Frezarka dla modelarza 400x300 rozważania konstrukcyjne

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

bakprint
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bakprint » 29 lis 2011, 01:42

A może coś z mojego albumu :wink:
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=5063
Rozwiązanie działa w innej mojej maszynce ponad 2 lata. No i jest ostatnio na topie :mrgreen:

Tagi:

orzel10000
Posty w temacie: 55

Post napisał: orzel10000 » 29 lis 2011, 08:19

1 nie chodzi oto że są takie same mają dwa szczegóły inne które przy małym blacie i małej podstawie są korzystne dwie prowadnice a nie cztery i ukryty silnik
Obrazek
syntetyczny
orzel10000 pisze:Bartek np takie coś zrób
Przepraszam, bo trochę się zgubiłem, a co ma lepszego przykład podany przez kolegę?
Obrazek
W tym przypadku przynajmniej stół jest sztywny, a nie mega gnące się cienkie aluminium na 2 szynach

2 to że można komuś coś do radzić a nie pod śmiać się to dla
tomolc pisze:
syntetyczny pisze:
Przepraszam, bo trochę się zgubiłem, a co ma lepszego przykład podany przez kolegę?
Myślę że kolega orzeł ma niespełnione ambicje i realizuje je po przez autora wątku
3
syntetyczny pisze:
orzel10000 pisze:nie chodzi że leprze pod spodem blatu jest tylko dwie oprowadnicę a w twoim jest cztery a Bartek ma robić stół o wymiarach 300 na 400 wystarczy że wszystko skopiuje i ma gotowy projekt oto mi chodzi
O ile dobrze widzę, to maszynki mają bardzo zbliżone wymiary. Ale na prawdę, kolega mógłby przynajmniej kropki stawiać.
kropki ub ortografia pomoże komuś w budowie plotera czy wiedza którą z tematu uzyska

4
tomolc pisze:
orzel10000 pisze:sami specjaliści poziom 3 i elita forum sprowadzacie do tego by się po śmiać z kogoś a nie komuś doradzić
Ty się orzel nie denerwuj :mrgreen: naprawdę, bo myślę ze tym wątkiem dogonisz elitę :wink: .
Trochę się pośmiejemy, trochę mądrości a maszyna będzie działać.
nie bój się o to bo więcej pisze w prywatnych wiadomościach jak w tematach nie tak jak jeden napisał mi nie pisz w prywatnych wiadomościach tylko na forum bo punkty lecą

5 nie zawsze teoria z praktyką idzie w parze

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 29 lis 2011, 08:29

orzel10000 pisze:1 nie chodzi oto że są takie same mają dwa szczegóły inne które przy małym blacie i małej podstawie są korzystne dwie prowadnice a nie cztery i ukryty silnik

syntetyczny

W tym przypadku przynajmniej stół jest sztywny, a nie mega gnące się cienkie aluminium na 2 szynach

2 to że można komuś coś do radzić a nie pod śmiać się to dla
tomolc pisze:
syntetyczny pisze:
Myślę że kolega orzeł ma niespełnione ambicje i realizuje je po przez autora wątku
3
syntetyczny pisze:
orzel10000 pisze:nie chodzi że leprze pod spodem blatu jest tylko dwie oprowadnicę a w twoim jest cztery a Bartek ma robić stół o wymiarach 300 na 400 wystarczy że wszystko skopiuje i ma gotowy projekt oto mi chodzi
O ile dobrze widzę, to maszynki mają bardzo zbliżone wymiary. Ale na prawdę, kolega mógłby przynajmniej kropki stawiać.
kropki ub ortografia pomoże komuś w budowie plotera czy wiedza którą z tematu uzyska

4
tomolc pisze:
orzel10000 pisze:sami specjaliści poziom 3 i elita forum sprowadzacie do tego by się po śmiać z kogoś a nie komuś doradzić
Ty się orzel nie denerwuj :mrgreen: naprawdę, bo myślę ze tym wątkiem dogonisz elitę :wink: .
Trochę się pośmiejemy, trochę mądrości a maszyna będzie działać.
nie bój się o to bo więcej pisze w prywatnych wiadomościach jak w tematach nie tak jak jeden napisał mi nie pisz w prywatnych wiadomościach tylko na forum bo punkty lecą

5 nie zawsze teoria z praktyką idzie w parze

Ja nie widzę co Ty piszesz w prywatnych postach natomiast widzę co i jak piszesz.

martin_l
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: martin_l » 29 lis 2011, 17:37

Witam,

mam takie pytanie odnośnie silników krokowych a mianowicie tej aukcji:

http://allegro.pl/silnik-krokowy-2-nm-2 ... 68455.html

Czy te czarne "skrzynki" są potrzebne do działania układu? I co to dokładnie jest? Bo rozumiem z tego że silniki podpinamy do nich a nie następnie do sterownika np. 3 kanałowego?

orzel10000

Post napisał: orzel10000 » 29 lis 2011, 17:47

te czarne skrzynki to sterowniki tych silników bez nich silnik nie pracuje

tomud
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tomud » 29 lis 2011, 22:35

tak bez nich nie chodza, ale jak masz sterownik z zintegrowanymi sterownikami silnikow (przykladowo chinczyki na niebieskich i czerwonch plytach) to tych sterownikow niepotrzebujesz.

orzel10000

Post napisał: orzel10000 » 29 lis 2011, 22:40

do tych niebieskich nie trzeba bo on ma w sobie sterownik na układach tb6560 max 3.5A

martin_l
Posty w temacie: 2

Post napisał: martin_l » 30 lis 2011, 00:37

Czyli jak kupie ten sterownik to bedzie hulać?
http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 23157.html

a który lepszy? Ten czerwony, czy niebieski?

orzel10000

Post napisał: orzel10000 » 30 lis 2011, 07:25

nie kupuj czerwonych to szajs jak ci padnie układ tb6560 to i leci 5V a w tym niebieskim jak kupisz i zależy jaki będziesz używał program do nie których programów trza kabel przerabiać lpt i mała przeróbka trzech kondensatorów

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Zbych07 » 30 lis 2011, 13:29

martin_l pisze:Witam,

mam takie pytanie odnośnie silników krokowych a mianowicie tej aukcji:

http://allegro.pl/silnik-krokowy-2-nm-2 ... 68455.html

Czy te czarne "skrzynki" są potrzebne do działania układu? I co to dokładnie jest? Bo rozumiem z tego że silniki podpinamy do nich a nie następnie do sterownika np. 3 kanałowego?

Kolega tu Nowy. Sugeruję zajrzeć tu: ---> REGULAMIN

np:
"8. odpowiedzi winny być bezpośrednio związane z tematem dyskusji tak aby nie zaniżać poziomu Forum CNC,
9. odpowiedzi i nowe tematy winny być umieszczone w odpowiednim dziale forum,
11. zanim użytkownik stworzy kolejny temat, powinien przeszukać forum czy podobny lub tożsamy temat nie był już poruszany; w tym celu należy użyć funkcji Szukaj dostępnej w nagłówku forum "

Ten dział dotyczy Konstrukcji, tematy związane ze sterowaniem są w innym dziale.
Zasadę tą może naruszać założyciel wątku, jeśli robią to inni to rozwalają wątek i z potencjalnie ciekawego robi się rozważaniem o wszystkim i... niczym.

Pytanie kolegi ciekawe. Wielu forumowiczów (ja też - mam taki niebieski uruchomiony sterownik ) usiłuje znaleźć odpowiedź.
Odpowiedź "Orła" ..... raczej bym na niej nie polegał, dlaczego ?
Temat był wałkowany wielokrotnie ( np:Chiński sterownik HY-TA3DV-M 3xTB6560 - recenzja

lub tu : Chinskie sterowniki na TB6560AHQ - jakis wniosek? )

i wnioski wcale nie są takie oczywiste jakby wynikało z odpowiedzi "Orła" no chyba,
że ją źle zrozumiałem :???: ( czytałem wielokrotnie, usiłując z niemałym wysiłkiem uchwycić sens).

Informacje na temat tego i innych sterowników łatwo znaleźć na forum używając funkcji Szukaj - jest na górze strony

Obrazek

Wystarczy wrzucić tam nazwę/symbol sterownika, ustawić filtr np:Przeszukaj tylko tytuł wiadomości
, nacisnąć szukaj i otrzymujemy sporo ciekawej lektury do poczytania i przemyślenia.

orzel10000 pisze:nie kupuj czerwonych to szajs jak ci padnie układ tb6560 to i leci 5V a w tym niebieskim jak kupisz i zależy jaki będziesz używał program do nie których programów trza kabel przerabiać lpt i mała przeróbka trzech kondensatorów
:shock: :shock: :shock:

Chodzi mi o to, aby język giętki powiedział wszystko, co pomysli głowa.
. . . . . . Juliusz Słowacki

Obstawiam, że nie miał na myśli wyrażenia wszystkiego w jednym zdaniu.

Na początek drobna sugestia. To co myślisz wyrażaj w krótkich zdaniach oddzielonych kropką.
Jak dzielnie pokonasz ten etap ( wieżę, że jest to możliwe ), przyjdzie czas na konstrukcje bardziej rozbudowane.

Na razie, jak się człowiek przez TO przebija przypomina mi się : " Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera" .

Życzę Sukcesu na polu CNC polonistycznym.
Jeśli masz jakieś ciekawe sugestie na tematy inne niż poruszane przez Autora, załóż własny wątek.

-----------------
Przepraszam Autora wątku za taką wstawkę.
Ciekawy wątek, szkoda żeby został ostatecznie rozwalony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”