Mały laser

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
ziga88
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 14

Post napisał: ziga88 » 26 sie 2010, 23:52

a jak z tymi łożyskami? to od razu je jakoś uwzglednie w nowym projekcie co znow wszystkiego zmieniać nie bede:)

myśle ze podstawa z tubosów 40x80 powinna byc akurat:) najwyzej pozniej sie mniejsze troche da, jednak wstawiajac srube miedzy wozki musze podstawe troche rozszerzyc:)

Fagor - Fanuc - Heidenhain

Tagi:

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ezbig » 26 sie 2010, 23:55

Rozwiązanie z paskiem to tylko jedno koło na silniku, drugie na przeciwległym końcu osi i pasek przypięty do wózka. Nie trzeba sprzęgła, nie trzeba obrabiać śruby. Gotowy pasek z dwoma kółkami i napinaczem można wymontować z uszkodzonego skanera. Jak się rozbierze skaner to mamy tam też silnik i sterownik. 6m/min to nie pociągnie, ale precyzja jest duża bo mamy tam przekładnię.

Kupne koła z paskiem wyjdą z 30-50 zł (tylko otwory trzeba w nich zrobić na miarę).

Z tymi luzami to może się zagalopowałem. Laser to nie wrzeciono i nie "ciągnie" w jedną stronę, więc luzy można skasować programowo.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Leoo » 27 sie 2010, 07:56

ziga88 pisze:a jak z tymi łożyskami?
Jeśli będą śruby, bloki łożyskujące trzeba zaprojektować. Po stronie silnika łożysko skośne dwurzędowe np. 3200 lub mniejsze, na drugim końcu śruby zwykłe.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ezbig » 27 sie 2010, 11:28

W sumie tu są niewielkie obciążenia, więc chyba zwykłe łożyska też wystarczą.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Leoo » 27 sie 2010, 13:39

ezbig pisze:W sumie tu są niewielkie obciążenia, więc chyba zwykłe łożyska też wystarczą.
Owszem wystarczą ale trzeba projektować podwójne gniazdo ze śrubą (nakrętką) do regulacji napięcia.

Autor tematu
ziga88
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ziga88 » 27 sie 2010, 22:53

Aktualnie przemyślam temat łożyskowania tych śrub gdyż blok łożyskujący zajmie kolejne sporo miejsca i silnik w jednej osi strasznie by odstawal a w drugiej skróci mi prawdopodobnie pole robocze, wiec musiałbym je zrobić jak najkrótsze. Ma ktos moze jakies przyklady na czym sie bazowac?

blok łożyskujący MS 47 na ktorym w jakis sposob prubuje sie opierac jest dosc spory, jednak gdyby wykrzystac lozyska duzo ciensze juz by sie troche miejsca mysle zaoszczedzilo.

W miedzy czasie opanowalem sobie pudlo na przyszla elektronike
Obrazek.
Mam nadzieje ze powypalaniu i pozaginaniu sie ladnie posklada:) . W przyszlym tygodniu zamieszcze jakies jej foty w realu.... o ile wyjdzie:P

[ Dodano: 2010-08-28, 17:09 ]
Owszem wystarczą ale trzeba projektować podwójne gniazdo ze śrubą (nakrętką) do regulacji napięcia.
Jakby to miało wyglądać? Chciałem użyć dwóch skośnych i zrobic taka konstrukcje jak w ms 47, tylko korzystając z mniejszych łożyska dla fi 6, i jak najcienszych.... Wielkim zdziwieniem sie okazalo gdy skf nie ma w swojej ofercie łożysk skośnych o tak malej średnicy wewnętrznej, zaczynają się od 10 dopiero... a moja śruba ma mieć 10.

[ Dodano: 2010-08-29, 14:26 ]
Dwie szyny po jednej stronie, z zachowaniem równowagi bramy, będą stabilniejszym rozwiązaniem.
Jak widac 2 szyny sa, jednak jest problem z uzyskaniem równowagi, gdyz silnik jest za lekki w porownaniu dla calego ramienia. Po kolejnym liftingu, najlepszy wynikiem jakim udało mi się uzyskać jest przesuniecie srodka ciezkosci o okolo 110mm od osi przy wadze całego ramienia 4.6kg przy takiej konfiguracji.
Obrazek
Jaki negatywny wplyw bedzie to mialo na konstrukcje?
Z tego co czytam zastosowane wozki potrafia przenosic obciazenia tego typu

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/prowad ... we_shs.htm
Model Dopuszczalne momenty statyczne
Mc(kN.m)
1 wózek
SHS15 0.17

Wydaje mi się ze powinno to w zupełności wystarczyć... Jak myślicie? W normalnych laserach również nie zobaczyłem olbrzymich przeciwwag a ramiona na których zamontowana jest głowica wazy bardzo dużo.

