FREZARKA 5 OSIOWA ( POLE PRACY 300x300x300 ze stołem obrot.)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Odebralem dzis walek wyjsciowy i pokrywe. Walek wykonany dokladnie ale jak mierzylem do lozyska to mysle ze jeszcze 0.01 albo 0.015 by sie przydalo zeszlifowac bo nie chce mlotkiem go traktowac zbyt powaznie bo lozyska zal...;/ Papierem sciernym zrobilbym to w 10 min ale narobie tylko bledow ksztaltu a to nie wchodzi w gre. W tym tygodniu albo na poczatku przyszlego odbiore piaste na ktorej bedzie ramie stolika obrotowego i to by bylo na tyle jesli chodzi o pierwsza falowke. Mysle ze w najgorszym przypadku pod koniec przyszlego tygodnia beda zdjecia zlozonej:). Dzis zalozylem tylko pokrywe i kolo GT3

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
tego niestety nie wiem a watpie zeby sie firma pochwalic chciala
[ Dodano: 2010-04-19, 00:10 ]
Przekładnia praktycznie skonczona:)

Na zdjeciu piasta troche wystaje ale to dlatego ze czekam na wpust i dopiero wtedy ja dokrece.
Pierwsze wrażenia przerosły moje oczekiwania:) Chodzi cichutko i nie wyczuwam żadnego luzu. W tym tygodniu moze uda sie zrobic pomiary czujnikiem zegarowym to wtedy sie pochwale odnosnie backlashu ktory według producenta to ponizej jednej minuty katowej. Wiecej zdjec zamieszcze jak juz dokrece piaste. Moze jakis filmik na youtube zapuszcze.
[ Dodano: 2010-08-07, 13:35 ]
Witam wszystkich ponownie!
Druga przekladnia juz prawie gotowa:) Czekam juz tylko na najwazniejszy element czyli stolik obrotowy. Troche zdjec:

[ Dodano: 2010-08-07, 16:01 ]
filmik:
[ Dodano: 2010-08-13, 15:45 ]
Piata os w koncu skonczona. Lepiej chyba wyjsc nie mogla:) Po pierwszych testach z czujnikiem zegarowym musze powiedziec, ze bylo warto zainwestowac troszke wiecej pieniedzy i czasu. Oby reszta tez wyszla tak dobrze:)
I troche zdjec z koncowej fazy skladania:

[ Dodano: 2010-08-13, 16:24 ]
filmik:
[ Dodano: 2010-04-19, 00:10 ]
Przekładnia praktycznie skonczona:)

Na zdjeciu piasta troche wystaje ale to dlatego ze czekam na wpust i dopiero wtedy ja dokrece.
Pierwsze wrażenia przerosły moje oczekiwania:) Chodzi cichutko i nie wyczuwam żadnego luzu. W tym tygodniu moze uda sie zrobic pomiary czujnikiem zegarowym to wtedy sie pochwale odnosnie backlashu ktory według producenta to ponizej jednej minuty katowej. Wiecej zdjec zamieszcze jak juz dokrece piaste. Moze jakis filmik na youtube zapuszcze.
[ Dodano: 2010-08-07, 13:35 ]
Witam wszystkich ponownie!
Druga przekladnia juz prawie gotowa:) Czekam juz tylko na najwazniejszy element czyli stolik obrotowy. Troche zdjec:

[ Dodano: 2010-08-07, 16:01 ]
filmik:
[ Dodano: 2010-08-13, 15:45 ]
Piata os w koncu skonczona. Lepiej chyba wyjsc nie mogla:) Po pierwszych testach z czujnikiem zegarowym musze powiedziec, ze bylo warto zainwestowac troszke wiecej pieniedzy i czasu. Oby reszta tez wyszla tak dobrze:)
I troche zdjec z koncowej fazy skladania:

[ Dodano: 2010-08-13, 16:24 ]
filmik:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
liju24 pisze:Myslalem co bedzie jak zamontujemy ciezki materal i dlatego napisalem zminimalizowac a nie wyeliminowac moment od ciezaru. Wiadomo ze za kazdym razem kiedy bedzie w uchwycie inny material to automatycznie bedzie inny srodek ciezkosci calego stolu wiec nigdy nie bedzie idealnie wywazony chyba ze dla jakiegos jednego konkretnego przypadku dlatego zastanawiam sie gdzie po prostu bedzie najlepiej:) Ale ten problem zostawie poki co jak skoncze druga przekladnie falowa i bede juz znal wymiary i ciezary wszystkich czesci na stolik. Wtedy zajme sie ich "ustawianiem" w projekcie
Odnosnie CAMa to wiadomo ze pisanie z reki odpada przy 5 osiach a tanich do 5 osi to chyba nie ma hehe. Jesli mozecie jakis polecic to bylo by milo:)
Mam pytanie, a wlasciwie wiele ale na tym poziomie budowy zapytam o to co bedzie mi wkrotce potrzebne.
Niedlugo trzeba bedzie zrobic cala ze tak powiem rame do maszyny pod szyny itd. Wiadomo ze bardzo istotne jest aby szyny byly do siebie jak najbardziej rownolegle a niektore prostopadle. No i tutaj kiedy pomysle o setnych milimetra to od razu jak to zrobic i czy to w ogole osiagale i jakie dokladnosci wy osiagacie? Wiadomo ze powierzchnie pod szynami musza byc szlifowane. Caly czas tez mysle czy ma to byc konstrukcja spawana czy tez skrecana. Domyslam sie ze spawana i wyzarzona i dopiero obrobiona byla by najlepsza? Jesli spawana to czy wtedy gotowa rame dac gdzies na frezarke bramowa? Czy wtedy mam gwarancje ze osie beda rownolegle i prostopadle?
A moze zdecydowac sie na skrecana? I po obrobieniu wszystkich plaszczyzn pod szyny dopiero skrecic? W waszej galerii widzialem wiele takich rozwiazan i zastanawiam sie czy to dobry sposob? Na jakim poziomie uzyskaliscie dokladnosc? Ewentualnie jakimi sposobami wprowadzacie poprawki? Mocniej dokrecacie sruby czy jak? Przykladowo zastanawiam sie nad taka sytuacja: Powiedzmy ze robie jedna z osi i na frezarce splanowali mi powierzchnie pod dwie szyny i nawiercili otwory. Pytanie czy mam pewnosc ze jak zwyczajnie przykrece szyny i potem zaloze stolik na wozkach to faktycznie bedzie wszystko ok?
A moze stosujecie jakas technike np ze przykrecacie jedna szyne calkowicie a druga tylko jedna sruba na koncu, zakladacie stolik z wozkami i dopiero kiedy wozki wymusza rownoleglosc to dokrecacie reszte srub na drugiej szynie?
Duzo pytan i troche nieuporzadkowanie ale prosze o rady sugestie tych z was ktorzy tez kiedys stawali przed tym problemem:)
Jezeli kolega bedzie chcial mam program na 5 osc do generowania g-kodu napeno sie dogadamy ja tez kiedys potrzebowalem pomocy i smietanka z tego forum mnie zdziwial jestem w stanie nawet pomoc w sprawie nauki jak generowac g-kod