bubels pisze:Celowo nie określam tu kosztów a i dokładność prowokacyjnie zostawiłem bliżej nie określoną.
Odnoszę wrażenie że zbyt materialistycznie staramy się rozważać problemy a może to i słuszna droga bo naturalna w dzisiejszym świecie.
Ja osobiście uważam że dokładność pracy takich urządzeń powinna wynosić około +/- 0,3mm.
Ale to też kwestia potrzeb i spojrzenia.
Omulnie właśnie o taką filozoficzną dysputę mi chodziło. Większość dyskusji jakie mają tu miejsce obarczone są z góry wstępnymi założeniami ekonomicznymi. Co podcina skrzydła.
Kolego, nie sztuka jest pogadać sobie tak ot co by było gdyby i jak to mozna zrobic zeby było fajnie.
Sztuka to posiadając ograniczony budżet i park maszynowy zbudować jak najlepsze urządzenie, gdzie ogromne znaczenie ma pomysłowośc, zdolnosci manualne i znajomość tematu.
Sam zaprojektowałem i buduje swoją konstrukcję. Nie posiadam budżetu, jedyne co to dostęp do frezarki tokarki i magnesówki. Niestety ekonomia i kasa ma ogromne znaczenie.
Nie jestem w stanie wyżarzyć konstrukcji więc robie skręcaną, i staram sie zrobić to jak najlepiej i najdokładniej.
Mógłbym filozofować jak Ty ze moznaby dać porządne serwa, śruby kulowe, wrzeciono z najwyzszej półki. Jednak kasa wyznaczyła mi pewne granice których nie przeskocze i będe starał sie zrobić DOBRĄ maszynę z tych elementów które są mi dostępne, gdzie dokładność wykonania konstrukcji będzie w setkach.
Mam pytanie - czy jestes na forum tylko dla podyskutowania czy masz zamiar zbudowac maszynę?? Wtedy gwarantuje ze zejdziesz na ziemię i zobaczysz czym ta zabawa pachnie
[ Dodano: 2008-12-23, 00:13 ]
[quote="bubels"
Ja osobiście uważam że dokładność pracy takich urządzeń powinna wynosić około +/- 0,3mm.
.[/quote]
+- 0,3mm czyli pole tolerancji wynosi 0,6mm.
Troche gównianą dokładnośc narzuciłeś. Tyle to podejżewam ze nasz kolega Bartek wyciągnie z plotera składając go po butelce po ciemku.
Myślałem ze rzucisz 0,01 na oś, troche sie rozczarowałem, 0,6mm da sie bez większego problemu uzyskać i wcale nie trzeba wybitnych technologii.