uniwersalny Ploter CNC z profili ALU - osłonięte prowadnice

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

krank1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: krank1 » 13 lut 2011, 19:18

Przeczytaj dokładnie co napisałem o modelach. Twój model był dopasowany do Piotrka aby porównywać ten sam gabaryt bo innych modeli nie byłoby sensu porównywać np ze względu na większy moment gnący bo Z byłby wyższy w którymś modelu. Należy zrobić identyczne punkty podparcia i przyłożenia siły a modele zróżnicować kształtem i położeniem żeber.

To co pokazałeś w ostatnim poście to tylko dwa żebra i tu masz rację że Twoje skośne żeberka poprawiają sztywność (zresztą sam to sobie sprawdzę czy to aż kilkadziesiąt procent). Przewagą Piotrka jest większy przekrój, jeśli dołożyłby tam skośne żebra i wywalił otwór pewnie wyszłoby jeszcze lepiej.

To co piszesz o koncentracji naprężeń i niwelowaniu ich dokładaniem masy węzła nie jest chyba zbyt dobrym rozwiązaniem. Jak to mówią informatycy dobry program to taki gdzie problem nie jest liczony szybciej tylko nie jest liczony w ogóle. To samo z konstrukcją lepiej zamiast dokładać masy pozbyć się koncentracji - w Twoim przypadku wyeliminować to podcięcie. Swoją drogą po co ono jest ???

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: Piotrjub » 13 lut 2011, 19:50

Zawsze problematyczna jest obróbka dwóch ścianek pod kątem prostym. Jeśli mamy dopasować element który posiada kąt prosty i krawędź ostrą to bardzo często robi się podcięcie. W tym wypadku Pan Przemyk zamieścił zdjęcie swojego profilu który ma ścięte wszystkie naroża, a więc dodatkowo podcięcie naroża w odlewie to po prostu błąd konstruktora. Możliwe że na początku zakładali profil o ostrych krawędziach.

Zanim wszystkie elementy wrócą z malowania, zaczęła się zabawa z osłonami. Kolega pożyczył mi swoja termoformierkę, mamy możliwość sprawdzania na miejscu.
Kolega rolandgda wytłumaczył nam zasadę działania termoformierki abyśmy mogli pobawić się z wykonywaniem elementów, dodatkowo umożliwiając zobaczenie swojej termoformierki i poznanie jej działania.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

krank1
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: krank1 » 14 lut 2011, 00:21

www.kimla.pl pisze:Krank, a tak na marginesie, może Cię to zainteresuje:

http://kimla.pl/mov-85-Centrum-do-lini-rozlewniczych/1

Wszystkie obróbki wygenerowane bezpośrednio z PC-CAM włącznie ze ścieżką do ślimaka.
Dostępne już są ścieżki do ślimaków ze zmiennym skokiem i zmienna średnicą.
Oczywiście ścieżka do głowicy kątowej wygenerowana została automatycznie na podstawie płaskiego profilu z dxf-a, a frezowanie rowka na wpust to rzutowanie obróbki na wybraną płaszczyznę.
Nie zauważyłem tego posta :) Całkiem niezła maszynka. Ten rowek pod profil nie do wykonania na 3 osiówce. I jak płynnie chodzi w przeciwieństwie do mojej ;) Ostatni zdalny serwis poprawił prędkość a pogorszył dokładność więc nadal twierdzę że moje sterowanie jest do bani. Ale żeby nie było że jestem anty nastawiony to chociaż bezawaryjnie się sprawują u mnie te Twe maszynki.

Wracając do tematu to L-ka Piotra nawet jak zerżnięta to wprowadzone zmiany zupełnie ją różnią i to co kolega pisał o słabym węźle okazało się zupełnie odwrotne za sprawą wyeliminowania podcięcia. Konstrukcja lepiej przemyślana i sztywniejsza. Moja osobista opinia jest taka że maszyny Piotra mają ten smaczek konstruktorski, bardzo fachowo to wygląda i budzi zaufanie, wykończone w najdrobniejszych szczegółach. KIMLA jest u mnie jednak sprawdzona pod względem niezawodności co przemawia za zakupem następnej.

