są skończone szlifowanymi i
Koncepcje zmieniają się u Ciebie co dzień ale na tym etapie to może i dobrze ale sam musisz wiedzieć w jakim kierunku iść i trzymać się jednej konstrukcji ale... :wink:

Jeśli chodzi o podpory to ja tak to widzę
Obrazek

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: spol » 18 cze 2013, 21:14

Jeszcze tak odniose sie do poprzednich projektów pomysłow. Zupełnie nie rozumiem dlaczego kolega nie patrzył na frezarki manualne lub stare cnc których albo same korpusy albo większość mechaniki można wykorzystać do zbudowania fajnej frezarki cnc. I nie potrzeba eksperymentować , zeliwo juz jest wysezonowane i takie tam :) Zdecydowanie kolega ułatwił by sobie całą akcje budowy maszyny.

Autor tematu
loneman

Post napisał: loneman » 19 cze 2013, 00:54

Możliwe ale to zależy co chce się osiągnąć budując takie coś przy tymnie mając wielkich funduszy :cry: :neutral:
a co do maszyn ogólnie dostępnych to z mojego punktu widzenia nie osiągną bym założonej precyzji w stali bądź twardszym materiale Np. Stal NC11 65 HRC

Ja na etapie konstruowania chce wyeliminować wszystkie możliwe do wyeliminowania wady o których wiem ( i te o których dopiero się dowiem :grin: ) a dopiero potem zrobić prototyp który tylko delikatnie bym ulepszył :cool:

Wielkie dzięki za pomaganie mi :wink:

mam parę pytań mianowicie :
1.
czy koledzy znają / mają pomysł na oś Z która by była symetrycznie podparta na bramie ruchomej bądź nieruchomej ( żeby wyeliminować moment skręcający belkę bramy
2.
które prowadnice Liniowe wybrać THK , HIWIN czy SKF a może inne :?:
3.
jak obliczyć siły skrawania , i jaki silnik (moc/moment) dobrać na co zwracać uwagę przy zakupie
4.
czy można osiągnąć większą precyzje, np: poprzez chłodzenie prowadnic liniowych, nakrętek śrub kulowych ,wrzeciona ewentualnie całej ramy
5.
co będzie dokładniejsze ruchoma brama czy ruchomy stół?

kond666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kond666 » 19 cze 2013, 07:19

witam
Trzy strony tematu i dopiero teraz kolega pyta czy sztywniejszy ruchomy stół czy brama? Przy tej samej masie sztywniejszy będzie ruchomy stół. Tak w ogóle przy tak małym polu pracy wydaje się niecelowym budowanie korpusu od podstaw, skoro jak podpowiada kolego SPOL można użyć gotowego korpusu z używanej frezarki bądź innej maszyny i za kilka tysięcy wyprowadzić konstrukcję do takiego stanu aby spełniała kolegi wymagania. Wymienić śruby na kulowe takie w najlepszej możliwej do przyjęcia przez kieszeń klasie wykonania , prowadnice ślizgowe zregenerować lub przerobić na prowadnice liniowe, napędy serwo plus jakiś kontroler zewnętrzny i nowe wrzeciono - maszyna jak nic spełni kolegi wymagania - bez potrzeby budowania korpusu. Marka śrub i prowadnic nie jest tak istotna jak klasa dokładności - za tym podąża cena i to nieproporcjonalnie szybko. Jak kolega chce jak największej dokładności to sugeruję maszynę umieścić w klimatyzowanym pomieszczeniu.
pzdr

Autor tematu
loneman

Post napisał: loneman » 19 cze 2013, 10:11

no tylko problem jest taki że gdzie ja znajdę korpus frezarki w dobrym stanie :roll:

Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 19 cze 2013, 17:19

Jak przerabiać korpus to po co ma być w dobrym stanie? Byle by był, jak pisali poprzednicy - przerabiać.

I dlaczego to ma nie spełnić kolegi oczekiwań? Lepiej spełni solidny żeliwny korpus niż spawana rama z wiotkich, w stosunku do żeliwa, profili stalowych. Korpus żeliwny z starej maszyny to samo mięso a korpus z profili to nadal kilka mm stali.

Druga sprawa to poziom na którym kolega oscyluje (ruchoma brama czy stół) to dochodzimy do 0,1mm dokładności przy braku obciążenia, poprawiać parametry przy robionym korpusie z profili stalowych to i tak "klasa wyżej" niż to co można się spodziewać ze zwykłych prowadnic i śrub kulowych. Tak mi sie wydaje, przynajmniej tyle z doświadczeń i obserwacji wyniosłem.