[ Dodano: 2010-08-31, 22:33 ]
Kolejna wersja lasera, trochę skrócone ramie, i zrobione z aluminium przez co odchoudziło sie o 1.3kg, i przesunęło trochę masa bliżej osi, ale już więcej się nie da wyciągnąć.

Obrazek

Dodałem już na projekcie trzymanie lasera, gdyz wkoncu przyszedl do mnie z allegro gotowy laser, 250mw( taki jak w DVD) ale już elektronika, ładną obudową, oraz soczewka, co zaoszczędziło dużo roboty, eksperymentów, a 99 zl myślę ze jest kwotą wartą poświęcenia. W przyszłości jak projekt bedzie chodził zastanowie sie nad niebieska dioda 1W za okolo 400zl. Miał ktos kiedyś doczynienia z takim małym potworem?

A teraz daje zdjęcie aktualnego laserka wraz z elektronika i zrobionym przeze mnie uchwytem.

Obrazek

Jutro wrzucę gotowe pudło na elektronikę.

Tak poza tym, coś temat umarł, jest ktoś w stanie odpowiedzieć na moje wcześniej zadane pytań gdyż nie potrafię uzyskać na nie odpowiedzi od nikogo. Byłbym dzięczny

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-09-03, 17:18 ]
Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2010-09-13, 21:29 ]
Właśnie jestem na etapie zakupu silnika. Bo głębszym przemyśleniu może faktycznie buda na paskach będzie lepszym wyjściem. sterownik 05 z mikrokrokiem i takim http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=224 silniczkiem zda egzamin? Wcześniej ktoś mi liczył że przy kole 10mm na pasku miałbym skok 0.01mm, jednak nie potrafię się tego doliczyc. O ile kolo o srednicy 10mm ma obwod z paskiem 32mm to 32/200/8 daje 0.02mm. Dobrze mowię?

macgyver4
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: macgyver4 » 21 wrz 2010, 19:40

Projekt ok tylko jest jedno ale... dioda 250mW czy nawet 1W to za mało na jakąś obróbkę materiałów możemy co najwyżej powypalać wzorki na niektórych powierzchniach. Radziłbym się zastanowić nad jakimś mocniejszym modułem i raczej o innej długości fali np 1064nm plus jakaś dioda 650nm małej mocy.Należałoby zsumować wiązki 1064nm i 650nm aby widzieć gdzie w danym momencie znajduje się laser .Idealny byłby jakiś laser nd-yag np ja posiadam taką głowicę Nd Yag 1064nm o mocy 300W CW

Obrazek

Autor tematu
ziga88
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ziga88 » 21 wrz 2010, 22:46

maszynka ma być tylko gadżetem w formie pracy inżynierskiej, więc taki mocny laser nie jest potrzebny.... oczywiście 300w juz by szło poszaleć, ale nie o to chodzi. Tak naprawde 50W by było super bajerem, grawerowanie szkła, ciecie plexi itd.... ale jak mówiłem... ma to być tylko gadżet. Chcę tylko żeby był poprawnie skonstruowany, i działał tak jak należy, i oczywiście był tani. Co więcej nie wyobrażam sie dać studentom laser o mocy 300w, wszyscy by wzrok potracili, a zakup 10 kompletow okularów+ montowanie mnóstwo zabezpieczeń mija się z celem. A 250mw, jeśli nikt nie jest głupi żeby sobie strzelić nim w oko, albo godzine patrzec w odbicie od białej kartki. to nie oślepnie.

macgyver4
Posty w temacie: 3

Post napisał: macgyver4 » 21 wrz 2010, 23:14

Zawsze można zbudować dwie głowice laserowe i stosować je zamiennie. ;) Co do Twojego zastosowania maszynki to fakt, stosowanie w tych okolicznościach mocniejszego lasera mogłoby być niebezpieczne.Pod tym linkiem masz sporo różnych diod laserowych do wyboru.

Johnny
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Johnny » 22 wrz 2010, 00:43

mogę zapytać jak się sprawuje ta dioda laserowa, bo mnie to zastanawia - konkretnie wypalanie w drewnie i 2 pytanie z jakim posuwem da się wypalać, żeby zostawić w drewnie ślad - i 3pytanie - jaka żywotność tej diody?? Proszę o odpowiedź jak ktoś już miał coś takiego. Dzięki i pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”