Kibicuje obu Panom, zresztą jest to w moim interesie :)

Pozdrawiam.
wojtek
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, 23:23 przez krank1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 15 lut 2011, 12:10

W zależności od szerokości maszyny można stosować w osi Y napęd za pomocą jednego silnika (dwie śruby i silnik łączymy za pomocą paska) lub do każdej śruby podłączamy silnik mamy wtedy os zależną. w tym wypadku mamy rozwiązanie to pierwsze.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 15 lut 2011, 12:15

Ładne, czemu tylko panel jest fotomontażem ?

I pytanko - te wszystkie schowane prowadnice - nie dostaje się tam kurz ? A może jest tam tworzone nadciśnienie ?

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kostner » 15 lut 2011, 12:22

Diamond mi sie tez nie podoba :(
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

Rombes
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Rombes » 17 lut 2011, 01:23

Piotrjub pisze:W zależności od szerokości maszyny można stosować w osi Y napęd za pomocą jednego silnika (dwie śruby i silnik łączymy za pomocą paska) lub do każdej śruby podłączamy silnik mamy wtedy os zależną. w tym wypadku mamy rozwiązanie to pierwsze.
Jakie są zalety stosowania dwóch silników?
Domyślam się że komplikuje się przez to sterownik szczególnie przy silnikach serwo?
Więc jakie zalety?
Czy w przypadku stosowania jednego silnika powinien/musi być on umieszczony na środku pomiędzy śrubami i pasek prowadzony symetrycznie?
Na jakie odstępstwa można sobie pozwolić?
jarekk pisze:Ładne, czemu tylko panel jest fotomontażem ?
Hehe - uśmiałem się bo w pierwszej chwili nie zauważyłem :D
kostner pisze:Diamond mi sie tez nie podoba :(
Mi też się nie podoba - równie dobrze można by tam umieścić "Rambo" :D

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: oprawcafotografii » 17 lut 2011, 07:08

Rombes pisze:...
Mi też się nie podoba - równie dobrze można by tam umieścić "Rambo" :D
Nie traccie nadziei!
Na sopecjalne zyczenie bedzie mozna zamowic maszyne pod nazwa "malkontent" ;-)

J.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, 08:40 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.

Aegir
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Aegir » 17 lut 2011, 08:16

jarekk pisze:Ładne, czemu tylko panel jest fotomontażem

Ponieważ przeważnie robi się najpierw wizualizację a nie klepie na kolanie Panie Jarku. :lol:
I wtedy wiadomo czy się podoba czy nie, to chyba oczywiste.Nikt nie buduje czegokolwiek bez projektu lub wizualizacji.
A nazwa Diamond jak najbardziej kojarzy mi się z czarnym diamentem co widać po kolorystyce maszynki.

Myślałem nad tymi dwoma pytaniami dosłownie 25 sekund i chyba słusznie oceniłem.
Nie staję w niczyjej obronie, chodzi mi tylko o logikę.Często zaglądam na to forum lecz nie byłem zarejestrowany.

Pozdrawiam i witam wszystkich jako nowy użytkownik tego forum

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 17 lut 2011, 09:38

Aegir pisze: Ponieważ przeważnie robi się najpierw wizualizację a nie klepie na kolanie Panie Jarku. :lol:
I wtedy wiadomo czy się podoba czy nie, to chyba oczywiste.Nikt nie buduje czegokolwiek bez projektu lub wizualizacji.
Takich projektów wizualizacji mam trochę.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ostatnio zdziwił się ktoś jak zobaczył maszynę - chodziło o jej wielkość, dodam że stół maszyny ma 2000mm długości 1040mm szerokości.

A tak wygląda maszyna czekająca na akceptacje projektu tego panelika kontroli.

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, 09:45 przez Piotrjub, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”