rodzyn pisze:Ja również nie narzekam na takie mocowanie śruby, przy odpowiednich łożyskach liniowych wątpię żeby występowały jakieś nie pożądane siły.
Mógł byś napisać coś więcej o tym jak wygląda robienie maszyny na pracę inżynierską? są jakieś konkretne wymagania stawiane maszynie, będziesz robił analizy ramy itp.?

Sam obrałem temat pracy więc wytyczne to po prostu stworzyć działającą i wykonać projekt.
Jako automatyk i robotyk nie muszę analizować mechaniki a skupić się głównie na sterowaniu i efekcie końcowym przy czym nie zadowalać będzie promotora wykonanie prostych detali a wykonywanie poprzez CAM.
ja sobie nie mam nic do zarzucenia

:P
robie tym co mam, czasem trzeba cos na kolanie zrobić
pisząc powyższe doskonale zdawałem sobie sprawe ze kij ma dwa konce, jednakże temat małych biurkowców byl juz tyle razy walkowany ze teraz nowy wykonawca bez marudzenia i z zamknietymi oczami powinien cos nieumyslnie skopiować i nie powtarzac blędów z lat 2004 - 2006
blok na gorze może byc - zrobiłem taka jedną dla stolarza w 2010 - do dzisiaj chodzi, widzialem miesiac temu
Generalnie po to tu wrzuciłem zdjęcia planów żebyście ocenili i wy jako doświadczeni konstruktorzy poradzili gdzie i jak unikać błędów.
Co do korzystania z gotowych projektów.
Nie znalazłem podobnej konstrukcji.
Mam dojście do pieca w którym za przysłowiową flachę mogę konstrukcję odpuścić i za następną flachę sfrezować powierzchnie. Więc chciałem wykorzystać okazję na maxa.
Budżet mam ograniczony[dlatego konstrukcja robiona pod części zakupione okazyjnie] ale maszyna ma być robiona przyszłościowo więc również i nie oszczędzam na najważniejszych rzeczach.
Z początku miałem robić na konstrukcji aluminiowej ale później dowiedziałem się o możliwościach odpuszczania i żal by było z takiej okazji nie skorzystać.