Frezarka do drewna 1600x2050x350
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli będziesz chciał to spiąć jednym pasem nieklejonym to przygotuj się na cenę około 400zł za pas RPP5 15mm o dł.~3500mm a jak jednak zastosujesz pas klejony to wyjdzie taniej, tylko pas jest słabszy o około 50%.
Jest też opcja spięcia łańcuszkiem ale nigdzie na forum takiej metody nie widziałem choć pół ameryki robi cnc na łańcuchach.
Ja wymiękłem przy tym (miałem też spiąć pasem obie śruby) i zastosuje po prostu 2 silniki, wyjdzie taniej a jak dobrze zestroi się rampy i prędkości maksymalne to jak nie będzie kolizji na boku bramy to nic nie powinno się dziać złego.
Jest też opcja spięcia łańcuszkiem ale nigdzie na forum takiej metody nie widziałem choć pół ameryki robi cnc na łańcuchach.
Ja wymiękłem przy tym (miałem też spiąć pasem obie śruby) i zastosuje po prostu 2 silniki, wyjdzie taniej a jak dobrze zestroi się rampy i prędkości maksymalne to jak nie będzie kolizji na boku bramy to nic nie powinno się dziać złego.
Pozdrawiam Marcin
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 16
Pojawił się nowe pomysły co koledzy by powiedzieli na to żeby:
zamiast napędu obustronnego na śrubach zrobić dwustronny na pasach zębatych, napędzanych jednym wałkiem i silnikiem??
Chciałem też zredukować masę bramy robiąc belkę ramy z profilu aluminiowego? Wiem że w Tabalu w Lublinie mają dobrze zaopatrzony skład tylko za nic nie da się tam dodzwonić.
Belka poprzeczna pozostaje napędzana śrubą kulową.
zamiast napędu obustronnego na śrubach zrobić dwustronny na pasach zębatych, napędzanych jednym wałkiem i silnikiem??
Chciałem też zredukować masę bramy robiąc belkę ramy z profilu aluminiowego? Wiem że w Tabalu w Lublinie mają dobrze zaopatrzony skład tylko za nic nie da się tam dodzwonić.
Belka poprzeczna pozostaje napędzana śrubą kulową.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
no akurat taki robie w dwoch ploterach, jezdzący walek i krotkie pasyspol pisze:Obustronny pas napędzany jednym wałem to nie nowy pomysł ale bardzo fajny , osobiscie polecam w przypadku pasów
a. i tak patzrzylem sobie na te zrzuty na poprzedniej stronie i dygresja na temat krzyzaka ...
lepsze są dwie blachy lączone ze sobą niż krzyżak, przynajmniej z dwoch powodów, pierwsz to prostota montażu, a drugi - jak poskręcasz brame i dasz jedne plecki na wozki jezdzące w osi poprzecznej, a potem zetke z drugim kawalkiem "krzyzaka" - to możesz regulowac ustawienie kata zetki względme plaszczyzny stolu, w przypadku krzyzaka juz pozamiatane, a im wieksza maszyna, tym łatwiej zrobić bląd montażu np prowadnic, nawet jesli suwmiarką sprawdzamy wysokośc końcow z jednej strony walka i z drugiej, to na końcu albo sie uda albo i ni

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign