Nie wiem jak przy frezowaniu hobbystycznym, ale mnie przy zarobkowym nie staćFDSA pisze: Debata się toczy o sam sens idei takiego mocnego ale jednak wolno obrotowego wrzeciona

Nie wiem jak przy frezowaniu hobbystycznym, ale mnie przy zarobkowym nie staćFDSA pisze: Debata się toczy o sam sens idei takiego mocnego ale jednak wolno obrotowego wrzeciona
Teorie i praktyki sa najwyrazniej rozne - slyszalem, ze frezy ponizejkamar pisze:...
Nie wiem jak przy frezowaniu hobbystycznym, ale mnie przy zarobkowym nie staćna obroty wrzeciona powyżej 2-3 k. Na frezy bym nie wyrobił. Do aluminium do 2000 obrotów , frez HSS (5-15 zł) 5mm na freza i ognia
Cos mi sie wydaje ze TO powinno byc tematem watkuFDSA pisze:...
W ogóle idea powstała jako wyjście na przeciw temu nieszczęsnemu odginaniu się cieniutkich frezów...
Hmmm a przy jakim zagłębieniu? u mnie jak na raz idę frezem 1 piórowym fi2 przez czarną pleksę 5mm to odchyłka zmierzona była rzędu właśnie 0.3 mm miedzy górną a dolną krawędzią materiału. Nie ma oczywiście tego problemu jak skrobię np po 0.5-1 mmoprawcafotografii pisze:Frezuje nieraz frezami 1mm laminat szklany - czyli twardy material.
Przy odpowiednio dobranych predkosciach nic sie nie odgina.
Co najwyzej jak przesadze to frez strzela
Zawsze tne na wylot czyli 1-2mm bo w takim materiale tne.FDSA pisze:Hmmm a przy jakim zagłębieniu?...oprawcafotografii pisze:Frezuje nieraz frezami 1mm laminat szklany - czyli twardy material.
Przy odpowiednio dobranych predkosciach nic sie nie odgina.
Co najwyzej jak przesadze to frez strzela
Wlasnie apropo TiAIN - czy warto uzywac frezow pokrywanych do cieciagaspar pisze:Przy użyciu emulsji do obróbki aluminium w moim przypadku frezy tylko pełnowęglikowe TiAIN...
Glupie pytanieFDSA pisze:...u mnie jak na raz idę frezem 1 piórowym fi2 przez czarną pleksę 5mm to odchyłka zmierzona była rzędu właśnie 0.3 mm miedzy górną a dolną krawędzią materiału....
No tutaj nie bardzo bo mocno tego pilnuję... chłodzę powietrzem i bardzo wolno to wszytko obrabiam - aż można powiedzieć słychać kolejne uderzenia ostrza o materiałoprawcafotografii pisze:Cos mi sie wydaje, ze pleksa Ci sie topi i klei frez i stad wszystkie problemy.
Różnie... ale też choć najczęściej w jednej... wykorzystuję pleksę do robienia obudów składających się z dwóch kawałków do malutkich urządzeń elektronicznych które projektujeoprawcafotografii pisze:Glupie pytanieW obu osiach?
Pewnie byloby prosciej gdybys napisal CO masz zamiar i jak frezowacFDSA pisze:...jak widać powyżej wszyscy się obawiają ze niby najmocniejszego kresa można niewielkim aluminium zajeździć.