Frezarka 4 osiowa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
"...jakby co to mieszkam..."gmaro, bede mial to na uwadze. Kolejne pytanko: czy ktoś coś wie na temat programu Vectric Cut3D. Bo jak dla mnie to cena niezła. Zrobiłem symulacje obróbki pierścionka i efekt zadowalający, i jeśli dobrze myślę to by podszedł do maszynki 4 osiowej, gdzie oś A miała by rotacje co 90 st. Jeśli dobrze myślę wciśnij "Dobrze myśli" 

Tagi:
-
Witam Wszystkich Kolegów po dłuuugiej nieobecności... Tak, stało się, zacząłem budowę....
Na razie bardzo oszczędnie, ale przy prototypie nie ma co szaleć za bardzo.... Mam już poskładane sterowniki ssk-b05 i płytę ssk-mb02. Zakupiłem steppery(używki na razie), po 2 pary o różnych napięciach zasilania 3.0V (1.2A) i 24V (1.2A) i pytanie do Was jak rozwiązać zasilanie takiego układu
Silniki są unipolarne i jak je podłączyć do sterowników 
Na razie bardzo oszczędnie, ale przy prototypie nie ma co szaleć za bardzo.... Mam już poskładane sterowniki ssk-b05 i płytę ssk-mb02. Zakupiłem steppery(używki na razie), po 2 pary o różnych napięciach zasilania 3.0V (1.2A) i 24V (1.2A) i pytanie do Was jak rozwiązać zasilanie takiego układu

Każde urządzenie elektryczne będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam!
Musisz użyć omomierza i wybadać cewki.
1-A
2-B
4-C
5-D
Przy tym połączeniu silnik będzie szybszy (pół-cewka).
lub
1-A
3-B
4-C
6-D
Przy tym połączeniu będzie większy moment (pełna cewka).
Pozdrawiam!
Musisz użyć omomierza i wybadać cewki.
1-A
2-B
4-C
5-D
Przy tym połączeniu silnik będzie szybszy (pół-cewka).
lub
1-A
3-B
4-C
6-D
Przy tym połączeniu będzie większy moment (pełna cewka).
Pozdrawiam!
- Załączniki
-
- poł.cew..JPG (4.71 KiB) Przejrzano 3347 razy
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
frezarka 4 osiowa
A proszę uprzejmie.....
[ Dodano: 2009-03-15, 21:34 ]
Kolejne problemy...mam pł. gł. ssk-mb02 i przy podłączeniu LPT zapala się od razu dioda od jednego przekaźnika(w machu nie zaznaczałem opcji włączenia go), a prócz tego nie ma sygnału z portów na osi X i Y , nie działają żadne krańcówki home i estop, konfiguracja macha wg opisu. Niezależnie czy to mach 2, czy 3. Sprawdzałem wszystkie sterowniki podpinając je do działających portów Z i A, więc mniemam, że są sprawne(silniki też). Czy ktoś wie w czym problem?
[ Dodano: 2009-03-16, 14:01 ]
Problem elektroniki zarzuciłem w elektronice cnc , temat "Płyta główna SSK-MB02". POZDR.
[ Dodano: 2009-03-15, 21:34 ]
Kolejne problemy...mam pł. gł. ssk-mb02 i przy podłączeniu LPT zapala się od razu dioda od jednego przekaźnika(w machu nie zaznaczałem opcji włączenia go), a prócz tego nie ma sygnału z portów na osi X i Y , nie działają żadne krańcówki home i estop, konfiguracja macha wg opisu. Niezależnie czy to mach 2, czy 3. Sprawdzałem wszystkie sterowniki podpinając je do działających portów Z i A, więc mniemam, że są sprawne(silniki też). Czy ktoś wie w czym problem?
[ Dodano: 2009-03-16, 14:01 ]
Problem elektroniki zarzuciłem w elektronice cnc , temat "Płyta główna SSK-MB02". POZDR.
- Załączniki
-
- silnik do prostnicy.JPG (48.92 KiB) Przejrzano 647 razy
-
- wrzeciono z zastosowaniem prostnicy.JPG (29.24 KiB) Przejrzano 666 razy
-
- podstawa.JPG (22.6 KiB) Przejrzano 654 razy
-
- oś X.JPG (31.67 KiB) Przejrzano 651 razy
-
- tył.JPG (25.7 KiB) Przejrzano 657 razy
-