ze tak spytam, o jakich jednostkach mowa ?azaz pisze:Witam
Nie wiem czy wybralem dobry dzial ale chcialem zadac pare podstawowych pytan:
Zaczne od tego ze chce zrobic frezarke do miedzi o polu roboczymy 20x20 do pracy frezami max 5 mm
pare pytan poczatkujacego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Re: pare pytan poczatkujacego
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: pare pytan poczatkujacego
azaz pisze:Witam
Nie wiem czy wybralem dobry dzial ale chcialem zadac pare podstawowych pytan:
Zaczne od tego ze chce zrobic frezarke do miedzi o polu roboczymy 20x20 do pracy frezami max 5 mm
1. Jakiej grubosci powinny byc prowadnice linowe ?? Oraz jak najlepiej przymocowac je do podstawy frezarki ?
2. Jakiej mocy powinny byc silniki krokowe i jak najlepiej je podlaczyc do sruby trapezowej ?
3. Z jakimi kosztami powinienem sie liczyc budujac taka frezarke bez wrzeciona
4. To pytanie jest troche glupieale jak komputer i program wie skad zaczac prace nad obrabianym materialem ?
Moje pytania moga sie wydac banalne ale dopiero raczkuje w tej dziedzinie i zaczynam sobie na poczatek ukladac w glowie swoja przeszla frezarke
pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
Witam
Ad1
Możesz w wypadku podpartych zredukować średnice prowadnic (cena łożysk 16 w por. z 25 jest znaczna), natomiast jeśli nie podparte to min 25mm
Ad2
Silniki powinny być min 1.89 z listy społecznej ale na piotr_jub sprzedaje przyzwoite na alledrogo (sterowniki tez)
Śruby min 16mm (16x4) choć 20 są lepsze nie wpadają w drgania przy większych prędkościach ( w Twojej – malej – konstrukcji problem ten może się okazać nieistotny)
Ad3
Bez ograniczeń i innowacje będziesz wprowadzał cale życie

Ad4
Punkt ref. maszyny, punkt zerowy materiału, punkt zerowy narzędzia, ew. korekta tych punktów – upraszczając ustawiasz ręcznie punkt w jakim startuje program (maszyna, zależne od programu którym będziesz sterował)
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 19
jak sadzicie czy dobrym rozwiazaniem bedzie zastosowanie kol zebatych w stosunku 1:2 polaczonych paskiem na polaczeniu silnika ze sruba napedowa ??
dzilki temu bede mogl zastosowac slabsze i zarazem tansze silniki maszyna bedzie dokladniejsza
minusem bedzie szybkosc ale na niej mi zbytnio nie zalezy
jakie sa wasze opnie na ten temat ??
dzilki temu bede mogl zastosowac slabsze i zarazem tansze silniki maszyna bedzie dokladniejsza
minusem bedzie szybkosc ale na niej mi zbytnio nie zalezy
jakie sa wasze opnie na ten temat ??