Awatar użytkownika

spol
Posty w temacie: 3

Post napisał: spol » 19 cze 2013, 23:26

loneman pisze:Możliwe ale to zależy co chce się osiągnąć budując takie coś przy tymnie mając wielkich funduszy :cry: :neutral:
a co do maszyn ogólnie dostępnych to z mojego punktu widzenia nie osiągną bym założonej precyzji w stali bądź twardszym materiale Np. Stal NC11 65 HRC

Ja na etapie konstruowania chce wyeliminować wszystkie możliwe do wyeliminowania wady o których wiem ( i te o których dopiero się dowiem :grin: ) a dopiero potem zrobić prototyp który tylko delikatnie bym ulepszył :cool:

Wielkie dzięki za pomaganie mi :wink:

mam parę pytań mianowicie :
1.
czy koledzy znają / mają pomysł na oś Z która by była symetrycznie podparta na bramie ruchomej bądź nieruchomej ( żeby wyeliminować moment skręcający belkę bramy
2.
które prowadnice Liniowe wybrać THK , HIWIN czy SKF a może inne :?:
3.
jak obliczyć siły skrawania , i jaki silnik (moc/moment) dobrać na co zwracać uwagę przy zakupie
4.
czy można osiągnąć większą precyzje, np: poprzez chłodzenie prowadnic liniowych, nakrętek śrub kulowych ,wrzeciona ewentualnie całej ramy
5.
co będzie dokładniejsze ruchoma brama czy ruchomy stół?

Ja proponuje troche jeszcze poczytac forum i zasoby internetu zanim kolega zabierze sie za budowe tego plotera. Nie chciał bym zebyś mnie zle zrozumiał ale z tego co czytam to Twoja wiedza jest jeszcze srednio wystarczajaca do stworzenia projektu o parametrach na ktore masz ochote.
Pomysłow na zetki to ja osobiscie mam kilka dziennie , trzeba by sprecyzowac co ma byc obrabiane, z jakich materialow maszyna i rozne inne parametry, tak ogolnie to ciezko odpowiedziec na to pytanie.
Jesli chodzi o firmy to na polskim forum cnc hiwiny ciesza sie popularnoscia , pewnie glownie ze wzgledu na cene albo stosunek ceny do jakosci. THK czy Bosh.

Chłodzenie - chłodzi sie raczej wrzeciono - przeważnie wodą lub powietrzem. Prowadnice i śruby smaruje się. Można ręcznie kazdy element z osobna a mozna sobie założyć centralne smarowanie. I albo wajcha pompowac albo pełny wypas - centralne sterowane z plc lub własnego sterowania.

Co będzie dokładniejsze ? zależy jakie są oczekiwania , wiedza i warsztat

Autor tematu
loneman

Post napisał: loneman » 23 cze 2013, 20:40

podliczyłem sobie ile by mi to wyszło i prawie się załamałem :cry: ...

budżet przekroczył mi 12k za same części zakupowe ... a to dla mnie zdecydowanie za dużo

wtedy przeczesując You tube w celu szukania rozwiązań znalazłem to :

i to

i w sumie to wydaje mi się że łatwiej jest taką zrobić ,gdyby tak odlać betonowy stół i przymocować albo przykręcić do sufitu ... na forum było parę wątków z którymi się zapoznałem

na razie próbuje ogarnąć kinematykę takiego układu od rana ... ciężka sprawa :shock:

Tutaj sporządziłem wariant mocowany na betonowym stole (odlew grawitacyjny) model takowej obrabiarki , 6 osi silniki 6Nm zakres 440x450y300z
opłacalne to będzie wtedy gdy uda się zaprojektować rami nie przekraczające 1000-1500zł (Mission Impossible :5 :cool: )
Załączniki
Hexa pod 5 axis.pdf
(1.37 MiB) Pobrany 238 razy

Awatar użytkownika

skrzat

Post napisał: skrzat » 24 cze 2013, 00:00

loneman pisze:budżet przekroczył mi 12k za same części zakupowe
Mam dobrą rade. Nie projektuj maszyny z części które można kupić tylko z takich które już kupiłeś okazyjnie bardziej lub mniej. Wystarczy sobie ułożyć na początku plan czego mniej więcej będziesz potrzebować żeby nie kupować czegoś czego nie użyjesz. No i nie wszystko musi być nowe, używki w dobrym stanie nadadzą się równie dobrze.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”